Siste i spørrespalten om kosthold

Publisert
Sist oppdatert

Spørrespalten kostholdseksperten "" />
Her kan du finne spørsmål og svar om en lang rekke temaer innen kosthold og ernæring. Alle spørsmål om VEKT OG SLANKING finner du

. OBS!Dette er ingen svartjeneste, du får ikke personlig svar. Noen spørsmål velges ut og besvares i spalten.

De nyeste spørsmålene ligger på denne siden. Noen av dem blir etter hvert flyttet over i temagrupper, se nederst.

Redaktør: Hanna Hånes

De siste spørsmålene:

Urter og kosttilskudd under graviditet

Jeg har akkurat fått bekreftet at jeg er gravid, ca 5 uker på vei. Jeg lurer på om enkelte preparater jeg tar kan være skadelig, eller uheldige i forbindelse med graviditeten. Det er ofte ikke så mye informasjon om kosttilskudd og helsekost i forbindelse med graviditet samtidig som det har også vært noe fokus i media på at ikke alle helsepreparater er så harmløse som man tenker seg. Jeg sluttet og røyke for ca tre uker siden og fikk da tips om å ta krom-tabletter for å minke søtbehovet. Kan jeg fortsette med det nå når jeg er gravid? Jeg har også vært en del plaget med fordøyelsen og har oppdaget at loppefrø har hatt god effekt på denne. Jeg har også brukt bio-dophilus tarmbakterier for fordøyelsen. Er det noen stoffer i disse man ikke skal ha i seg når man er med barn? Og til slutt, jeg er også veldig glad i urteteer av forskjellig slag, særlig med kanel, ingefær, nellik, pepper og lakrisrot. Kan jeg fortsette med disse teene? Vennlig hilsen Mona.

Svar: Gratulerer med at du har klart å slutte å røyke! Jeg regner med at du husker å ta folattilskudd de første ukene. I tillegg kan du ta en tablett krom om dagen hvis du ønsker det. Loppefrø og loppefrøskall er helt fint for fordøyelsen også når man er gravid, likedan bifidusbakterier og/eller surmelksprodukter. Når det gjelde urteteer har kanel og ingefær ingen kjente bivirkninger for gravide og ammende. Lakrisrot skal du derimot avstå fra. Nellik og pepper har jeg ingen spesielle opplysninger om, men i krydderdoser vil jeg ikke tro dette har betydning. Hilsen Hanna..

Surmelksbakterier til barn
Jeg har en sønn på 4 mnd. Fra han var to uker gammel til han var åtte uker hadde jeg tre antibiotika kurer på rad. Sønnen min var da mye plaget med luftsmerter. Jeg gikk da over til morsmelkerstatning, men plagene hans ga seg ikke før lenge etterpå. Har fått tips om å gi han Flora dophilus (tror det var det det het). Vil det ha noen hensikt så lenge etterpå?

Svar: Jeg kjenner ikke dette produktet. Du kan gjerne gi din sønn litt surmelksprodukter, helst slike som inneholder bifidusbakterier. Jeg vet ikke om det vil påvirke tarmfloraen hans så lenge etterpå, men det skader i alle fall ikke. Gi ham i så fall litt hver dag i en periode. Hilsen Hanna.

Trening tidlig om morgenen
Jeg trener spinning kl. 06.15 om morgenen en gang i uken. Hva bør jeg spise før en slik økt? Det blir litt ugreit å stå opp kl. 04.00 for å spise. I dag spiser jeg ingen ting, men drikker mye vann før og under trening. Kroppen fungerer helt greit. Spiser en god frokost rett etter timen. Trener totalt 3 økter i uken. Hilsen Kjersti.

Svar: Hvis kroppen fungerer helt greit, kan du bare fortsette som nå. Du kan evt drikke et glass søt saft før trening hvis du føler at det blir for hardt å trene uten å ha noe å gå på. Fint med god frokost etter timen. Hilsen Hanna.

Seksåring vil ikkje ete
Eg har ei bekymring som de nok vil seie at eg ikkje er åleine om å ha for eit barn. Guten min på snart seks år har alltid vore spesielt kresen. Han et kun pommes frites, kokt potet eller risengrynsgraut til middag. Og kun kvitt brød med Nugatti og ei sjeldan fårepølse. Han drikk melk, men ber om vatn. Sjølv når det gjeld godteri er han så kresen at han et kun melkesjokolade og potetgull.
Han er livredd for å smake på noko nytt. Han er si yngre søsters rake motsetning. Så vi har to veldig ulike born på mange måtar. Vitaminpiller og liknande er heilt utelukka. Det same er Sanasol og alt som er kosttilskot, sunt eller nytt. Eg kan ikkje tru han får i seg alt han treng. Kva skal vi gjere! Vi synes vi har prøvd alle metodar for å få han til å ete. Når han var mindre hadde han litt meir variert kosthald, men på langt nær lik søstera. Han har normal høgd og vekt. Har du gode råd? Takknemleg for oppmuntrande ord. Beste helsing ATM.

