Sjefen kan se e-posten din

Sjefen kan se e-posten din

Og det er helt lovlig.

Publisert
Sist oppdatert

For fra 1. mars kan arbeidgiver faktisk gå gjennom jobbmailen din og tekstmeldinger på jobbmobilen - og det er arbeidsgivers fulle rett. Det eneste som kreves, er at sjefen må begrunne at det er nødvendig.

Hvis sjefen din leser e-posten din, eller tekstmeldingene dine, skal du også varsles om det. Tillatelsen gjelder også andre elektroniske kommunikasjonsmidler som arbeidsgiver eier. Det betyr at arbeidsgiver også kan lese annen informasjon på jobbmobilen og lete i arbeidstakers personlige område på jobbens datanettverk.

- Jeg er glad for at vi nå får på plass regler som skaper forutsigbarhet både for arbeidstager og arbeidsgiver, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) på departementets nettsider.

Les også: Dama smugleser mobilen din

Bare når det er nødvendig

Hva synes du?

Er det greit at sjefen leser e-posten din? (Avsluttet)
Nei, jeg synes e-posten skal være beskyttet mot innsyn.(53%)
Ja, så lenge jeg får beskjed om det.(26%)
Ja, men mobiltelefonen også? Det synes jeg blir voldsomt.(15%)
Ja, det har jo vært full forvirring rundt reglementet her.(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hovedregelen etter de nye reglene er at arbeidsgiver bare har innsyn i ansattes e-post når det er nødvendig for å ivareta virksomhetens daglige drift eller andre berettigede interesser, eller når det er begrunnet mistanke om at arbeidstakeren bruker e-postkassen på en måte som innebærer grovt brudd på arbeidsforholdet. Arbeidsgiver må i hvert enkelt tilfelle foreta en vurdering av om innsyn er nødvendig, eller om de kan ivareta bedriftens interesser på en mindre belastende måte.


- For oss har det vært viktig at de nye reglene ivaretar arbeidstakernes rettigheter på en god måte, sier Grande Røys. Forskriften har derfor regler for hvordan innsynet skal gjennomføres og at arbeidstakernes rettigheter skal bli ivaretatt når innsyn gjennomføres. Det handler om at den ansatte skal ha informasjon, adgang til å delta ved gjennomføring av innsynet eller til å la seg representere av en tillitsvalgt eller annen representant. Arbeidstaker skal så langt som mulig forhåndsvarsles om at innsyn vil bli gjennomført, og få anledning til å uttale seg.

Les også: Joda, de blir tatt!

Skal redusere uklarhet

Personvernkommisjonen la nylig frem sin rapport, og påpeker der at økt bruk av teknologi skaper nye personvernutfordringer i arbeidslivet. Kommisjonen etterlyser i denne forbindelse blant annet regler om arbeidsgivers innsyn i ansattes e-post. Reglene, som altså nå er fastsatt, skal bidra til å redusere uklarhetene og konfliktene på dette området.

Les også: Sjefen ser livet ditt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer