Sjefen er klin kokos

Du trenger ikke være gal for å jobbe her, men det hjelper. Forskere mener mange ledere har alvorlige problemer.

Mennesker med råte under topplokket blir ikke alltid sendt til galehuset. Noen ganger blir de ansatt som din sjef.

Påstanden kommer fra engelske eksperter som har undersøkt den mentale tilstanden til mange toppledere.

Pling i bollen
Undersøkelsen ved University of Surrey viste at mange ledere utviser større teatralsk, selvopptatt og tvangsmessig oppførsel enn pasienter på psykiatriske institusjoner.

Forskerne mener dette viser hvordan noen psykopatiske trekk faktisk kan føre til større suksess i arbeidslivet.

- En tvangsmessig personlighet kan for eksempel være nyttig i en jobb med høyt krav til detaljer, som en advokat eller revisor. Paranoia og mistenksomhet kan også være en fordel i noen yrker, for eksempel for en etterforsker, sier psykiatriker Trevor Turner ved Homerton University Hospital i London i en kommentar til avisen Daily Mail.

Spenna gæærn
Men selv om sjefen din er hakke gal, behøver ikke det bety at han eller hun trenger en plass på polstret avdeling. Linjen mellom normalitet og galskap er nemlig ikke så klar som vi liker å tro.

- Menneskelig oppførsel er aldri bare svart eller hvitt. Det finnes mange typer oppførsel i gråsonen mellom hva som regnes som normalt og hva som er unormalt og trenger behandling.

- Vi mener at det er en veldig tynn linje mellom normal eller gal, på samme måten som den lille forskjellen på gal og genial, forklarer psykologen Gill Graham.

Gale amerikanere
Dessverre er ikke sprø ledere bare et problem på det britiske øyriket. En tilsvarende undersøkelse på andre siden av dammen viser at også amerikanske ledere ofte er i besittelse av psykotiske trekk.

LES HELE SAKEN HER: ER SJEFEN DIN PSYKOPAT?

- Psykopater pleier å være sjarmerende, har voldsom tro på seg selv, og de liker penger, makt og sex. De er flinke til å formulere seg og kan manipulere andre ved å fortelle en god historie.

- Fordi de kan snakke "stort" tror andre de har visjoner og kan lede en organisasjon, men en psykopat vil villede folk, fortalte Babiak til tv-kanalen CNN i forbindelse med den amerikanske undersøkelsen.

Han sier at antallet psykopater i lederstillinger sansynligvis vil øke de kommende årene, ettersom forretningslivet blir mer dynamisk og man kan bli forfremmet raskere.

- Psykopater liker ikke å jobbe i byråkratiske organisasjoner. De søker spenning og liker å spille et spill.

Han sier disse personene aldri føler skyld eller andre følelser på samme måte som mentalt stabile mennesker gjør.

- Så når en psykopat ikke ville ha noen problemer med å legge ned en fabrikk vil en god leder ha dårlig samvittighet for alle menneskene som mister jobben, sier Babiak.

 

Mozon.no, 28.04.2005