Sluttpakke - dette bør du vite

Sjekk dette før du skriver under

Viktig å vite før du tar med deg sluttpakken og forlater jobben.

SLUTTAVTALE: Pass på at sluttpakken deg armslag fram til du får ny jobb. (Foto: Per Ervland)
SLUTTAVTALE: Pass på at sluttpakken deg armslag fram til du får ny jobb. (Foto: Per Ervland) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I usikre tider opplever mange å miste jobben på grunn av nedbemanning. For å lokke arbeidstakere til å slutte tilbyr ofte arbeidsgivere sluttpakker. Hva disse skal inneholde, er det opp til deg og arbeidsgiveren din å bli enige om.

Det finnes nemlig ingen lover eller bestemmelser som regulerer hva en slik sluttpakke skal inneholde. Derfor er det ekstra viktig å sjekke nøye hva som faktisk står i avtalen før du skriver under på den og forlater arbeidsplassen din for siste gang.

Mindre bedrifter er ofte problemet

- I større bedrifter kommer sluttpakkene gjerne som et resultat av forhandlinger mellom fagforening og arbeidsgiver. Slike bedrifter har også gjerne en oppegående HR-avdeling, og det er dermed grunn til å tro at de ofte har erfaring med nedbemanningsprosesser og de krav som stilles til en slik prosess, sier advokat Anne Kathrine Fokk, som jobber med blant annet arbeidsrett hos Osloadvokatene.

SMÅBEDRIFTER: Om hensikten med sluttpakken bare er å kvitte seg med en eller flere brysomme medarbeider, bør du ikke godt a den, mener advokat Anne Kathrine Fokk. (Foto: Osloadvokatene)
SMÅBEDRIFTER: Om hensikten med sluttpakken bare er å kvitte seg med en eller flere brysomme medarbeider, bør du ikke godt a den, mener advokat Anne Kathrine Fokk. (Foto: Osloadvokatene) Vis mer

Avtalene som er inngått kollektiv tar gjerne hensyn til alder, ansiennitet, kompetanse og andre ting som kan variere fra arbeidstager til arbeidstager.

Mister retten til å klage

Annerledes kan det være i mindre bedrifter med få ansatte. Her kan det være mer rot, mener Fokk.

- Det første du må forsikre deg om, er at oppsigelsen er saklig. Godtar en sluttpakkeavtale, mister du muligheten til å prøve saken for retten senere. Om hensikten med avtalen bare er å kvitte seg med brysomme ansatte, bør du tenke deg godt om eller ta flere runder.

- Sørg for at du har penger

Når du og bedriften først har blitt enige om å skille lag, gjenstår teksten i sluttavtalen.

BLAKK: Det er viktig at sluttpakkeavtalen gir deg økonomisk albuerom i tiden uten jobb. (Foto: perfectlab/Shutterstock/NTB scanpix)
BLAKK: Det er viktig at sluttpakkeavtalen gir deg økonomisk albuerom i tiden uten jobb. (Foto: perfectlab/Shutterstock/NTB scanpix) Vis mer

Her er det viktige ting du bør sjekke.

Du bør for eksempel være klar over at du ikke har krav på dagpenger i perioden sluttavtalen gjelder, dersom denne inneholder økonomisk kompensasjon.

Først når du ikke lenger får lønn fra din tidligere arbeidsgiver, vil du ha krav på penger fra NAV, dersom du ikke har fått ny jobb.

Sammenlign med Nav-vilkårene

Uansett bør du sjekke at pengene du får utgjør det samme eller helst mer enn det NAV ville gitt deg dersom du ikke hadde fått sluttpakke.

- Det viktigste er å sørge for at du har penger til å dekke løpende utgifter i tiden som kommer. Deretter bør du sjekke at retten til pensjon, forsikringer og feriepengegrunnlaget er tatt med i tiden avtalen gjelder, og at det er spesifisert hvor lenge sluttpakken skal gjelde, forklarer Anne Kathrine Fokk.

- Bør ta høyde for alder

Bedrifter som nedbemanner fordi de frykter nedleggelse har gjerne ikke stort å tilby. I bedrifter som går godt og som for eksempel bare skal kvitte seg med spesialkompetanse de ikke lenger har behov for har de som blir nedbemannet bedre håp om å kunne få mye ut av sluttpakkene.

Det er også forskjell på arbeidstagere. Hvor gammel du er og hvor lenge du har jobbet i bedriften bør telle når avtalen skal skrives.

ALDER: En arbeidstaker på slutten av sin karrière vil trolig ha vanskeligere for å få seg ny jobb enn en yngre person. (Foto: PHILIPIMAGE/Shutterstock/NTB scanpix)
ALDER: En arbeidstaker på slutten av sin karrière vil trolig ha vanskeligere for å få seg ny jobb enn en yngre person. (Foto: PHILIPIMAGE/Shutterstock/NTB scanpix) Vis mer

- Det er stor forskjell på en person på 30 og en på 65 når det gjelder mulighet for annet arbeid etterpå. Dette bør være et element i en individuelle avtale.

Få dem til å skrive noe pent om deg

Hvilke skussmål du har er også viktig du skal ut og søke ny jobb.

- I tillegg til sluttavtalen er det viktig å sikre seg attester og referanser fra arbeidsgiveren du forlater, avslutter Anne Kathrine Fokk.

Ikke si opp selv

I sluttpakkeavtalen bør det gå tydelig fram om at nedbemanning er årsaken til oppsigelsen. I motsatt fall kan det tenkes at NAV tolker avtalen slik at du selv har sagt opp.

I slike tilfeller gjelder helt andre regler, noe vi har behandlet i en tidligere artikkel: Slik sier du opp jobben.

FELLER: At avtalen gir inntrykk av at du sier opp selv og kamuflerer de virkelige økonomiske ytelsene er klassiske feller i sluttpakkeavtaler, mener advokat Eivind Arntsen. (Foto: DALAN advokatfirma DA)
FELLER: At avtalen gir inntrykk av at du sier opp selv og kamuflerer de virkelige økonomiske ytelsene er klassiske feller i sluttpakkeavtaler, mener advokat Eivind Arntsen. (Foto: DALAN advokatfirma DA) Vis mer

- I nedbemanninger det viktig å få fram at alternativet til en sluttavtale ville vært en oppsigelse fra arbeidsgiver grunnet virksomhetens forhold, skriver advokat og partner Eivind Arntsen i advokatfirmaet Dalan i en e-post til Dinside.

Hvis det i stedet står for eksempel at «arbeidstakeren selv ønsket å avslutte arbeidsforholdet» vil du risikere å måtte vente 12 uker på å få dagpenger,

Sjekk for mye du egentlig får

Det er også viktig å kontrollregne, slik at du vet helt nøyaktig hvor mange penger du får.

- Mange har en kombinasjon av grunnlønn og provisjon eller bonus. Hvis din lønn for eksempel er 75 prosent fast lønn og 25 prosent bonus, og du får tilbud om en pakke med 6 måneders fast lønn, vil realiteten være at du får en sluttpakke på bare 4,5 måneder, skriver Dalan.

LES OGSÅ:
Fem ting du må huske når du skal søke jobb på ny
Her er jobbene det er lettest å få
Krise - jeg har fått altfor mye i lønn!