- Sjampo kan skade ufødte barn

Et konserveringsmiddel som er vanlig å bruke i sjampo og andre kosmetikkprodukter kan skade nervesystemet til barn i mors mage, sier forskere.

Ny forskning stiller spørsmålstegn ved sikkerheten av et konserveringsmiddel som er vanlig i sjampo og andre kosmetikkprodukter. Men industrien sier det er bevist at stoffet er sikkert gjennom mange års bruk.

I laboratoriestudier hindret det bakteriedrepende stoffet methylisothiazolinone (MIT) veksten av uutviklede nerveceller fra rotter. Men forskerne sier de tidlige resultatene tyder på at eksponering for MIT over tid, eller eksponering for høye konsentrasjoner av stoffet, kan skade nervesystemet.

Den viktigste mulige bekymringen er at gravide kvinner som blir eksponert for høye doser av MIT på jobben kan skade fosteret, mener forskningsleder Elias Aizenman fra University of Pittsburgh School of Medicine. Stoffet er mye brukt i forskjellig industri.

- Hvis resultatene kan settes i sammenheng med hemmet utvikling av nervesystemet hos folk, kan risikoen for en gravid kvinnes ufødte barn som blir eksponert for stoffet i konsentrert form være betydelig, sier han til nettsiden WebMD.

En annen bekymring er at eksponering på jobben eller jevnlig bruk av komersielle produkter som inneholder MIT kan utløse nervesykdommer som Parkinsons og Alzheimers. Aizenman er rask til å understreke at det ikke er noen direkte bevis som setter MIT i sammenheng med disse sykdommene, men mener studier på levende dyr er nødvendig for å undersøke risikoen.

- Det er vanskelig å finne sjampoer og og balsamer som ikke inneholder MIT, og det finnes også i mange andre kosmetikkprodukter.

- Jeg kan ikke fortelle deg at sjampo ikke er sikkert å bruke, men jeg kan ikke fortelle deg at det er trygt heller, sier han.

En uttalelse fra USAs største forening for bedrifter innen kosmetisk industri, Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association (CTFA), kaller forskningen ”meningsløs for å evaluere sikkerheten”.

En talsmann for foreningen sier mengden MIT i sjampo og andre komersielle produkter er ekstremt liten.

- Eksperimentene med MIT på nerveceller fra rotter i et laboratorium ligner ikke forbrukernes eksponering for stoffet i det hele tatt, står det i uttalelsen.

Aizenman sier han ble oppmerksom på MIT da han undersøkte mekanismene for død av hjerneceller. Han fant ut at stoffet aktiverte en prosess som førte til celledød i laboratorietester, og har tidligere vist at voksne hjerneceller fra rotter dør dersom de blir eksponert for høye konserntasjoner av MIT en kort periode.

I den siste studien eksponerte Aizenman og hans kolleger uutviklede hjerneceller til veldig lave konsentrasjoner av MIT - omtrent en hundredel av hva han har brukt i tidligere studier. Lav eksponering i 18 timer førte til mindre cellevekst. Jo høyere dose MIT cellene ble eksponert for, jo større var effekten.

Aizenman sier det er en ”stort skritt” fra dette til å si at eksponering for MIT i livmoren kan spille en rolle for utviklingen av barn, men han sier at flere spørsmål trenger et svar.

 

Mozon.no, 07.12.2004