Sjekk hva maten inneholder

Du har krav på å få vite hvor mye kjøtt det er i pølsa.

Hvor mye bær inneholder egentlig de ulike yoghurtene? Svaret finner du i innholdsdeklarasjonen. Foto: Produsentene
Hvor mye bær inneholder egentlig de ulike yoghurtene? Svaret finner du i innholdsdeklarasjonen. Foto: Produsentene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du er sånn noenlunde opptatt av å ha kontroll på hva du putter i deg, bør du sjekke innholdsdeklarasjonen på produktene du vurderer å kjøpe, slik at du finner ut hva de faktisk inneholder.

Les også: Alt du bør vite om E-stoffer

Krav om merking

Når en bestemt ingrediens er avgjørende for kvaliteten på produktet, har du ifølge Matportalen krav på å vite hvor mye det er av den i produktet – for eksempel hvor mye kjøtt det er i pølsa. Det samme gjelder når en bestemt ingrediens blir fremhevet. Du har med andre ord krav på å få vite hvor mye blåbær det er i en yoghurt som bærer navnet «blåbæryoghurt» eller har bilde av blåbær på emballasjen.

På den måten kan du sammenligne produkter, og til slutt velge det som inneholder mest av den ønskede ingrediensen.

Les også: Hva spiser du til frokost?

Må oppgis i prosent

Regelverket for merking av mat og drikke krever at ingredienser som i de overnevnte eksemplene oppgis i prosent. Hvis et produkt for eksempel heter «pizza med skinke og sjampinjong» må altså prosentandelene av både skinke og sjampinjong framkomme i ingredienslista på produktet.

Hvis produktet heter «fiskekaker» er det imidlertid bare den totale mengden fisk som må oppgis – man trenger ikke å liste opp hvilke typer fisk og hvilken mengde av disse produktet inneholder.

Les også: Hvilken pizza er sunnest?

Fallende rekkefølge

Sjekker du innholdsdeklarasjonen?

(Avsluttet)
Ja, nesten alltid(39%)
Ja, alltid(26%)
Av og til(21%)
Sjelden(8%)
Nei, aldri(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om et produkt ikke er merket på en slik måte at det er et krav at bestemte ingredienser må oppgis i prosent, skal det likevel alltid være lett å se hvilke ingredienser det er mest av i produktet – ingrediensene må nemlig alltid settes opp i fallende rekkefølge.

Det betyr altså at ingrediensen som står først er den varen inneholder mest av. Så hvis innholdsdeklarasjonen begynner med for eksempel sukker kan det være lurt å se seg om etter et annet produkt.

Les også: Styr unna denne boksmaten

Du kan lese mer om merking av matvarer hos Mattilsynet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!