Sjekk dette når du leverer selvangivelsen

Gjør unna selvangivelsen nå, og styr unna fare for nedetid neste helg.

Allerede helt i toppen er det punkter enkelte kan spare store skattebeløp på å sjekke. Foto: Kim Jansson
Allerede helt i toppen er det punkter enkelte kan spare store skattebeløp på å sjekke. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30. april er fristen for å levere årets selvangivelse. Og gitt at det også i år har vært store problemer med nettjenesten Altinn, er det nok mange som vil bruke denne helgen til å se over tallene.

– Du er selv ansvarlig for at opplysningene i selvangivelsen faktisk stemmer. Det er ikke slik at Skatteetaten vet alt om deg, understreker avdelingsdirektør i Skatteetaten, Anne-Berit Andersen overfor Budstikka denne uken.

Viktige poster

Og ikke ta det som står i den ferdig utfylte selvangivelsen for god fisk. Her har vi samlet noen gode råd. Og har du allerede levert, men oppdager noe du har glemt? Ikke fortvil! Du kan levere selvangivelsen flere ganger. Det er den sist innleverte versjonen som teller.

Boligens ligningsverdi satt opp i år: Sjekk om verdien virker rimelig. Spesielt om du har en bolig som avviker fra omkringliggende, eller om du eier bolig i utlandet.

Bilens ligningsverdi - hvordan finner du den? Her gjelder også noen egne regler for deg som har firmabil.

Sjekk rentefradraget grundig: Det gjelder spesielt samboere. Endringene gjør dere i post 3.3.1/4.8.1 i selvangivelsen.

Nygift? Da bør dere be om felles ligning: For noen par er det store penger å spare.

Flere bør også sjekke at de står oppført i riktig skatteklasse: Og det gjelder IKKE bare den som er gift!

Barnehageforeldre bør sjekke denne delen av foreldrefradraget: Ekstrakjøring - en post mange glemmer.

Ekstra viktig å søke om særfradrag i år: Gjelder personer som har hatt store utgifter på grunn av sykdom. Særfradraget fases ut fra neste år, så 2011 er siste sjanse for å benytte seg av dette.

Ikke glem post 5.0! Tilleggsopplysningene som kan bli gull verdt.

Ta også et sveip gjennom Skatteetatens tips om aktuelle fradrag og Skattebetalerforeningens fradragsoversikt.

Kan du droppe hele selvangivelsen?

Leverer du ikke selvangivelse innen fristen, blir den forhåndsutfylte selvangivelsen ansett som levert. Uansett er det ditt ansvar at opplysningene stemmer.

Blant de 900.000 personene som leverte selvangivelsen elektronisk i fjor, var det i underkant av 200.000 som leverte uten endringer, ifølge Skatteetaten. Hvor mange av dem som ikke sjekket selvangivelsen sin, er det ingen som vet.

Slik sjekker du

1) MinID

Svært mange nordmenn er nå registrert som brukere av MinID. Hvis du er registrert som bruker, trenger du ikke pin-koder, men du må huske passordet ditt, eller opprette et nytt. Så vil du få tilsendt engangspassord til mobiltelefonen din hver gang du trenger tilgang til sidene. For å bli bruker, må du imidlertid bruke pin-kodene du har fått av Skatteetaten.

2) Buypass ID Buypass ID kan også benyttes som innlogging i Altinn. Dette er en personlig, elektronisk id, som kan benyttes for identifisering, signering og betaling. Id-en kan være lagret på et Buypass Smartkort, som spillerkortet fra Norsk Tipping, eller i en mobiltelefon. Les mer om dette på www.buypass.no.

3) Commfides e-ID

Commfides e-ID leveres som en sikker USB-pinne med 8G minne. Du logger deg inn ved hjelp av USB-pinnen og en pin-kode. Minnepinnen og passordene sendes i to forsendelser. Dette er en sikker, men ganske kostbar løsning. Du kan bestille minnepinnen på nettsidene til Commfides.

4) Nye pin-koder

Har du ikke tilgang til løsningene over, må du ha pin-kodene fra Skatteetaten klare. For å sjekke selvangivelsen på skatteetaten.no trenger du pin-koder som tidligere har blitt sendt ut fra Skatteetaten.

Nye koder kan bestilles på denne adressen hos Skatteetaten, eller ved å sende en tekstmelding med kodeordet PINKODER og fødselsnummeret ditt til 02111. Husk at fødselsnummer består av 11 siffer, slik at du ikke bare sender personnummeret ditt, eller kun fødselsdatoen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer