Siste sjanse til å pynte på skatten

Den beste skattetilpasningen får du ved en gjennomtenkt og langsiktig planlegging hele året i gjennom. Mulighetene for å redusere skatten i løpet av de dagene som er igjen av året er begrenset, men noen muligheter finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Boligsparing for Ungdom, BSU, er stikkordet når det gjelder årets siste skattemessige disposisjoner. Spareformen gir deg et svært gunstig fradrag på skatten, samtidig som du får en god rente på sparepengene dine.

image: Siste sjanse til å pynte på skatten

Gunstig boligsparing

Hvert år frem til det året du fyller 34, har du mulighet til å spare inntil 15.000 kroner på en BSU-konto. 20 prosent av det årlige beløpet du sparer, kan du trekke fra på skatten din. Dette utgjør maksimalt 3.000 kroner til fradrag hvert år.
Totalt kan du spare inntil 100.000 kroner på denne måten. De oppsparte midlene må benyttes til boligformål. Det kan være boligkjøp, nedbetaling av boliglån eller oppussing. Du kan kun opprette denne kontotypen en gang i livet. Det betyr at du ikke bør bruke innskuddet før du har spart opp maksbeløpet på 100.000 kroner, eller før du har blitt for gammel til å spare med denne ordningen. På denne måten vil du da utnytte skattefordelen maksimalt.

Utnytt mulighetene

Foruten det svært gunstige skattefradraget gir bankene deg bedre betingelser på både innskudd og lån.
Du oppnår ofte en rente på BSU-kontoen som er bedre enn på høyrentekontoer. Men kanskje enda bedre er de gunstige betingelsene som du kan oppnå ved lån. En vanlig fordel er at du kan låne inntil 90 prosent av takst, til samme rente som andre betaler for en 60 prosents belåning. Andre banker opererer med en lavere rente, og andre igjen garanterer sine BSU-kunder et lån.

Ellers små muligheter

-Foruten BSU er det ingen magiske grep som kan gjøres for å redusere skatten så tett oppunder årsskiftet, sier advokat Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen.

Fritsch påpeker at lån som forfaller rett før årsskiftet også bør betales før nyttår, for ikke å få negative skattemessige konsekvenser. For deg som planlegger å gi bort penger, vil det være skattemessig gunstig for giveren å gi børsnoterte aksjer eller fondsandler i stedet for penger. Du slipper dermed unna gevinstbeskatningen. Men du må uansett ikke glemme å melde fra til skattefogden ved slike gaver.

-De som har inngått individuelle pensjonsordninger, bør også sørge for at årets avsetninger er innbetalt, sier Fritsch. Han forteller også at en vil få en bedre skattemessig tilpasning ved en langsiktig og jevn planlegging igjennom hele året

Ikke fyll opp madrassen

De som har planer om å ta ut penger før årsskiftet, for på den måten å slippe unna formuesbeskatningen, bør kanskje tenke seg om en gang til. Reglene sier at all formue skal beskattes, også kontanter.

-For at skattebetalerene skal slippe å telle over innholdet i lommeboka ved årsskiftet er det et skattefritak for 3000 kroner i kontanter, forteller Fritsch. Alt over dette skal rapporteres og formue-beskattes

Andre aktuelle saker fra DinSide:
-De beste BSU-bankene i november
-Boligsparing for ungdom
-Gaven du kontrollerer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!