Svar: Mange slit med å få borna til å ete variert kost, det ser ut til at enkelte born er meir kresne enn andre. At guten har normal høgd og vekt er beroligande. Det viser at han får i seg nok energi (kaloriar). Men med tanke på kosthaldet seinare i livet og med tanke på at han skal få i seg nok av ulike næringsstoff, ville det vere bra med eit meir variert kosthald. Eg vil seie at du først og fremst skal ta tida til hjelp og ikkje mase. Samtidig kan du prøve nokre knep. La vere å kjøpe inn Nugatti. Sei frå at no må vi ha ei Nugatti-fri veke (eller månad), for no må du variere kosten litt meir. Kjøp inn litt ulikt pålegg med mild smak og prøv om han vil ete det. Sei at du kan ta ei tugge med f eks kokt skinke, kvit ost, leverpostei, banan etc, deretter kan du ete kva du vil . Skulle han ete brød med margarin på nokre dagar, er det ingen katastrofe. På denne måten blir han tvungen til å smake på nye matsortar, han får erfaring, men slepp å ete meir av noko han ikkje likar. Det same kan du gjere med middag. Sei at du må ta ei tugge med kjøt/fisk, elles kan du ete så mye potet du vil. Før middag kan du servere rå gulrot eller kålrot, gjerne i småbitar. Det er utruleg kva born et når dei er svoltne. Når dei et litt grønnsaker før middag, treng dei ikkje ete grønnsaker til middagen, dersom det er eit problem. Når det gjeld melk, er det nok med ein halv liter lettmelk om dagen, drikkemelk og melk i mat samanlagt. Utover dette kan borna drikke vatn. Husk også at ingen barn svelt i hel frivillig, bruk litt list, ver ikkje for snill (dvs ha ikkje alltid Nugatti i skapet) og ha tålmod, så vil dette gå betre etter kvart. Lukke til! Helsing Hanna.

Krekling
Jeg har nettop lest om vin og forebygging av hjerte- og karsykdommer, og om han som var avholdsmann. Jeg er også avholdsmann og har lest at krekebær innholder 100 ganger så mye antioksidanter som rødvin. Jeg plukker om høsten, presser og fryser dem i isterningsposer, tar en for dagen i ett glass vann. Ellers lurer jeg på om det er farlig og ta både oliven olje og tran hver dag (1ss av hver). Til slutt hvordan kan jeg gå opp i vekt på en sunn måte jeg er en mann 45 år 180cm og veier 76 kg, dette syntes jeg er for lite. Jeg trener litt vekter og går mye, ca 2-3 mil pr uke. Takk for fin side og svar. Hilsen armand.

Svar: Prima tips med kreklingsaft i isterningpose, bringer det hermed videre! Olivenolje og tran er helt OK. Jeg ville ikke være redd for vekta, det er de slanke og spreke som lever lengst! Hvis du føler at du er tynnere enn dine arveanlegg tilsier at du burde være, kan du prøve å spise et mellommåltid eller to hvis du ikke allerede gjør det. Hilsen Hanna.

Sitrusfrukter

Min 8 mnd. gamle baby lider av eksem og allergi. Legen sier jeg må unngå bl.a appelsiner og anna sitrusfrukter. Hvilke frukter går under betegnelsen SITRUSFRUKTER? Hilsen KIRSTEN.

Svar: Appelsiner, mandariner, klementiner, sitron og grape frukt. Hilsen Hanna.

Fruktoseintoleranse?

Vi har en datter på 2 1/2 år som i perioden rundt 1 år var plaget av hals-, øre- og øyebetennelse. De siste tre-fire månedene har hun blitt noe blekere og fått markerte rødblå felt under øynene. Hun har aldri sovet direkte utpreget godt, men den senere tid har hun våknet en del mer på nettene og det kan virke som om hun drømmer en del mer enn før. Ut over luftveisplager som hoste og slim den siste tiden (som følge av en influensa), er allmenntilstanden tilsynelatende god. Det er imidlertid de markerte rødblå feltene under øynene som bekymrer mest. Vår datter drikker melk i store mengder - og aller helst sjokolademelk. Alle former for frukt er også en betydelig del av føden, ved siden av brødskiver med leverpostei, ost og sukkerfritt syltetøy. Grønnsaker som blomkål og brokkoli går ned på høykant. Kan vi snakke om fruktose-intoleranse? I så fall, er dette en kronisk sykdom eller en flyktig sykdom som ved behandling går over? Kan man teste seg for sykdommen hos leger, eller er det kun naturterapeuter som tilbyr slike analyser?
Hei igjen, Vi kuttet ut frukt og sukker for to dager siden. Allerede nå er min datter betydelig bedre. De rødblå markerte feltene under øynene er nesten vekke og matlysten er bedre enn på lenge. Om hun har fruktose-intolereanse, - det er vel ikke mulig at symptomene nesten er helt vekke etter bare en til to dager uten frukt og sukker? Det høres nesten for utrolig ut til å være sant. Mvh., T Aa

Svar: Det vanlige ved fruktoseintoleranse er at man har fordøyelsesproblemer. En fruktoseintoleranse kan testes, da må dere først kontakte lege. De som har fruktoseintoleranse, tåler verken frukt, bær, vanlig bordsukker eller matvarer ( f eks sjokolademelk) som er tilsatt sukker. Hvis din datter er i fin form uten frukt og sukker, synes jeg dere skal se situasjonen an en stund og holde på en sukker- og frukt-fri diett inntil videre. Hun kan få vitaminer fra vitamintilskudd. Dere kan så etter en tid prøve med en og en frukt for å se om hun reagerer. Fruktoseintoleranse er en kronisk sykdom, men man kan ha den i ulike grader. Dere må ikke sette henne på en fruktosefri diett resten av livet uten å være 100 prosent sikre! Av hensyn til jentas generelle helsetilstand bør dere også begrense melken. Mye melk stjeler plassen fra andre matvarer, særlig kan det bli for lite jern i et melkerikt kosthold. Sjokolademelk inenholder dessuten store mengder sukker. Hilsen Hanna.

Persillete for nyrerensing

Jeg har strevd lenge med mange forskjellige symptomer som svimmelhet, kvalme, såre, sviende øyne, såre muskler og vondt i ryggen, vondt i magen, utmattelse og en generell følelse av å være dopet. Legene har ikke funnet noe unormalt i flere blodtester. Testet bl.a. også for amalgamforgiftning. Så gikk jeg til et helseverksted der jeg fikk beskjed om at jeg hadde for mye avfallsstoffer lagret i kroppen, og at jeg måtte rense nyrene mine med persillete. Høres dette korrekt ut? Burde ikke legene finne at jeg har nedsatt nyrefunksjon gjennom blodprøvene jeg tok? Jeg er nysjerrig på om dette kan være korrekt diagnose?

