Sjampo kan gi guttepupper

Lavendel og tetre-olje kan få brystene til å vokse hos unge gutter. Oljene finnes i vanlige kroppspleieprodukter som såper og sjampo.

En amerikansk lege ble satt på sporet av den overraskende sammenhengen da han oppdaget brystutvikling hos tre unge gutter mellom fire og ti år.

Felles for dem alle var at de brukte produkter som inneholdt lavendel og tetreolje. Da de sluttet å bruke såpene, kremene og sjampoene, gikk symptomene tilbake, ifølge nettstedet Yahoo.

Forstørrede bryster, eller gynekomasti, er ikke uvanlig hos litt eldre gutter. Så mange som to av tre opplever at brystene blir større og ømmere i en periode i ungdommen:

Advarer mot bruk
Slike planteoljer, eller essensielle oljer, tilsettes ofte ulike kroppspleieprodukter, som regel for luktens skyld. Tetreolje selges også i ren form.

Forskerne fra University of Colorado og National Institutes of Health tror fenomenet skyldes at kjemikalier i oljene etterligner virkningen til det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Legen som behandlet guttene, Clifford Bloch, oppfordrer foreldre til å være forsiktige med å bruke slike produkter over lang tid.

- Jeg ville ikke gitt disse produktene til mine barn, sier han, ifølge Yahoo.

Les også: Advarer mot farlig kosmetikk

Trenger mer forskning
Hormonekspert Geir Hølleland er ikke overrasket over at det dukker opp uheldige stoffer, for eksempel med hormonell virkning, i kroppspleieprodukter.

- Helsemyndighetene bør utrede hvor farlig dette er, i hvor stor grad lavendel og tetre-olje er i bruk og om det bør lages reglar for maksimalt innhold av oljene i kroppspleieprodukt. Arbeidet bør gjøres av anerkjente forskere på området og reglane bør gjelde internasjonalt, mener Hølleland.

En hormonekspert som uttaler seg i Yahoo-artikkelen er imidlertid mindre bekymret, og hevder det ikke vil skape langvarige problemer å bruke slike produkter i en kortere periode.

Hvis du uansett ikke tar sjansen, kan du noen ganger finne oljene i innholdsfortegnelsen på produktet med de vitenskapelige navnene: Lavendula (lavendelolje) og Melaleuca alternifolia (tetre-olje).

Rene planteoljer har en rekke ulike bruksområder. Tidligere forskning viser at de blant annet kan kurere ørebetennelse: