Six-pack uten trening

Fremtidens superpille? Amerikanske forskere tester ut medisiner som kan vedlikeholde kroppen og musklene dine – helt uten trening.

Målet med den nye vidunderpillen er å unngå nedbrytingen av muskler hos syke og gamle mennesker, og i tillegg gjøre det mer behagelig å fly lange strekninger, skriver BBC.

Forskere har studert områdene i kroppen som kontrollerer hvordan muskler bygges opp og nedbrytes. Og de har klart å identifisere enkelte gener som er ansvarlig for dette. Ved å manipulere disse områdene hos gnagere, har de klart å stanse muskelsvinn ved sykdom, og når muskler ikke brukes.

Forskerne er overbevist om at de snart vil komme fram til en løsning som vil fungere på mennesker.

Et slikt medikament kan bli gitt til pasienter som blir sengeliggende i mer enn fem dager, eller eldre pasienter som trenger hjelp til å opprettholde bevegeligheten. Medisinen kan også gies til personer som har brukket et bein, for å unngå lange og smertefulle behandlinger hos en fysioterapeut, for å gjenopprette muskelstyrke.

NASA har også vist interesse for dette, da astronauter mister muskelmasse når de er ute på lange oppdrag.

Men er slikt medikament taes ikke bare i mot med åpne armer. Flere eksperter retter kritikk mot en slik vidundermedisin, da den kan være fristende for idrettsutøvere.

Test deg selv: Er du treningsnarkoman?

Kan misbrukes
- Selv om medikamentet kan brukes forsvarlig innen medisin og romfart, så er det ikke til å unngå at idrettsutøvere vil la seg friste, sier Alfred Goldberg ved Harvard University.

Ifølge ekspertene vil medikamentet opprettholde muskelstørrelse, men den vil ikke kunne sørge for ytterligere helsebringende faktorer som regelmessig trening gir.

Ikke mist treningsgnisten!

Professor Paul Greenhaff ved britiske Nottingham University har også utført liknende forsøk.

- Dette er utrolig spennende og har et enormt potensial ved klinisk intervensjon. Nå må vi gjøre forsøk på pasienter, sier han, men legger også til at det finnes et potensial for misbruk.

For å stimulere veksten av muskler, så er trening det viktigste du kan gjøre, ifølge Greenhaff. Men han sier også at kosthold er en viktig faktor.

- Inntak av karbohydrater og proteiner er også kjente for å fremme muskelprotein syntesen, sier han.

 

Mozon.no, 04.09.2006