Sjekk at grunnlaget for skattekortet stemmer

Hvis ikke risikerer du å betale for lite skatt i 2015.

<b>GRUNNLAG:</b> 2,9 millioner nordmenn får i disse dager informasjon om sitt skattekort for 2015. Husk å sjekke at tallene er riktige, så slipper du restskatt. Foto: BERIT B. NJARGA
GRUNNLAG: 2,9 millioner nordmenn får i disse dager informasjon om sitt skattekort for 2015. Husk å sjekke at tallene er riktige, så slipper du restskatt. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

I år som i fjor trenger ikke arbeidstakere å levere skattekort til arbeidsgiver. De henter nå dataene elektronisk fra Skatteetaten. Grunnlaget blir sendt ut i disse dager.

Det du bør sørge for selv, er at grunnlaget for skattkortet stemmer. Ikke minst gjelder dette de som har hatt endringer økonomien sin siste år.

Prøv også Dinsides skattekalkulator

Her finner du informasjonen

Sjekk at grunnlaget for skattekortet stemmer


De aller fleste får informasjon om skattekortet tilsendt i Altinn, nærmere bestemt 2,9 millioner nordmenn. Ved å logge inn her finner du skattetrekksmeldingen for 2015 øverst i meldingsboksen. Merk og at du nå slipper Java ved innlogging med BankID.

Bare de som har reservert seg mot å være elektronisk bruker eller ikke har registrert seg i Difis kontaktregister, får skattetrekkmeldingen tilsendt i posten.

Her finner du den informasjonen om egen økonomi som Skatteetaten bruker som grunnlag for å beregne hvor mye skatt du skal betale i 2015.

– Husk å sjekke skattetrekksmeldingen slik at du unngår å få restskatt. Det er viktig at du sjekker at tallene vi har lagt til grunn for å beregne skattetrekket ditt er riktige. Ellers kan skattetrekket bli feil. Har du store endringer i inntekt, formue eller fradrag bør du, som alltid, endre skattekortet for å få et mest mulig korrekt skattetrekk, sier Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten i en pressemelding.

LES OGSÅ: Disse mister ferietillegget i 2015

Sjekk disse tallene

Har du for eksempel byttet jobb og fått høyere lønn, tatt opp nye lån eller har barn som har begynt i barnehage, vil dette gi endringer i økonomien som kan påvirke hvor mye skatt du bør betale.

Da kan du gå inn i skattetrekksmeldingen, og trykke på linken nederst som heter «endre skattetrekket», som på bildet under.

Sjekk at grunnlaget for skattekortet stemmer


Her kan du lese en oversikt over hvem som bør sjekke tallene ekstra grundig.

ENDRINGER? Husk å sjekke at tallene i grunnlaget for skattekortet stemmer, før første utbetaling av uføretrygd 20. januar. Foto: ILLUSTRASJON
ENDRINGER? Husk å sjekke at tallene i grunnlaget for skattekortet stemmer, før første utbetaling av uføretrygd 20. januar. Foto: ILLUSTRASJON Vis mer


Generelt bør man sjekke postene lønn, pensjon, næringsinntekt, andre inntekter og gjeldsrenter. Har du for eksempel byttet jobb og fått lengre reisevei, kan dette gi utslag i reisefradraget, mens barn i barnehage vil spille inn på foreldrefradraget.