Sjekk årsoppgavene for 2014

Så sikrer du deg et riktig skatteoppgjør allerede nå.

<b>RIKTIG?</b> Stemmer beløpene på årsoppgavene, og har du fått alle du skal ha? Sjekk dette nå, så slipper du unødvendige feil i skatteoppgjøret. Foto: BERIT B. NJARGA
RIKTIG? Stemmer beløpene på årsoppgavene, og har du fått alle du skal ha? Sjekk dette nå, så slipper du unødvendige feil i skatteoppgjøret. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innen 1. februar skal du ha fått tilsendt alle årsoppgaver fra både arbeidsgiver, bank, forsikringsselskap og barnehage.

Sjekker du allerede nå at tallene stemmer, sørger du for et riktig skatteoppgjør og kan benytte deg av leveringsfritaket.

Sjekk også om du har fått penger fra Coop på konto

Riktige tall = riktig skatt

Mariken Holter. Foto: SKATTEETATEN
Mariken Holter. Foto: SKATTEETATEN Vis mer


- Det er viktig å ta vare på årsoppgavene for å kunne kontrollere beløpene i den forhåndsutfylte selvangivelsen. Det er også viktig at man sjekker at tallene i årsoppgavene er riktige, slik at det ikke blir feil i selvangivelsen, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten i en pressemelding.

Er det feil i noen av årsoppgavene, bør du si ifra så snart som mulig til den som har sendt deg årsoppgaven og kreve en ny og riktig versjon.

- Hvis opplysningene skal komme med på selvangivelsen, må oppgavegiveren sende ny eller manglende oppgave til Skatteetaten innen 1. mars. Det er derfor viktig at du ikke utsetter å kontrollere tallene, sier Holter.

Les også hvem som nå skal kontrolleres av Lånekassen

Dette bør du sjekke

LØNN? Pass på at du har oppgitt riktig lønn fra arbeidsgiver, som du kan kontrollere ved hjelp av fjorårets lønnslipper. Foto: BERIT B. NJARGA
LØNN? Pass på at du har oppgitt riktig lønn fra arbeidsgiver, som du kan kontrollere ved hjelp av fjorårets lønnslipper. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Skattebetalerforeningens Joachim K. Johannessen har tidligere gitt råd om hva du bør sjekke ekstra nøye når du har fått årsoppgavene. Han anbefaler å begynne med fjorårets lønns- og trekkoppgave fra din arbeidsgiver.

- Her kan det fort skje feil dersom du har tilleggsytelser, eller hvis du har hatt flere arbeidsgivere, forteller Johannessen.

Hver enkelt av oppgavene skal vise hvor mye du har fått utbetalt fra hver arbeidsgiver, og hvor mye som er trukket i skatt.

Også årsoppgaven fra banken bør sjekkes grundig. Se om beløpet for gjeld, formue og renter er riktig. Her har det også vært eksempler på banker som har gjort feil.

Fordelen med å sjekke tallene nå, er at du sikrer at skatteoppgjøret ikke blir forsinket.

- Det er langt enklere å ta jobben i januar, siden det bare krever at du ber den som har sendt deg oppgaven om å sende en ny, riktig oppgave, sier Johannesen.

Les også hvorfor disse skatteyterne kan risikere skattesmell.

Disse skal sende deg årsoppgave

Her er Skatteetatens liste over årsoppgaver som kan være aktuelle. Husk at ikke alle årsoppgaver blir sendt i posten, men kan komme på e-post eller i nettbanken:

  • Lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver
  • Årsoppgave fra borettslag/boligaksjeselskap/boligsameie
  • Pensjonsoppgave fra trygdeutbetalere
  • Årsoppgave fra banker
  • Årsoppgave fra forvaltningsselskapet med oversikt over beholdning evt. realisasjon av verdipapir
  • Årsoppgave fra forsikringsselskap
  • Årsoppgave fra barnehagen over hva som er betalt
  • Årsoppgave fra skolefritidsordning over hva som er betalt
  • Årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner, eller til forskning/yrkesopplæring