Enkelte gavekort er gyldige i hele tre år fra de er kjøpt. Men langt fra alle butikker opererer med så lang frist. Foto: Kim Jansson
Enkelte gavekort er gyldige i hele tre år fra de er kjøpt. Men langt fra alle butikker opererer med så lang frist. Foto: Kim Jansson Vis mer

Sjekk datoen på gavekortene nå

Gavekort med verdier for tusenvis av kroner går ut på dato de neste dagene.

Publisert
Sist oppdatert

Aner du ikke hva du skal kjøpe til jul, er det lett å ty til gavekort. Problemet med gavekort er bare det at de går ut på dato.

Bruker du ikke gavekortene i tide, sitter butikkene igjen igjen med penger som egentlig tilhører deg. Undersøkelser fra tidligere år anslår at rundt én av fire gavekort aldri blir brukt.

Derfor er det kanskje ekstra viktig å sjekke skuffer og skap etter ubrukte gavekort i disse dager. Siden mange gavekort bare er gyldige i 12 måneder fra kjøpsdato, begynner fristen for å bruke fjorårets julegavekort å gå ut.

Kan være gyldig en stund til

Dersom gavekortet har gått ut på dato, har du ingen rett til å løse det inn.

Det er butikkene selv som bestemmer hvor lenge kortet skal være gyldig, og DinSide kjenner til steder som opererer med langt mindre frister enn ett år. Enkelte butikker krever at du bruker gavekortene innen tre eller seks måneder etter kjøpsdato.

Det skal gå klart frem hvor lenge gavekortet er gyldig. Dersom butikkene ikke har skrevet noen frist for bruk, har gavekort kjøpt i norske butikker tre års gyldighet, ifølge Forbrukerombudet.

- Unngå gavekort

Flere økonomer advarer mot å gi gavekort til jul, nettopp av den grunn at de aldri blir brukt.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea Foto: Nordea
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea Foto: Nordea Vis mer


Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea sier gavekort kan være en passende gave til noen, men stort sett ender de opp om dårlig samvittighet i folks lommebok.

- Jeg ville prøvd å unngå gavekort, sier Warloe til DinSide, og kommer med ett forbehold:

- Bare gi gavekort hvis mottakeren har en sterk og klar interesse, eller om du med stor sikkerhet vet at det kommer til glede og vil bli brukt.

Blir dyrere enn en vanlig gave

En annen grunn til å ikke gi gavekort, er at mottakeren ser hvor mye du gir. På vanlige pakker fjerner du gjerne prislappen, slik at mottakeren ikke ser hvor mye du har brukt.

Siden mottakeren ser hvor mye du har brukt på gavekortet, kan det hende du blir fristet til å bruke mer penger enn du eller ville gjort på en presang.

I en undersøkelse utført av Synovate for Nordea svarte to av fem at de føler de må gi et større beløp dersom de gir penger (enten i form av kontanter eller gavekort) i stedet for en kjøpegave.

- For giveren betyr gavekort gjerne at gaven blir dyrere, sier Warloe.

Trenger du julegavetips? Sjekk ut de aller beste presangene på markedet akkurat nå!

Tror på julehandelvekst

Uansett om det er gavekort eller harde pakker under treet i år, er det liten tvil om at nordmenn kommer til å spytte inn mye penger i årets julehandel.

Hvert år bruker nordmenn flere titalls milliarder kroner på julehandelen, og handelsnæringen tviler på at nordmennene kommer til å holde ekstra hardt på lommebøkene i år.

Hovedorganisasjonen Virke spår en samlet julehandel på 48,8 milliarder kroner, en vekst på snaut tre prosent fra i fjor.

- Selv om vi har sett et forsiktig forbruk så langt i år strekker vi oss litt lenger når det kommer til jul. Mange har vært flinke til å legge penger til side, og det betyr at de har mer å rutte med når det kommer til å bruke penger på mat, vin og gaver, sier administrerende direktør i Virke Vibeke Madsen, i en pressemelding.

Virke anslår at hver nordmann i snitt vil handle for 9.900 kroner i desember. Oslofolk kommer ifølge Virkes beregninger til å bruke mest av alle, med en snittforbruk på 10.850 kroner i desember.

LES OGSÅ: - Dette er årets julegave 2011

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer