<b>Braker løs i uke 50:</b> Fra slutten av denne uken kan du regne med å dele kjøpesenter og handlegater med langt flere nordmenn.  Foto: Per Erlvand
Braker løs i uke 50: Fra slutten av denne uken kan du regne med å dele kjøpesenter og handlegater med langt flere nordmenn. Foto: Per ErlvandVis mer

Siste "rolige" dag i butikkene før jul

– Handelen braker løs når julelønna kommer denne uken, sier Nets.

Mange lar seg stresse og irritere over stappfulle butikker og kø nå i førjulstida. Fremover kan det forventes mye folk i butikkene nesten uansett når man handler, men det finnes noen tidspunkt i uken når det gjerne er litt mindre hektisk.

Tall fra bankene og betalingsselskapet Nets avslører nemlig når det er det er minst pågang i butikkenes kortterminaler.

Les også: Her er DNB-kortet du bør unngå

Nå braker det løs

De roligste handledagene i desember er nok allerede lagt bak oss. Det er lite trolig at det vil bli gjennomført færre kortkjøp enn det ble tirsdag 4. desember i år. Denne dagen ble det gjennomført i underkant av 4,4 millioner kortkjøp med en totalomsetning på 1,59 milliarder kroner.

Basert på tall fra fjorårets julehandel anslår Nets at tirsdag den 11. desember blir den minst hektiske handledagen frem mot jul. Også onsdag 12. kan være en aktuell dag dersom du ønsker å unngå de lengste køene. Det er minst trykk tidlig på dagen, og etter klokken 19.

En rekke bedrifter og kommuner sender dessuten ut desemberlønna den 12. desember, noe som fører til økt pågang i butikkene.

– Skal du ut å handle førstkommende lørdag bør du være tidlig oppe dersom du ønsker å unngå køer og trengsel fra andre julehandlende nordmenn. Er du ferdig med handelen før klokken 11 har du trolig gått klar av de lengste køene. Alternativt kan det være en idé å vente til etter klokken 17, sier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ta en storbydagstur og gjør unna alle julegavene på en dag

Godt i gang i november

Statistikk fra Nets viser at nordmenn var godt i gang med julehandelen allerede i november. I løpet av forrige måned ble kortene brukt hele 127,4 millioner ganger, en vekst på 10,8 prosent sammenlignet med november i fjor.

– Bare på fredag 30. november ble det gjennomført 5,7 millioner kortkjøp til en verdi av 2,2 milliarder kroner, sier Stein-Arne Tjore.

Godt i gang med pepperkakene også? Da bør du lese dette

Kjøp på nett denne uken

Det er fortsatt ikke for sent å få varer bestilt på nettet levert før jul. Du bør derimot bestille denne uken for å være sikker på at du skal få gavene levert tidsnok til jul. Hvor tidlig ute du må være avhenger av hvor i landet du bor.

Posten anbefaler å sende juleposten før 16. desember for at den skal rekke frem i tide. Om du ikke har kjøpt gavene før denne datoen, kan du gjøre lurt i å handle hos butikker som pakker inn og sender gaven direkte til mottager. Da slipper du mellomlanding hjemme, og sparer både tid og porto.

Gi bort mobiltelefon til jul? Vi har testet tre modeller til under 1000-lappen