Ny hjemmetest som lar deg sjekke helsestatusen på visse områder. Målet er at du kan hjelpe deg selv ut av en eventuell risikosone ved å endre kost- og livsstilsvaner. Men det koster ... Foto: Kristin Sørdal
Ny hjemmetest som lar deg sjekke helsestatusen på visse områder. Målet er at du kan hjelpe deg selv ut av en eventuell risikosone ved å endre kost- og livsstilsvaner. Men det koster ... Foto: Kristin SørdalVis mer

Sjekk helsa med hjemmetest

Ett stikk er nok - og du får sjekket risikoen for hjerte-, hjerne-, kreft- og andre sykdommer.

Nå kan du sjekke helsa med hjemmetest. Ett stikk i fingeren, bloddråpene legges på papiret, pakken sendes til laboratoriet - og vips, så kan du få svar på hvordan det står til med helsen din.

Målet med testen er at du skal kunne sjekke hvor risikoutsatt du er for de store livsstilssykdommene som øker i befolkningen i dag - og hjelpe deg til å komme ut av risikosonen og inn på trygg grunn.

Du kan eksempelvis sjekke omega-3-innholdet i blodet ditt. Man vet at omega-3 gir beskyttelse for en rekke sykdommer, og reduserer risikoen for alvorlig hjertesykdom. Viser testen at du ikke har et tilstrekkelig inntak av dette, får du anbefalinger om hvordan du skal få opp nivået. Etter en tid kan du ved hjelp av en ny test sjekke om tiltakene har hatt effekt - og nøyaktig hvor god effekt det har hatt.

Produktet som kan hjelpe deg med dette heter Bioindex, er norskutviklet og ble lansert på hjemmemarkedet torsdag 8. januar.

Som omega-3, kan du også teste din benhelse, hjernehelse, kreftrisiko, hjertehelse eller diabetes type2 - eller du kan ta full pakke og sjekke alle de forannevnte risikoene.

Klamydiasjekker seg på nett

Din mening

Kan du tenke deg å teste helsen din med en slik hjemmetest som Bioindex tilbyr? (Avsluttet)
Ja, absolutt(49%)
Ja, men for dyrt(32%)
Nei, aldri(12%)
Vet ikke(7%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Thomas E. Gundersen, Adm. dir. i Bioindex. Foto: Bioindex
Thomas E. Gundersen, Adm. dir. i Bioindex. Foto: Bioindex Vis merArtikkelen fortsetter under annonsen

Risikoanalyse

Målet med de nye hjemmetestene er at enkeltpersoner skal ta ansvar for egen helse og dermed forebygge de alvorlige folkesykdommene. Dette gjøres gjennom å synliggjøre risiko og tiltak for den enkelte gjennom personliggjøring. Ved å få muligheten til å sjekke hvor man selv står i forhold til risikoen for sykdom, får man muligheten til å endre levevaner før man utvikler sykdom.

- Testene er ikke for å analysere om man har fått en sykdom, men for å se på risiko for å få en, sier Thomas E. Gundersen, administrerende direktør i Bioindex.

Det gis kun mulighet til å teste for de faktorene hvor det er medisinsk enighet om risikosammenhengen. Det er for eksempel ingen test for glykemisk indeks, da det ikke er konsensus for at dette er en veletablert risikofaktor per i dag.

- Man kan stille spørsmålet om det er etisk riktig å gi disse opplysningene. Når det for eksempel gjelder røyking, anbefaler man udiskutabelt folk til å slutte. Når det er andre faktorer som også kan ha en effekt, vil jeg si at det nesten er uetisk å ikke opplyse om det, sier professor Rune Blomhoff ved avdeling for ernæringsvitenskap ved institutt for medisinske basalfag.

Blomhoff er sammen med Gundersen noen av aktørene bak Bioindex.

Sjekk sædkvaliteten hjemme

Slik fungerer det:

Pakken med hjemmetesten inneholder blant annet lansett til å stikke deg i fingeren med, blodinnsamlingskort til å legge blodprøven på, og barkodeklistrelapp til å merke blodprøven med.

Når du har lagt de nødvendige bloddråpene på kortet, sender du det inn til laboratoriet for analyse. Det sendes med vanlig post, og med barkoden er testen helt anonym. Det skal ta mellom fire og åtte dager fra du sender prøven til testresultatene er ferdige. Da får du en melding om dette til din e-post adresse, og du kan ved hjelp av barkoden gå inn på nettsidene til Bioindex og sjekke testresultatene.

Sammen med resultatene får du anbefalinger om hva du kan gjøre for å endre på verdiene dine og sykdomsrisikoen. Samtidig anbefaler laboretoriet deg å ta en ny test for å sjekke endringene i løpet 3-12 måneder.

Blodprøven settes på et blodprøvekort og sendes avgårde i posten. Foto: Bioindex
Blodprøven settes på et blodprøvekort og sendes avgårde i posten. Foto: Bioindex Vis mer


- Hvor ofte mener dere man skal ta slike tester med jevne mellomrom?

- Dette er resultater som endrer seg hele tiden, så vi anbefaler en test hver 12. måned, sier Thomas E. Gundersen i Bioindex til DinSide Helse.

Priser

Synes du det høres forlokkende ut å sjekke helsestatusen på denne måten? Det er imidlertid ikke gratis. Her kan du se prisene:

Omega-3 Index: 398 kroner
Indeks for hjertehelse: 840 kroner
Indeks for diabetes type 2: 600 kroner
Indeks for hjernehelse: 840 kroner
Indeks for kreftrisiko: 600 kroner
Indeks for benhelse: 600 kroner
Din totale Bioindex: 2100

Du kan også abonnere på testene og gjøre dem med jevne mellomrom.