Svar: Hvis du har for mye avfallsstoffer lagret i kroppen, har du enten dårlig lever eller dårlige nyrer. Det vil normalt legen ha testet for. Har du leversvikt eller nyresvikt er dessuten persillete absolutt ikke riktig medisin. Jeg foreslår at du ringer legen din og forteller om diagnosen og spør om han testet for nyrefunksjonen. Det høres ut som du feiler noe og bør få en ny time hos legen der dere går gjennom mulige diagnoser. Hilsen Hanna.

Revmatisme og mage/tarm

Jeg er plaget av mage/tarmproblemer og reumatiske symptomer, og har nå tenkt å finne en diett som kan hjelpe på formen. Har bl.a tenkt å slutte med meieriprodukter (selv om jeg vil savne hvitosten og yoghurten!). Mine middager har til nå bestått mye av fløtebaserte sauser /hvit saus, og lurer på om du har noe tips til alternativ uten meieriprodukt? Hilsen Kvinne, 31.

Svar: Du finner mer om ksothold og revmatisme . Når det gjelder middager uten melk og hvit saus, kan dette være alternativer: Lapskaus, betasuppe, pastaretter med pesto (oljesaus), alle slags wok-retter, brun saus, sjy, stekt/kokt fisk, stekt kjøtt/kylling, etc. Hilsen Hanna.

Brød eller knekkebrød

Hva er best å spise: Vanlig brød eller knekkebrød, smør eller margarin (vegetabilsk fett eller annet fett), tomat eller agurk? NN.

Svar: Brød og knekkebrød er like bra, poenget er at brødet er grovt. Da er det mest næringsrikt. Av margarin/smør er det best å velge myk plantemargarin til daglig. Smør kan du bruke av og til når det skal være noe ekstra. Smør inneholder mye mettet fett og kan derfor ikke anbefales til daglig bruk. Hvis du av helsemessige årsaker bør spare på kalorier og/eller fettmengde, kan du gjerne bruke lettmargarin, eller spise brød uten smør/margarin. Bruk til tomat eller agurk, eller fruktskvier oppå pålegget, så blir det ikke tørt. Hilsen Hanna.

MS og kosthold

Vår datter på 17 år fikk multippel sklerose (MS) for 1 1/2 år siden. Hun hadde to akutte episoder når hun fikk sykdommen. Siden har hun ikke hatt akutte episoder, bortsett fra at hun i perioder kan være trøtt. Hun har brukt betaferon, noe som ga henne mye bivirkninger. Dette har hun derfor kuttet ut. Det viser seg at hennes verdier av kvikksølv er høyt, dette til tross for at hun ikke har egne fyllinger. Kan det være noen sammenheng mellom disse høye verdiene og hennes MS? Vi har forstått at kosthold og bruk av vitaminer og mineraler er viktig. Hva kan alternativ medisin tilby og hva bør hun gjøre fremover. Vennlig hilsen Jane.

Svar: I først omgang kan jeg gi noen kostråd. Ekstra tilskudd av vitamin B og C, omega-3-fettsyrer, samt forsiktighet med sukker, ser ut til å være viktig for å dempe antallet akutte episoder. Dere kan lese mer om det . Det er ennå usikkert hva som er årsaken til MS, her kan ikke forskningen gi klare svar. Jeg ville derfor være skeptisk til kvikksølv som en mulig forklaring. Hilsen Hanna.

Glukosamin

Jeg har gjennomgått to hofteoperasjoner på venstre side. Dette har resultert i feilbelastning av høyre ben og slitasje i kneet. På ferie i USA ble jeg anbefalt å kjøpe Osteo Bi-Flex som bl.a inneholder Glucosamine og Chondroitin, triple strength. Disse kapslene har jeg nå brukt i ca. 2 mndr. og dette har medført at smerter og hevelse i kneet er betydelig redusert. Mitt problem nå er at jeg ikke kan reise til Statene hver gang jeg slipper opp for disse pillene og spørsmålet er: Kan dette skaffes i Norge? Jeg leste i en legespalte at det ble anbefalt og kunne fås på resept. Min lege kjenner ikke til preparatet, og anbefalte homeopat/helsekost. Håper på positiv tilbakemelding. Hilsen KG.

Svar: Dette kosttilskuddet kan du få på resept hos legen, men det er ikke alle apotek som fører det. Sjekk med et par apotek før du oppsøker lege på nytt. Du får også kjøpt glukosamin i helsekostbutikker i Sverige. Hilsen Hanna.

Udos olje

Mozon blir nok siden min. Mye god informasjon for en som meg. Jeg er 40. Har akkurat sluttet å røyke. Er redd for å legge på meg, vil egentlig ned i vekt og er opptatt av helsen. Jeg har gått til innkjøp av Udo`s Choice - Den optimale oljeblanding. Er jeg blitt lurt? Hensikten for meg var å få i meg de nødvendige fettsyrene for hjerte og kolesterol og fett på kroppen. Er dette noen bra løsning? Jeg tar to ss hver dag av denne. Er det nok? Ingredienser i denne : Linfrø-, solsikke- og sesamolje, mellomlange triglyserider, nattlysolje, riskli-, og riskimolje, soyalectin og antioksidant: tocotrienol. Har jeg kjøpt katta i sekken? Er det noe annet du synes jeg skal velge neste gang? På forhånd takk.Hilsen Stenbukk.

Svar: Udos olje er grei nok den, men du kan få de samme fettsyrene på billigere måter. Varier f eks mellom soya-, solsikke-, oliven- og rapsolje i matlaging og salatdressinger. Hvis du bruker margarin på brødet (kan sløyes hvis du skal ned i vekt), kan du variere mellom forskjellige typer. Tran eller fet fisk som sild og makrell på boks/glass vil gi deg omega-3-fettsyrer. Spis gjerne noen mandler eller nøtter som mellommåltid, de gir også varierte og nyttige fettsyrer. Hilsen Hanna.

