Ta det med ro og nyt kaffen. Vi overlever også denne krisen. Foto: colourbox.com
Ta det med ro og nyt kaffen. Vi overlever også denne krisen. Foto: colourbox.comVis mer

Sitt stille i båten

Går du ut og inn i fond, kan det bli dyrt.

«At børsen faller med 30 prosent, betyr ikke at aktiviteten i økonomien faller med det samme.Øystein Dørum, DnB NOR»


Med finanskrisen over oss er det fare for at panikken brer seg og folk begynner å selge seg ut av aksjefondene. Det er antakelig det dummeste du kan gjøre.

Men nordmenn liker ikke risiko. Bare én av ti nordmenn vil ha mer enn moderat risiko for sine sparepenger, og seks av ti nordmenn er ikke villige til å ta mer enn liten risiko med sparepengene sine. Tre vil ha moderat, og bare én av ti vil ha høyere risiko, skriver Aftenposten i dag.

- At børsen faller med 30 prosent, betyr ikke at aktiviteten i økonomien faller med det samme. På lengre sikt vil vi ha økonomisk vekst, sa Øystein Dørum i DnB NOR på NRK-nyhetene i morges.

Derfor skal du sitte stille i båten og ikke begynne å selge deg ut nå.

- Dessverre er det mange som ikke klarer å sitte rolig, og ender med å kjøpe på topp og selge på bunn, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til Aftenposten.

Nordmenn trekker seg ut for tidlig

Bedre alternativer

Sparer du i fond, bør du ikke få panikk, men la pengene stå, men hvis du ikke allerede er en fondssparer, kan det hende du skal vurdere andre alternativer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har tidligere skrevet om fondsfellesparing

En undersøkelse gjennomført av Adresseavisen tidligere i år viste at bare 4 av 11 fond har gjort det bedre enn markedet de siste 15 årene.

Professor Thore Johnsen ved Institutt for foretaksøkonomi ved Handelshøgksolen i Bergen mener at dette resultatet er helt etter teorien:

- En representativ forvalter kan ikke slå en indeks eller markedet. Det koster å forvalte, og forvalteren skal ha penger selv om han gjør det dårlig. Man skal spare billig og i et fond som ikke koster noe, et såkalt indeksfond.

Da nobelprisvinner og økonom Joseph Stiglitz besøkte Oslo i august, la han ikke skjul på indeksfondenes fordeler og mente det var enkelt å identifisere hovedgrunnen til at disse fondene ikke er mer populære:

- Indeksfondene er billige fond som gir lite penger tilbake til forvalterne.

Foretrekker du banksparing? Her er dagens beste innskuddsrenter

Invester i bolig

Rågiver Bjørnar Eilertsen i Forbrukerrådet ber forbrukerne være oppmerksomme på hvor mye fondsforvalterne tar seg betalt. Han sier til Aftenposten at han tror mange bevisst velger å spare i bolig.

- Man forvalter den selv, og det er en sparing som gir tak over hodet. Nordmenn er kongene av oppussing , og det er jo forvaltning og verdiutvikling av sparingen din. Men det koster ikke to prosent årlig i honorarer.

Nå kan du gjøre et boligkupp