Magnetstripen kan bli stemoderlig behandlet nå som vi baserer oss på chipen. I utlandet kan dette skape problemer. Foto: DinSide
Magnetstripen kan bli stemoderlig behandlet nå som vi baserer oss på chipen. I utlandet kan dette skape problemer. Foto: DinSideVis mer

Sjekk at magnetstripen virker

Er den død, kan du stå uten penger i ferien.

Her til lands har vi blitt så vant til å bruke chip og ta ut kontanter i butikken at vi nesten ikke bruker magnetstripen på kortet lenger, men kommer du til utlandet, er du mange steder fullstendig avhengig av at stripen virker.

- Implementeringen av chip-betaling er i varierende grad innført i Europa, og Norge ligger langt fremme, sier pressekontakt Trond C. Brekke på vegne av Visa Europe i Norge.

Han antar derfor at noen kan få seg overraskelser dersom ikke magnetstripen virker.

- Det kan være lurt å sjekke om magnetstripen virker før man reiser på utenlandsferie hvor man har tenkt å bruke kort. Chipen tåler jo mye mer, og man kan glemme at magnetstripen kan være skadet.

Parkeringsterminaler er for eksempel et sted hvor du kan forsøke å bruke kortet ditt for å se om magnetstripen virker. Her er foreløpig ikke chip-avlesing implementert.

Se også: Husk regionsperren - ellers sliter du

Ulike typer minibanker

Hovedproblemet dersom magnetstripen din ikke virker, er at du ikke får tatt ut penger i en del minibanker, noe mange belager seg på når de er ute og reiser.

Det er likevel ikke helt håpløst.

- 55 prosent av alle korttransaksjoner i eurosonen, er chipkort-transaksjoner, sier Anders Bigseth i Teller til DinSide.

I Norge skal nå alle minibanker være oppgradert med software for chiplesing, men dette gjelder ikke alle minibanker i utlandet.

Dekker svindel på ferie

Brekke understreker at selv om du i enkelte land blir tvunget til å bruke magnetstripen i stedet for chip-løsningen, så vil banken selvsagt dekke tapet dersom du skulle bli utsatt for svindel mens du er på ferien.

- Det spiller ingen rolle om kortet er brukt med chip eller magnetstripe. Kunden skal kunne bruke kortet på ferie uten å bekymre seg, sier Brekke.

Se også: Derfor anbefaler vi kredittkort i ferien