CLA i melk

Hei. Jeg har hørt at det i melk og melkeprodukter i dag finnes betydelig mindre mengder CLA enn tidligere. Stemmer dette? NN

Svar: CLA-innholdet i kjøtt og melk varierer med hvilket fôr dyrene får. Analyser som Ola Stene, Norges Landbrukshøgskole, har gjort, viser at økologisk melk inneholder cirka 1,1 gram per 100 g melkefett, mens vanlig melk inneholder rundt 0,5 g. Årsaken til at den økologiske melken hadde gunstigere fettsyreinnhold, var trolig at disse kuene gikk på beite, mens de konvensjonelle kuene fikk gras i form av silo. I tillegg kan det ha betydning at de økologiske kuene kalvet om våren og ikke om høsten slik konvensjonelle kuer gjør. I gamle dager fikk alle kuene økologisk for, så vi kan anta at melken da hadde et lignende CLA-nivå som dagens økomelk. Hilsen Hanna.

Lyst eller rødt kjøtt?

Leser stort sett over alt en bør spise mer hvitt kjøtt (fjærfe) og fisk fremfor kjøtt av svin, okse og lam. Skyldes det det økte vanninnholdet i slikt kjøtt? Hva er galt med magert renskåret svinekjøtt eller en rein biff? Kaloriinnholdet er da ikke avskrekkende. Er det en myte at rødt kjøtt skaper mest gunstig vekst av muskler ved tung vekttrening? Hilsen NN.

Svar: Rødt kjøtt, dvs kjøtt av svin, okse og lam, inneholder mer mettet fett og er derfor mer kolesteroløkende enn det fettet som finnes i kylling. Men hvis du spiser renskåret rødt kjøtt, uten fett, er de to gruppene likeverdige på dette punktet. Det andre punktet har med kreft å gjøre. Særlig undersøkelser fra USA viser at de som spiser mye rødt, har mer kreft, særlig kreft i fordøyelseskanalen, enn de som spiser lite rødt kjøtt. Det er usikkert hva som er årsaken til dette, en mulighet er at det dannes kreftframkallende stoffer under steking, en annen at rødt kjøtt endrer bakteriefloraen i tarmen på en uheldig måte. En tredje at kyllingspiserne generelt lever sunnere enn de som spiser mye rødt kjøtt. Konklusjon: Renskåret rødt kjøtt er OK, så lenge man ikke spiser godt stekt biff hver dag. Det er nok en myte at du får muskler av biff. Men de som trener mye styrke trenger litt mer proteiner enn andre, disse proteinene kan man få fra egg, melk/ost, cottage cheese (billig), fisk, fjørfe, rødt kjøtt eller proteindrikker. Det er ikek så store ekstra mengder som skal til. Hilsen Hanna.

Noni juice

Veldig fin spalte dette. Jeg har hørt en del om Noni juice. Den orginale Morinda Thaitien Noni juice som kun selges gjennom nettverksalg, kontra den som selges på helsekostbutikkene. Har du opplysninger om disse produktene. Kan det komme ut på det samme hva man bruker og er de så gode som reklamen sier? Med vennlig hilsen Laila.

Svar: Dette har jeg usikre opplysninger om. Det hevdes at noen har blitt bra av alvorlige sykdommer etter å ha drukket noni juice, men det er ikke gjort forskning på det, slik at det er umulig å si om det skyldes tilfeldigheter. Noen har funent ut at de kan gjøre business på noni juice. Hvilken noni juice som er best, er vanskelig å si. Den leverandøren som tar høyest pris, vil gjerne hevde at deres er best. Jeg har hørt at prisen er høy, da synes jeg leverandøren av dyr juice må kunne begrunne hvorfor deres juice er best og legge fram analsyer fra et anerkjent laboratorium. Hilsen Hanna. 14.11.01.

Tåler bare knekkebrød og vann

Etter mange år med diare og magevondt er jeg plutselig blitt mye bedre. Etter en slankekur der jeg spiste masse knekkebrød og drakk mye vann, kuttet ut sjokolade, brus og melkeprodukter og ellers spiste normalt, stabiliserte magen min seg betraktelig. Dette er jeg jo kjempeglad for, men problemet mitt er at jeg kan jo ikke slanke meg hele tiden! Hvis jeg prøver å gå over til brødskiver med pålegg på (ost,leverpostei ol.) så får jeg diare og magesmerter igjen. Det samme med sjokolade, melk og brus. Men knekkebrød og brød inneholder vel akkurat de samme tingene?? Jeg har allergitestet meg for de vanligste tingene men ingen av dem slo ut. Det virker som om magen min liker lite mat, for spiser jeg mye, blir jeg dårlig. Hva skal jeg gjøre? Hilsen NN.

Svar: Her er det åpenbart noe du ikke tåler, eller noe du bare tåler litt av. Matallergi og -intoleranse slår ikke alltid ut på vanlige allergitester. Det enkleste for deg er å prøve deg fram systematisk. Du innfører en og en matvare og ser om du tåler det. Spis slankedietten med det du tåler. Når magen har vært rolig noen dager, tester du ut en ny matvare. For eksempel kan du prøve brød i stedet for kenkkebrød. Alt det andre må være likt. Går det bra, legger du til melk. Går det ikke bra med brød, går du tilbake til knekkebrød. Når magen har roet seg, prøver du melk. På samme måte kan du teste andre matvarer som hvit ost, brun ost, leverpostei, ulike typer kjøttpålegg, ulike typer fiskepålegg, med og uten tomat, etc. Start med mest mulig rene matvarer. Brus kan du ganske enkelt holde deg unna, for det har jo liten næringsverdi. Det kan for eksempel være sitronsyre eller tilsetningsstoffer i brus du reagerer på. Siden du verken tåler melk, sjokolade, leverpostei eller ost, er det ikke utenkelig at det er melk eller melkesukker du ikke tåler.

