Første syklist tester sykkelhotellet i Drammen. Foto: Trude Isaksen, Jernbaneverket
Første syklist tester sykkelhotellet i Drammen. Foto: Trude Isaksen, JernbaneverketVis mer

Sjekk inn på sykkelhotell

Drammen har fått et splitter nytt sykkelhotell.

Det nye sykkelhotellet åpnet på Drammen stasjon 15. april. Her kan drammensere og andre parkere sykkelen bak låste porter for 50 kroner måneden.

Les også: Slik får du best dekning ved sykkeltyveri

Avansert parkering

Sykkelhotellet i Drammen er et samarbeidsprosjekt mellom Drammen kommune, Jernbaneverket og ROM Eiendom. Hotellet ligger midt i byen, i tilknytning til jernbanestasjonen.

Det finnes flere sykkelhoteller rundt i landet, men dette skal være et av de mest avanserte.

Du må opprette abonnement på hotellet via mobilen, og telefonen fungerer også som nøkkel. Sykkeleieren ringer nummeret til døren, og den vil kun åpne seg hvis samtalen kommer fra en telefon som har et aktivt hotellabonnement.

Det er plass til 244 sykler, og fire av plassene er forbeholdt sykler med vogner. I tillegg er det lagt til rette for åtte ladepunkter for el-sykler. Her er også sykkelpumpe for bruk for "hotellets gjester."

Fra åpningen av sykkelhotellet: Sefrid Jakobsen i Jernbaneverket og ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen. Foto: Birgitte Simensen Berg, Drammen kommune
Første sykkel på plass i sykkelhotellet Foto: Birgitte Simensen Berg, Drammen kommune
Sykkelhotellet er åpent for abonnentene hele døgnet. Foto: Birgitte Simensen Berg, Drammen kommune
sykkelhotellet Foto: Birgitte Simensen Berg, Drammen kommune
244 innelåste plasser på Drammen stasjon Foto: Birgitte Simensen Berg, Drammen kommune
Første syklist tester sykkelhotellet i Drammen. Foto: Trude Isaksen, Jernbaneverket
Første gjest trygt på plass. Foto: Birgitte Simensen Berg, Drammen kommune


– Sykkelhotellet er et viktig bidrag for å få flere til å sykle i Drammen, og har lenge vært et etterlengtet tilbud til byens syklister og kanskje også til dem som skulle ønske at de syklet, sa ordfører Tore Opdal Hansen, da han åpnet byens nyeste hotell – og det eneste for sykler.

– Ved stasjonene har vi vært plaget av sykkeltyverier. Derfor har vi lagt stor vekt på at hotellet skal ha adgangskontroll, være godt opplyst og kameraovervåket, opplyser Elisabeth von Enzberg-Viker, samferdselsplanlegger i Drammen kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne sykkellykten burde vært påbudt

Flere steder med sykkelhotell

Det finnes også flere sykkelhus eller sykkelhoteller rundt om i landet, som driftes av Jernbaneverket.

– Sykkelhotellene eller sykkelhus er samarbeidsprosjekter mellom kommunene og Jernbaneverket. I Drammen tok kommunen initiativet og fikk midler til bygging av Buskerudbyen, og de stod for planlegging og byggeledelse. Vi tar ansvar for å drifte sykkelhuset. Andre steder er det kommunen som også drifter huset, eller som i Fredrikstad Kirkens Bymisjon, forteller Trude Isaksen, kommunikasjonssjef Øst i Jernbaneverket.

I hovedstaden finnes det imidlertid ikke et liknende tilbud.

– Vi går gjerne i dialog med Oslo og andre kommuner om sykkelhus, sier Isaksen til DinSide.

Ifølge seniorrådgiver Odd Olav Bratteberg i kommunikasjonsavdelingen i Bymiljøetaten i Oslo kommune, er det planer på tegnebrettet.

– Det jobbes med planer for sykkelparkeringen i forbindelse med utviklingen av Kollektivknutepunkt Oslo S. Her er det planer om å tilrettelegge for et større sykkelparkeringsanlegg innendørs, forteller Bratteberg til DinSide.

Her er de beste sykkelhjelmene. Se testen

Sykkeltyverier

I fjor ble det meldt inn 10.500 stjålne sykler til forsikringsselskapene i Norge, ifølge Finans Norge. I tillegg kommer tusenvis av sykler som har verdi under egenandel og derfor ikke kommer med i statistikken. Bare i hovedstaden ble over 3.900 sykler meldt stjålet i fjor, viser tall fra Oslo-politiet.

Forsikringsbransjen ønsker selvsagt det nye tilbudet i Drammen velkommen, og ser gjerne at det kommer flere sykkelhoteller i Norge. If uttaler i en pressemelding at byplanleggere og samferdselspolitikere fra hele landet bør spandere en time i Drammen for å ta hotellet nærmere i øyesyn og sanke ideer.

– Flere vil garantert bruke sykkel når de ikke er redde for at den blir stjålet. Altfor mange får ødelagt sykkelgleden sin av frykt for tyveri, sier Sveinung Sørbye, leder av aksjonsgruppen "Ikke stjel sykkelen min!"

Sykkelgarasje fra Falco Foto: Falco
Sykkelgarasje fra Falco Foto: Falco Vis mer


Flere sykkelhus

Som nevn, er det flere liknende sykkelhus rundt i landet. Du kan finne en komplett oversikt over hvilke stasjoner som har sykkelhus som driftes av Jernbaneverket, på Jernbaneverkets nettside. Der finner du også detaljert info om de ulike systemene.

Jernbaneverket opplyser at de har sykkelhus av varierende type i Kongsberg, Fredrikstad, Bergen, Arna, Gausel og Sandnes - og så kommer det snart et i Stavanger.

I noen andre land kan du også finne låsbare sykkelskap - eller "bike lockers" - som fungerer på samme måte som en oppbevaringsboks, men som altså er dimensjonert for oppbevaring av sykler.

Du kan også kjøpe slike låsbare sykkelskap i Norge, eksempelvis det som du kan se avbildet fra Falco.

I fjor testet de også ut en
individuell sykkelgarasje i Sandefjord.