Kløe er et vanlig symptom på sopp i huden. Foto: Science Photo Library
Kløe er et vanlig symptom på sopp i huden. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Sjekk hva som gror på kroppen din

Ikke særlig delikat, men nokså vanlig.

Har du hørt om trichophyton, microsporum og epidermophyton? Det er de vanligste sopptypene som gir oss infeksjoner i hud og negler.

Disse soppene finnes overalt rundt oss, og kan smitte fra dyr, mellom mennesker (enten direkte eller indirekte, via badegulv og håndklær) og direkte fra jord til menneske (sjelden).

Les mer: Er tunga di hårete?

Soppen kan ikke trenge inn i levende vev, men kan invadere hornlaget i huden, neglene og håret. Innen medisin kalles dette også tinea og dermatofytose, skriver legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen på Lommelegen.no.

Her redegjør de for de vanligste sopplidelsene vi kan rammes av, og hva vi kan gjøre for å bli kvitt dem:

Disse sopplidelsene kan du få:

Fotsopp: Finnes vanligvis mellom tærne. Huden blir rød, flasser, blir bløt og hvit og får små sprekker. Kløe er vanlig. Aller vanligst mellom 4. og 5. tå (lilletåen).
«Ringorm»/hudsopp på kroppen: Det dreier seg om en soppinfeksjon som fører til runde, røde flekker i huden, ofte med lett flassing. Flekken er gjerne litt blekere i midten og mer markert på kantene. («Ringorm» har ikke noe med orm å gjøre!)
Sopp i hodebunnen: Grå eller rødlige flekker i hodebunnen som flasser. Kan føre til hårtap. Vanligst etter sydenferier eller hos barn med innvandrerbakgrunn.
Lyskesopp: Tydelig avgrenset, kløende, ofte hissig utslett i en eller begge lysker. Kan bre seg på innsiden av lårene og utover på pungen.
Neglesopp: Neglen blir tykk, misfarget (grå eller gul) og kan smuldre opp. Tåneglene er hyppigst rammet.
Sopp andre steder: Hudsopp kan også forekomme i håndflatene, i ansiktet og i områder med skjeggvekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Soppen invaderer føttene dine

Slik blir du kvitt soppen:

Sopp trives i fuktig miljø. Hold derfor det angrepne hudområdet så rent og tørt som mulig.

Krem til behandling av fotsopp er ikke på resept. De øvrige behandlingene med krem eller tabletter forutsetter forskrivning på resept. Som regel er konsultasjon hos lege nødvendig.

Les mer: Du er en bakteriebombe

Dersom det er tvil om det dreier seg om sopp, kan legen skrape litt i flekkene i huden og undersøke prøven med mikroskop eller sende inn til et laboratorium for dyrkning (svar på dyrkning tar lang tid fordi soppen vokser langsomt).

FOTSOPP: Fotsoppen behandles med krem, for eksempel terbinafin (Lamisil®) krem eller et imidazolpreparat (Canesten®, Klotrimazol, Daktar®, Pevaryl®). Det er viktig å behandle så lenge som forskrevet. Husk å tørke føttene godt når du har vasket dem, og bruk gjerne talkum. Du bør bruke sokker i et naturlig materiale, for eksempel bomull og ull, og sokkene bør vaskes så varmt de tåler. Bytt sokker hver dag. Om sommeren er det fint å gå i sandaler som gir god lufting, slik at man unngår klamme føtter.
HUDSOPP PÅ KROPPEN: Soppen behandles med krem, for eksempel terbinafin (Lamisil®) krem eller et imidazolpreparat (Canesten®, Klotrimazol, Daktar®, Pevaryl®). Det er viktig å behandle så lenge som forskrevet. Ved utbredt hudsopp hos voksne kan behandlingen bestå av soppdrepende tabletter. Slik behandling er kostbar.
SOPP I HODEBUNNEN: Dette er en gjenstridig soppinfeksjon som kan være vanskelig å behandle. Barn bør vanligvis behandles av hudspesialist. Både for barn og voksne er tablettbehandling aktuelt.
LYSKESOPP: Soppen behandles med krem, for eksempel terbinafin (Lamisil®) krem eller et imidazolpreparat (Canesten®, Klotrimazol, Daktar®, Pevaryl®). Det er viktig å behandle så lenge som forskrevet. Det er viktig å holde huden som tørr som mulig. Unngå derfor tettsittende undertøy og tette bukser. Tablettbehandling er aktuelt hvis kremen ikke hjelper.
NEGLESOPP: Neglesopp kan være vanskelig å kurere, og hvis du ønsker å behandle den, krever det ofte langvarig innsats. Gevinsten ved behandling må vurderes opp mot ulempene (eventuelle bivirkninger, pris, tidkrevende innsats). Hvis mindre enn halvparten av neglen er angrepet, brukes ofte amorolfin (Loceryl®) neglelakk. Enkeltstående tånegler behandles med Loceryl® en gang per uke i ett år. Tablettbehandling i 12 uker kan i enkelte tilfeller overveies. Tablettene har sjeldne, men alvorlige bivirkninger.

Kilde: Statens legemiddelverk. Terapianbefaling: Behandling av dermatomykoser. 2005.