Svært mange brødslag inneholder melk. Når du tester ut brød, skal du derfor finne et brød uten melk eller melkeprotein. Spør i bakeriet og les varedeklarasjonen. Hva slags knekkebrød spiser du? Hvis det ikke inneholder hvete, kan det være det er hvete du reagerer på. Alt vanlig gjæret brød inneholder hvete, men ikke alle knekkebrød. Noen vil tåle spelthvete, da må du bake brødet selv. Jeg formoder at du er testet for cøliaki (intoleranse for hveteproteinet gluten) og at det ikke er dette som skaper problemer.

Uttesting av matvarer krever disiplin, begynner du å blande kortene vil du ikke vite hva du tåler og ikke tåler. Men siden du har funnet fram til matvarer du tåler, tror jeg slik uttesting er det beste for deg. Går du ned i vekt, så prøv å tilføre margarin uten melk (finnes i velutstyrte kolonialbutikker) og bruk litt ekstra matolje i dressinger og til steking. Det kan også være at du reagerer på altfor mye fett. Hvis du har spist lite fett i en lengre periode, kan du få løs mage hvis du pøser på med fett, så øk litt forsiktig. Vær også oppmerksom på at magen vil være mer ømfindtlig i dårlige perioden enn når den har vært symptomfri en lengre periode. Skriv gjerne tilbake når du har funnet ut litt mer. Hilsen Hanna. 31.10.2001.

Strever for å få ned kolesterolet

Jeg er en jente på 33 år som i flere år har prøvd å få ned kolesterolet. Min siste prøve viste en nedgang fra 7.1 til 6,4. Grunnen til at jeg har fått det ned, tror jeg kan være at jeg daglig tar tilskudd av CLA og GLA, pluss fiber og hvitløk. Jeg har lagt om kostholdet og er veldig påpasselig med hva jeg spiser. Mitt spørsmål er: Man leser om mye forskjellig kosttilskudd, vitaminer, kapsler o.l. som skal være med på å redusere kolesterolet, eller være bra for kroppen generelt. Kan man spise ubegrenset av disse naturproduktene? Kan man ta f.eks. kapsler av CLA, GLA, Omega 3, Q10, eller andre antioksidanter i tillegg til de vitaminer og mineraler man får via kosten? Jeg vet at B- og C- vitaminer skiller kroppen ut hvis den for for mye, men hva med alt det andre? Hilsen JB

Svar: Kolesterolet er arvelig bestemt, vanligvis klarer man ikke redusere det mer enn 10-15 prosent ved hjelp av kosten. Det har du klart, og det viser at du har lagt om. Det viktigste er nok mindre mengder mettet fett (det er det som først og fremst påvirker kolesterolet), men mer fiber og andre endringer kan også bidra. Vedrørende kosttilskudd: Noen kostilskudd kan du spise mye av uten problemer, andre vil gi bivirkninger. En god regel er ikke å overdrive. CLA kan gi diare og mageplager i større doser, tre-fem kapsler om dagen er nok. GLA formoder jeg står for gamma-linolensyre. Det er en flerumettet fettsyre i likhet med omega-3 fettsyrer. Det beste er å få slike fettsyrer i matvarer eller som tran (omega-3), da vet man at de ikke er harske. Hvis du velger kapsler, er det som regel nok med to-fire kapsler, avhengig av konsentrasjonen av de aktuelle fettsyrene. Kapslene inneholder vanligvis flere typer fettsyrer. Antioksidanter er det også best å få gjennom frukt og grønnskaer, for da får du en hel rekke med antioksidanter, mens en C-vitaminpille bare vil gi C-vitaminer. Rapporter tyder dessuten på at det kan være uheldig å spise store doser vitamin C og betakaroten (planteformen av A-vitamin) med tanke på kreft. Hvis du er frisk, synes jeg du skal spise rikelig med frukt og grønnsaker og ta tilskudd av tran eller kapsler med omega-3 hvis du ikke spiser fet fisk flere ganger i uka. I tillegg kan du da en standard dose multivitamintilskudd (les på pakningen) hvis du ønsker det. Hilsen Hanna. 30.10.2001.

Blodtypedietten

Er det gjort vitenskapelige undersøkelser som understøtter blodtypedietten? Hvor anerkjent er denne? Jeg er mest interessert i hvorvidt kostholdet er med på å forebygge sykdommer, og ikke så mye slankeaspektet. Boken inneholder jo også noen spådommer for hvilke krefttyper du kan utvikle utifra blodtype, og om du har gode eller dårlige prognoser. Hva er ditt syn på at denne type diett? Med vennlig hilsen Trine.

Svar: Hvis du er frisk, er det absolutt ingen grunn til å forsøke blodtypediett. Blodtypedietten er dårlig dokumentert, den er mye basert på teorier. Og teorier er som vi vet alltid noe annet enn praksis. Enkelte av teoriene som blodtypedietten er basert på, er dessuten meget tvilsomme. Jeg ser på blodtypedietten som en godt markedsført motediett. For den som har stor tro på denne dietten, og som har en sykdom som man tror dietten hjelper mot, er det mulig å legge opp et akseptabelt kosthold. Men det krever stor innsats. Det er også lett å trå feil og spise en ubalansert kost med mangel på næringsstoffer. Hilsen Hanna. 30.10.01.

Kolesterolet vil ikke ned

Jeg er 61 år. For ca 15 år siden målte jeg kolesterol for første gang. Jeg hadde da 9,5. Før den tid var jeg ikke nøye med hva jeg spiste. Hadde aldri hatt tanke for kolestorolinnholdet. Etter omlegging av kostholdet med mindre animalsk fett og melkeprodukter, gikk det ned til 6,8. Så har det variert noe mellom 7 og 8,8. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke får det ytterligere ned. Jeg mener jeg har et sunt kosthold. Jeg spiser endel bananer. Er det noe i banan som kan øke kolesterolinnholdet. Ferskfisk med kokt lever er også ofte på menyen. Jeg har forstått det slik at leverfettet er sunt. Men hva med selve leverkjøttet? Hva med kvalkjøtt som jeg også spiser av og til? Takknemlig for svar. Hilsen Kjell

Svar: Kolesterolet er dels arvelig bestemt, dels bestemt av hva vi spiser. Vanligvis kan man ikke senke kolesterolet med mer enn 10-15 prosent ved hjelp av kostholdet. Hvis man skal redusere det mer, må man bruke kolesterolsenkende medisiner. Dette bør du diskutere med legen din. Poenget med å få ned kolesterolet er jo å redusere risikoen for hjerte-karsykdom. Flere faktorer bestemmer denne risikoen: Hjertesykdom i nær familie, kolesterol av typen LDL og HDL, andre fettstoffer i blodet (triglyserider), blodtrykk, vekt, røykevaner, mosjonsvaner, med mer. Legen må ut fra en helhetsvurdering finne ut om du trenger medisiner. Selv kan du fortsette med kostholdet som du har nå. Alle frukter og grønnsaker er bra, av melkeprodukter er skummetmelk og forsiktige mengder ost Ok, hvalkjøtt er fint, likedan kylling, fisk og magert lamme/svine/storfekjøtt. Leverfett, lever og tran er bra fordi dette fettet påvirker nerveledningen i hjertet slik at det ikke så lett blir rytmeforstyrrelser, tynner blodet og har litt blodstrykkssenkende virkning. Fortsett derfor å spise fet fisk og lever! I perioder hvor du ikke spiser dette, kan du ta tran eller kapsler med omega-3-fettsyrer.

Hilsen Hanna.

Leddgikt og omega-3

Jeg er mann på 53 år som har fått leddgikt, jeg har lest forsjellige artikler at omega-3-fettsyrer skal være bra å ta når man har leddgikt, men hvor stor dose kan jeg ta daglig uten at det er skadelig? Tar i dag 5 ml Møllers omega-3 tran. Har også lest at ingefær er bra for leddgikt hvordan lager jeg te av ingefærrot, og hvor mye kan jeg drikke av dette? Hilsen NN

Svar: Jeg har konferert med lege Bernt Rognlien som opplyser at man må ta minst fem gram omega-3-fettsyrer per dag for at det skal ha effekt mot leddgikt. For å få såpass mye, må du ta 15 ml Møllers omega-3-tran, i praksis vil det si 1,5 spiseskjeer. Når det gjelder ingefær, er det enklest å kjøpe et preparat i helsekostbutikken. og du kan lese en orientering om leddgikt og alternativ medisin. Hilsen Hanna.

Hypothyreose og kost
Jeg er ei jente på 30 år som har hatt hypothyreose i 2 år. Behandles nå med Thyroxin, T3 og dhea. I tillegg har jeg fått beskjed om å legge om kostholdet mitt. Jeg har kuttet ut frukt, sukker (og søtningsstoffer), potet og melkeprodukter. Hvilke næringsstoffer er det jeg kutter ut egentlig? Og hvilken virkning har de på kroppen min? Jeg skal også spise hver 2. time, og 3 av dagens måltider skal bestå av pasta/ris og kjøtt/fisk. Ellers skal jeg ha mest mulig fiber, grønnsaker og vann. Høres dette ut som et fornuftig kosthold? Må legge til at jeg selv føler at det hatt en effekt. Er ikke lenger plaget med hodepine og kvalme, og magen min fungerer! På forhånd takk :-) Hilsen MU

Svar: Jeg spør meg hvor du har fått kostholdsrådene? Det må være masete å spise annenhver time? Jeg kan ikke anbefale spesielle kostråd for hypothyreose. Medisiner vil som regel hjelpe og lindre plagene. Men man skal være oppmerksom på at sykdommen ofte svinger og dermed også behovet for medisiner. Når det gjelder kostholdet, er det ernæringsmessig sett bare fint å kutte ut sukker og søtstoffer, men det blir kanskje litt traurig ikke å kunne bruke søtstoffer i teen hvis du er vant til det? Jeg synes det høres strengt ut ikke å kunne bruke noe søtstoffer, og jeg forstår ikke den faglige begrunnelsen for det. Når du ikke spiser frukt, vil du gå glipp av antioksidanter (og smakfulle epler nå i sesongen), men antioksidantene kan du kompensere for ved å spise mye grønnsaker. Potet klarer du deg ernæringsmessig sett godt uten. Hvis du ikke drikker melk og ikke spiser melkeprodukter, bør du ta et kalsiumtilskudd. Alt i alt synes jeg kostholdsrådene du har fått høres litt spesielle ut. Jeg vil tro at det er vanskelig å holde dette kostholdet over tid. Hvis du går lei, kan du prøve å gradvis legge om til et mer vanlig kosthold, men ta med deg gode råd som å spise mye grønnsaker, fiber og lite sukker. Hilsen Hanna.

Forstoppelse av erter og bønner

Hei og takk for en svært informativ og nyttig spalte! Jeg har prøvd som du anbefaler å spise kikerter og bønner, men får fullstendig forstoppelse av det. En dl bønner til lunsj en dag, resulterte i full stopp i 4 dager. Det er kun når jeg spiser kikerter og bønner at dette skjer. Hvorfor? Hilsen MS.

Svar: Det er tydelig at vi har forskjellig fordøyelse! De fleste får bedre magefunksjon med erter og bønner. Har du prøvet linser? Hvis både erter, bønner og linser gir deg plager, er det ikke annet å gjøre enn å unngå slike matvarer eller å spise mindre av dem. Noen får treg mage av melk, det kan være at du får treg mage av bønner og erter, og at det er stoffer her som påvirker din magefunksjon. Det er ennå mye vi ikke vet om fordøyelsen. Hilsen Hanna.

Kaloriforbruk hos barn

Jeg har 2 små barn og lurer på om dere har noe informasjon om gjennomsnittlig kaloriforbruk i forskjellige aldre. Jeg er særlig interessert i aldrene 6 måneder, 1 år og 3 år. På forhånd takk. Hilsen Tora.

Svar: Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet har disse anbefalingene for energiinntak målt i megaJoule (1MJ = 1000 kJ = ca 250 kcal):

0-6 mnd: energibehov 0,48 MJ per kg per dag (0,40-0,61)

6-12 mnd: 0,44 MJ per kg per dag (0,34-0,56)

1-3 år: 5,5 MJ per dag (3,8-7,1)

Dette er gjennomsnittstall, spredningen står i parentes. Energibehovet for det enkelte barn vil variere svært ut fra aktivitet, kroppssammensetning, basalstoffskifte og vekst. Hvis friske barn får et sunt kosthold, vil deres innebygde regulering fungere slik at de spiser det de trenger. Hilsen Hanna.

Tunfisk, fett og kalorier

Kjære Hanna. Vil takke for ei aller tiders nettside, her finner en alltid relevante og interessante nyheter og svar på det meste. Jeg kommer innom ukentlig bare for å holde meg oppdatert og jeg finner mer enn jeg leter etter. Ett spørsmål håper jeg du kan svare meg på. Jeg spiser for tiden masse tunfisk, det vil si hermetisk tunfisk i vann. Er veldig glad i all slags fisk, men denne tunfisken på boks synes jeg passer til de fleste måltider, som pålegg, i salater samt som en egen rett i seg selv. Det jeg lurer på er om dette er en fet, mellomfet eller mager-fisk, hva er fettinnholdet og hva er kaloriinnholdet, er den sunn, hvilke positive næringsmessige effekter har den? I sin fersk samt hermetisk utgave? Er litt spent på dette med fettinnhold spesielt da jeg synes å huske å ha lest et sted at fettinnholdet varierer veldig i forhold til denne fisken...? Stemmer dette og i så fall hvorfor? Hadde satt pris på raskt svar, da jeg i det siste har spist minst en boks a 180 g pr dag i det siste. På forhånd, mange takk!

Svar: Her har du tallene:

Tunfisk i vann: 109 kcal, 1,2 g fett per 100 g

Tunfisk i kraft/gele: 168 kcal, 8,8 g fett per 100 g

Tunfisk i olje: 215 kcal, 11,0 g fett per 100 g

Rå tunfisk: 1-4 g fett per 100 gram

Som du ser en forholdsvis mager fisk, men ikke slett så mager som torsk. Alt fiskefett er dessuten sunt fett! Jeg er helt enig i at tunfisk er en svært så praktisk og anvendelig matvare. Bare fortsett med å spise tunfisk, det er sunt og proteinrikt. Hvis du spiser tunfisk i olje, kan du bruke oljen som en del av dressingen. Du kan også variere med annen fisk på boks. Den fins en type med hermetisk laks eller ørret, den er også fin. Hilsen Hanna.

Urinsyregikt

Er det mulig å få noen råd om kosthold vedr. urinsyregikt. Vennlig hilsen ED

Svar: Du finner kostholdsråd . Hilsen Hanna.

Tar multivitaminer, men er like trøtt

Jeg tar multivitamin spektro av solari. Jeg lurer på om det fins noe som

gjør at kroppen tar vitaminet mye lettere opp? Jeg tar to tabletter av

dette hver dag pga jeg mangler så mye. Jeg kan ikke merke noen spesiell virkning av dette, er ganske trøtt og orker ikke mye! Jeg har også muskelsvikt i

det ene beinet. Fins det proteiner i tablettform som jeg kan ta for dette? Jeg lurer også på om CLA er bra for meg i denne sammenheng? Og hva med magnesium. Hva gjør egentlig magnesium? Med vennlig hilsen Anne Kamilla

Svar: Jeg lurer på hvordan du kan vite at du mangler så mye? Hvis du spiser et variert kosthold, og du spiser så mye at vekta er stabil, vil du vanligvis ikke mangle noe. Da blir protein- og vitamintilskuddet mer en slags forsikring for at du får de vitaminer, mineraler og proteiner du trenger. Når det gjelder opptak fra mage-tarmkanalen, tar kroppen opp det den trenger av vitaminer og mineraler. Hvis det blir tatt opp for mye, skilles det ut i urinen, eller det lagres i kroppen for senere bruk. Det er ingen god ide å ta noe som øker opptaket, i noen tilfeller kan da kroppens lagre blir for store, slik at du blir syk. Jeg synes du skal tenke over om det kan være andre årsaker til trøttheten, mange kroniske sykdommer gir trøtthet, også depresjoner og andre psykiske plager kan medføre at man før seg trøtt og tappet for energi. Er man lite i aktivitet, kan man også føle seg trøtt. Til spørsmålene om CLA og magnesium: CLA er ikke skadelig, under en slankekur kan man kanskje øke mengden muskler på bekostning av fett. Det er usikkert om CLA vil ha betydning for en eventuell muskelsykdom, etter det jeg vet er ikke dette undersøkt. Magnesium finnes blant annet i grovt mel og brød, havregryn, poteter, grønnsaker og bananer. Magnesium er blant annet viktig for å opprettholde et normalt stoffskifte. Magnesiummangel oppstår som regel bare i forbindelse med sykdommer i tarm eller nyrer, eller som følge av underernæring/dårlig kosthold. Hilsen Hanna.

