For noen er spiller det ingen rolle om de betaler nå eller senere - andre foretrekker å slippe baksmell til sommeren. Foto: Per Ervland
For noen er spiller det ingen rolle om de betaler nå eller senere - andre foretrekker å slippe baksmell til sommeren. Foto: Per Ervland Vis mer

Siste sjanse til å unngå baksmell

Det er fortsatt mulig å slippe sjokkbeskjed i juni.

Publisert
Sist oppdatert

Endre skattetrekket ditt nå så slipper du baksmell til sommeren, og du trenger ikke nytt skattekort, slik mange tror.

DinSide har også tidligere gjort oppmerksom på at de kraftige endringene i rentesituasjonen kan føre til at du trekker for lite eller for mye skatt i inneværende år.

Trenger ikke endre kortet

Men du trenger ikke nytt skattekort for å sikre at du betaler nok skatt. Du kan bare banke på døren til lønningsansvarlig og avtale hvor mye skatt du vil ha trukket av lønnen din for resten av året. Arbeidsgiver har mulighet til å trekke det du ønsker, så lenge det er mer enn det som står på skattekortet ditt.

- Ja, det er helt korrekt. Du trenger ikke nytt skattekort så lenge du sikrer deg at du betaler nok skatt. Slik det er nå, er det mange som kan få det vondt til neste år, sier Lise Halvorsen i Skatteetaten.

En løsning er å be arbeidsgiver trekke full i stedet for halv skatt i desember. Slik kan du akkurat betale inn det lille ekstra og slippe å betale det til sommeren.

KALKULATOR: Mer eller mindre skatt i 2010?

Hvorfor må du betale mer skatt?

Alle renter av din egen gjeld gir rett til skattefradrag. Du får dermed lov til å trekke fra mindre fra skatten når renteutgiftene dine går ned.

La oss se på følgende eksempel:
Du hadde et boliglån til 1 million kroner til 7,5 prosent rente. Dette utgjør 75.000 kroner i rentekostnader i løpet av ett år. Du får lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, og sitter igjen med 54.000 kroner å betale.

Men så går renta ned med 4 prosentpoeng, og din nye rente er 3,5 prosent. Dette utgjør 35.000 kroner på ett år. Av disse pengene får du også lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, men det utgjør bare 9.800 kroner, du sitter altså igjen med 25.200 kroner igjen å betale.

For hver 1.000 kroner du betaler mindre i gjeld, får du altså 280 kroner mindre igjen på skatten, eller 280 kroner mer skatt å betale, avhengig av hvordan du ser det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer