Minstelønn i Norge:

Sjekk hvor mye du bør tjene

Det er ingen lovpålagt minstelønn i Norge, derimot er det opp til deg og arbeidsgiveren din å avtale lønn. Du bør uansett passe på at du har riktig lønn i forhold til yrket ditt.

LØNN: Tjener du så mye som du burde? Foto: Per Ervland
LØNN: Tjener du så mye som du burde? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at lønn er en viktig del av jobben man gjør. Og ettersom det ikke er noen generell minstelønn i Norge, er det opp til deg og din arbeidsgiver å avtale hvor mye du skal tjene når du signerer arbeidsavtalen.

Da er det greit først å ha sjekket hva andre tjener i en tilsvarende jobb - eller hvor mye du bør tjene hvis du er under 18 år.

Så mye tjener en gjennomsnittlig nordmann

I 2016 var gjennomsnittslønna for nordmenn 43.300 kroner i måneden. Hvor mye man tjener i de forskjellige yrkene, og i forskjellige landsdeler, varierer veldig. Dessverre har det også noe å si om du er mann eller kvinne, for hvor mye du får utbetalt på konto hver måned.

Eksempelvis tjener lærere i grunnskolen 42.800 kroner i snitt, mens butikkmedarbeidere har en månedslønn på 30.100 i snitt.

Her kan du lese mer om lønnsforskjellene i de forskjellige yrkene, og om du tjener så mye som du burde i ditt yrke.

Husk også at hvis du mistenker forskjellsbehandling på arbeidplassen din, kan du kreve å få vite hva kollegene dine tjener.

Og ønsker du å be om høyere lønn, bør du forberede argumentene før du tar det opp med sjefen din. For eksempel kan nye arbeidsoppgaver, mer ansvar og høyere kompetanse være gode argumenter, ifølge Dagbladet.

Timelønn for de under 18 år?

Er du ung og skal jobbe deltid eller ha sommerjobb, bør du også være klar over hvor mye du bør kunne regne med i timelønn.

YS utarbeider hvert år veiledende satser basert på tariffavtalene, altså de lønnsvilkårene som arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene har forhandlet frem. YS anbefaler at også andre arbeidsgivere benytter seg av disse satsene, som setter en standard for nivået på timelønna for ungdom.

Eksempelvis bør ungdom mellom 16 og 18 år tjene minst 118,65 kroner i timen hvis de jobber i kiosk, og 128,21 kroner i timen som gartner og hagehjelp.

Her kan du lese alle de veiledende satsene.

Minstelønn innen disse yrkene

Selv om det ikke er noen generell minstelønn i Norge, skriver Arbeidstilsynet at det i enkelte bransjer likevel er innført en minstelønn. Dette for å hindre at utenlandsk arbeidskraft får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i Norge.

Dette gjelder blant annet innen bransjene bygg, renhold, elektro og godstransport på vei. Her kan du gå inn og se hvilke satser der benytter i de enkelte bransjene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer