Sjekk av strømbruk gratis

Britene vil snart få tilbud om en gratis strømmonitor som til enhver tid sjekker boligens strømforbruk.

Vil kutte co2-utslipp

Monitorene vil fortelle boligeieren nøyaktig hvor mye strøm de forskjellige elektriske apparatene bruker.

Håpet er at monitorene vil få folk til å spare på strømmen, for eksempel ved å skru elektriske apparater helt av, og ikke la dem stå på stand-by, skriver BBC News.

Grunnen til initiativet er at den britiske regjeringen har lovet å kutte co2-utslippene med 60 prosent fra 1990-nivået innen 2050. Monitorene skal sendes ut til britiske husholdninger i løpet av 2008.

Stand-by strøm

Lar du noen av dine elektriske apparater stå på stand-by? (Avsluttet)
Ja, innimellom(49%) 545
Ja, ingenting å spare på å skru av(33%) 375
Nei, jeg skrur av alt(18%) 201
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Britiske husholdninger er
ansvarlige for 1/3 av landets co2-utslipp. Britenes elektroniske apparater som står på stand-by bruker syv terrawatt i året, noe som gir 800.000 tonn co2-utslipp, ifølge den britiske miljøvernministeren.

Luke Nicholson, kreativ direktør i More Associates, et selskap som designer apparater som kan måle strømbruk, forklarte hvordan monitorene fungerer til BBC News:

- Du har et lite måleapparat i sikringsskapet som måler hvor mye energi du bruker, og du har en liten bærbar skjerm du kan bære rundt i huset. Når du skrur av de forskjellige elektriske apparatene, kan du se hvor mye energi du sparer.

Sofistikert "smart-monitor"

Målet er at disse monitorene i fremtiden vil bli erstattet med såkalte "smart monitors", som er enda mer sofistikerte, og kan fortelle nøyaktig hvor mye de forskjellige apparatene til enhver tid bruker av strøm, enten de er i bruk, eller står på stand-by.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde: BBC News