Sitron- proppfull av C-vitaminer

Sitron er en sur og deilig frukt som har mange nyttige medisinske egenskaper. Den har et høyt innhold av C-vitamin - omtrent dobbelt så mye som i appelsin, skriver dr. Bernt Rognlien.

Sitron - proppfull av C-vitaminer

Sitron er en sur og deilig frukt som har mange nyttige medisinske egenskaper. Den har et høyt innhold av C-vitamin - omtrent dobbelt så mye som i appelsin.

Av dr. Bernt Rognlien

I tillegg inneholder den rikelig med bioflavonoider,- stoffer som forsterker virkningen av C-vitamin. Dette gjør at sitron beskytter mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier og infeksjoner i mage og tarmsystemet. Bioflavonoiden og C-vitamin gir sammen en kraftig antioksidantvirkning som beskytter mot infeksjoner og gjør at sår og skader leges raskere. Veggene i de små blodårene i hud og slimhinner styrkes av bioflavonoiden - det styrker også motstandskraften og øker blodgjennomstrømningen til hud og slimhinner. Dette kan også bidra til redusert risiko for å utvikle åreknuter og årebetennelser. Sitron kan også brukes for å redusere tannkjøttsblødninger. "" />

Sitrontreet kommer opprinnelig fra India, dyrking av sitroner i Europa startet i år 200 e.kr.Det dyrkes i dag i alle lande rundt middelhavet og i subtropiske klima over hele verden. Frukter som høstes i vinterhalvåret har høyest innhold av C-vitaminer. I land som Spania og Italia har sitron en stor plass i folkemedisinen og brukes i behandling av en masse ulike plager.

Sitron inneholder også pektin og fiberstoffer som reduserer blodkolesterolet, særlig det farlige kolesterolet LDL reduseres. Kombinasjonen at kolesterol -reduserende virkning og antioksidanter er gunstig for å forebygge arteriosklerose.

Flere kostholdstudier viser at de som spiser rikelig med sitron og sitrusfrukter har betydelig lavere forekomst av flere kreftformer, særlig magekreft. Det skylles at antioksidantene i sitron og andre sitrus frukter reduserer dannelsen av kreftfremkallende stoffer fra nitrat, nitritt og røkt mat. Pektin virker også beskyttende på slimhinnene i fordøyelsen. Dyreforsøk har også vist at sitrusoljen i sitronskallene har hemmende virkning på flere kreftcelle- grupper.

Sitronsaft virker appetittstimulerende og stimulerer utskillelse av fordøyelsesvæske fra lever og bukspyttkjertel. Sitron hemmer også flere typer innvoldsorm.

Sitron er surt men inneholder rikelig med mineraler, særlig kalium. Derfor virker den basisk i kroppen vår. I sitronkjerner er det som i grapefruktkjerner rikelig med antibiotiske stoffer som har en veldig bredspektret antibiotisk effekt og også en sterkt hemmende virkning på gjærsopp, og flere andre grupper sopper som kan innvandere luftveier og fordøyelsessystemet vårt.

Noen få er dessverre allergiske mot sitrus frukter.

mozon.no 21.11.01