Sitt i ro eller levér elektronisk

Velger du å levere på papir må du vente lenger på oppgjøret ditt.

Slapp av, selvangivelsen på bildet er bare et eksempel og ingen personopplysninger kommer på avveie her.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Slapp av, selvangivelsen på bildet er bare et eksempel og ingen personopplysninger kommer på avveie her. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leveringsfritak på selvangivelsen ble innført i 2008, og allerede første året var det 1,7 millioner skattytere som lot selvangivelsen levere seg selv. I fjor hadde antallet som benytter seg av leveringsfritak steget til 2,8 millioner. Men fortsatt er det flere hundre tusen som leverer selvangivelsen unødvendig.

Les også: Er banken den nye partyfikseren din?

Sitt i ro

I fjor var det 340.000 som leverte inn selvangivelsen til tross for at de ikke gjorde noen endringer. Av disse leverte faktisk 40.000 skattytere på papir. Det bør de ikke gjøre i år. Leverer du selvangivelsen på papir vil du nemlig få skatteoppgjøret utbetalt senere enn om du ikke gjør noe som helst.

De som benytter seg av leveringsfritak, eller leverer elektronisk, vil få skatteoppgjøret puljevis fra 26. juni. Leverer du på papir kommer oppgjøret tidligst 7. august.

– Det er viktig å huske på at de som ikke har noen endringer i selvangivelsen sin ikke skal levere i det hele tatt. Vi ser at mange leverer selvangivelser både på papir og på nett, som kunne latt være. Har du sjekket selvangivelsen din og forsikret deg om at alle opplysninger er riktige og ingenting mangler, så sitt i ro. Da trenger du ikke levere, forsikrer Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten.

Men ikke ta for lett på selvangivelsen: Sjekk disse postene før du setter deg i ro

Effektiv behandling av selvangivelsen

Levér elektronisk eller sitt i ro, lyder oppfordringen fra Anette Bjerke i Skatteetaten.  Foto: SKATTEETATEN
Levér elektronisk eller sitt i ro, lyder oppfordringen fra Anette Bjerke i Skatteetaten. Foto: SKATTEETATEN Vis mer


Skatteetaten forklarer at det, naturlig nok, er raskere og mer effektivt for etaten å behandle selvangivelser som er levert elektronisk.

– Når vi mottar selvangivelser på papir må hver enkelt selvangivelse tas ut av konvolutten og skannes for å legges inn i våre systemer. Det er en ganske omstendelig prosess som tar både tid og ressurser, forklarer Bjerke.

Men dette er ikke den eneste grunnen til at de som leverer elektronisk kommer foran i køen:

– Regjeringen har i sitt digitaliseringsprogram sagt at dialogen mellom innbygger og stat skal være digital. Skatteetaten har fulgt opp dette ved blant annet å tilby tidligere selvangivelse til innbyggere som har valgt å kun kommunisere elektronisk med etaten. I årets skatteoppgjør vil vi prioritere skattytere som leverer digitalt først, som en gulrot for dem som velger å gå over til elektronisk kommunikasjon med oss, avslutter Bjerke.

Les også: Ekstra fradrag for deg som kjører omvei til jobb

Alt om selvangivelsen 2012 finner du her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!