Möller’s er fornøyde med at Aker BioMarine har endret sitt kjernebudskap. Likevel gikk det ikke helt slik de ønsket i retten. Foto: Colourbox
Möller’s er fornøyde med at Aker BioMarine har endret sitt kjernebudskap. Likevel gikk det ikke helt slik de ønsket i retten. Foto: ColourboxVis mer

- Siste ord er ikke sagt

Det sier Moller’s som tapte i retten.

- Det er bekymringsfullt at majoriteten av alle omega 3-produktene ikke gir den langsiktige helsegevinsten som forbrukerne tror de betaler for, og som de forventer, og ikke minst som produsentene lover. Enkelte av omega-3 produktene har dagsdoser som tilsvarer 5,5 prosent av anbefalt dagsdose.

Det uttalte informasjonssjef Kristina Johansen i Axellus (selskapet bak Möller's tran) til DinSide Helse i slutten av forrige måned.

De har vært så bekymret over utviklingen, at de gikk rettens vei. I september sendte Möller's frem en begjæring til Oslo byfogdembete for å stanse det de mente var ulovlig markedsføring av Aker BioMarines Superba Krill.

Les hele saken her: - Du får ikke det du betaler for

Ifølge Möller's inneholder en krillkapsel 0,055 gram omega-3. Den anbefalte døgndosen på Superba Krill er 1- 2 kapsler. Möller's sier vi bør få i oss 1 gram omega-3 om dagen.

Partene møttes til muntlige forhandlinger i retten for to uker siden, og nå har dommen falt.

Din guide i omega-3 jungelen

Tapte i retten, vant i saken

Allerede før partene møttes i retten hadde Aker Biomarine endret på markedsføringen sin, blant annet ved å trekke nøkkelpåstander i kampanjen, som dannet kjernen i konflikten.

- Kjernen i saken var derfor allerede vunnet før selve rettsaken startet, sier Stig Ebert Nilssen, administrerende direktør i Axellus AS, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Aker vil ikke stoppe markedsføringen og salget av produktet. Les mer her

Möller’s er fornøyde med at Aker BioMarine har endret sitt kjernebudskap. Likevel gikk det ikke helt slik de ønsket i retten.

- Vi ønsket å få rettens syn på hvorvidt resterende av deres påstander var villedende, og tar til etterretning at retten ikke har gitt oss medhold når det gjelder disse, sier Stig Ebert Nilssen, og legger til at de nå vil vurdere hvordan de på best mulig måte kan opplyse forbrukerne om viktigheten av omega-3 produkter.

- Vi er fornøyde med retten

Aker BioMarine er imiderltid glade for hvordan det gikk.

- Vi er fornøyde med retten sin beslutning. Vi er sikre på vår dokumentasjon og har sterk tro på produktet. Dessuten har vi brukt mye tid og penger på å dokumentere det. Så vi er glade for at retten har slått fast at dokumentasjonen er god, og at vi får lov til å fortsette å selge produktet, sier forskningsdirektør dr.med. Hogne Vik til DinSide Helse.

De fortsetter markedsføringen som planlagt, bekrefter han.

- Og dette vil ikke bli endret på bakgrunn av kjennelsen. Vi planlegger ytterlige dokumentasjon på krillspesifikke effekter, forskjellig fra omega-3 effekter, sier Vik.

Ta tran året rundt

Mengde omega-3 og helseeffekter

For Axellus har sammenhengen mellom mengde omega-3 i produktet og hvilke helseeffekter produktet lover til forbrukerne, vært viktig å få frem i denne saken.

- Vi vil fortsette å ta til orde for en grundig gjennomgang av hele omega-3 markedet, og vil ta initiativ til konstruktiv dialog med alle de viktigste aktørene i markedet. Felles standarder for enhetlig merking og redelig markedsføring av omega-3 produkter vil kunne bidra til å bevare seriøsiteten i markedet og gjøre det enklere for forbrukeren å selv avsløre produkter med for lav mengde, sier Anita Helland, utviklingsdirektør i Axellus.

Kristina Johansen, informasjonssjef i Axellus, lover overfor DinSide Helse at siste ord er ikke sagt i denne saken.