Melk og vitamintilskudd

Er det noen spesielle tilskudd som er gunstig når jeg ikke drikker melk. Har intoleranse, spiser ost og mat med melk i moderate mengder. Litt opp og ned; kjenner fort om det blir for mye, og lar vær noen dager. OG: kjenner du til Herbalife, som påstås å være store/gode doser av vitaminer/mineraler osv. som gjør at balansen rettes opp ..og dermed øker forbrenningen/man går ned i vekt. ..prinsippet høres jo bra ut, det..?? Det samme med dette nye CLA; jeg har ikke helt forstått hva det GJØR med/i kroppen... Med vennlig hilsen Oda

Svar: Melk og ost er viktig for tilførsel av kalsium, men er også viktig for vitamin B2 (riboflavin), jod og selen. Jeg vil først og fremst anbefale tilskudd av kalsium (kalk) i perioder hvor du ikke drikker melk eller spiser ost. Hvis du spiser fisk, kjøtt, grønnsaker og grove kornvarer, vil du få i deg nok av de andre næringsstoffene. Men ta gjerne et multivitamin-mineraltilskudd hvis du i perioder spiser lite eller ensidig mat. Jeg kjenner til Herbalife, som etter det jeg forstår skal være til nytte for å gå ned i vekt. Men Herbalife-tilskuddene og -produktene er ikke nødvendige hvis du spiser et variert kosthold. CLA kan påvirke stoffskiftet slik at du får noe mer muskler og litt mindre fett i kroppen. Det er mulig at CLA-fettsyrene også har andre gunstige virkninger, men det har ikke forskerne kartlagt fullt ut ennå. Hilsen Hanna

Lettbrus

Jeg drikker enorme mengder light brus, Tab Extra, Pepsi Max, Solo lett osv. Har jo både lest og hørt at det ikke er spesielt sunt med for mye av søtningsstoffet aspertam, og det kommer av og til advarsler om at det er kreftfremkallende. Men så sier andre igjen at det aldri er dokumentert slike skadelige effekter ved å drikke mye av dette. Jeg er spesielt redd for kreft, selvsagt, men til gjengjeld drikker jeg verken kaffe, te, melk og svært lite alkohol. Jeg røyker ikke og spiser ikke rødt kjøtt. Er det da skadelig å drikke så mye light brus som jeg gjør, hvis summen av alt er det som teller? Vennlig hilsen Annemona.

Svar: Du skriver ikke hvor mye du drikker, men hvis det kommer opp i to-tre liter om dagen, synes jeg det begynner det å bli mye. Mange er avhengige av cola og andre drikker med koffein, prøv om du kan trappe ned slike og heller drikke naturlig mineralvann, Olden har f eks forholdsvis lavt saltinnhold og er bra. Det er riktig at det ikke er dokumentert at aspartam gir kreft, men du bør likevel ikke helle i deg litervis væske med kunstige søtstoffer i måneder og år. Det kan ha andre ulemper, de inneholder blant annet syre som tærer kraftig på tannemaljen. Hilsen Hanna.

Havsalt

Jeg lurte på om det er riktig at havsalt er bedre enn vanlig salt, forid havsalt inneholder mer mineraler? Ellesr takk for en fin side!

Svar: Havsalt inneholder noe mer mineraler ennvanlig salt, men i praksis betyr dette lite. For vi får så mye mineraler fra andre matvarer. Noen synes havsalt smaker bedre enn vanlig salt, det tror jeg kommer av at man bruker saltkvern. Havsaltkornene er ofte litt større enn vanlige saltkorn, dermed smaker det mer. Uansett type salt, er det lurt å være forsiktig med mengdene på grunn av natriuminnholdet. Hilsen Hanna.

Arr og kost

Jeg får så lett arr i huden min. Bare jeg får ei lita rift i huden så blir det ett lite arr. Arrene blir ikke så synlige etter at det har gått ei stund, men jeg synes ikke noe pm det. Har en del arr på ryggen etter akner noe som gjør at jeg ikke vil vise meg i bikini nå til sommeren. Det jeg lurte på er om det hjelper å ta kosttilskudd og eventuelt hva bør jeg ta? Er det mangel på vitaminer som gjør det? På forhånd takk.

Svar: Det er arvelige egenskaper og betennelsesreaksjoner i huden som avgjør om du får arr eller ikke. Dessverre hjelper ikke kosttilskudd, hvis du ellers har et normalt kosthold. Prøv å sole deg forsiktig og se om en jevn brunfarge dekker over arrene. Du kan også spørre i et parfymeri etter en selvbruningskrem og se om den hjelper. En god dekkrem kan også hjelpe, men husk å spørre om den kan brukes i solen. Hilsen Hanna.

Kalsium når jeg ikke drikker melk

Jeg er en jente på 23 år som nylig leste at det er veldig viktig å få i seg tilstrekkelig med kalk under vektreduksjon (og selvsagt ellers også). Vil det være like gunstig med et kalktilskudd hvis man ikke liker melk? Hvis ja, hvilket tilskudd er i såfall det beste og i hvilken mengde? På forhånd takk!

Svar, du kan få tilstrekkelig kalsium ved å spise ost. 80 g halvfet Norvegia (H30) dekker hele dagsbehovet ditt. Du kan også spise noe cottage cheese, et beger (300 g) gir 270 mg kalsium. Du får også noe kalsium fra brød og grønnsaker. Hvis du verken spiser ost eller drikker melk hver dag, vil jeg anbefale kalsiumtilskudd. Spør på apoteket, de har helt ok produkter. Totalt trenger du rundt 800 mg kalsium per dag, ta gjerne 800 mg som tilskudd under en slankekur, så er du sikret. Når du slutter å slanke deg, er 500 mg som regel nok fordi du alltid får noe fra kosten. Husk at du trenger vitamin D for at kalsium skal kunne tas opp fra mage-tarmkanalen, ta derfor en skje tran hver dag, spis noe fet fisk som makrelle, sil, ørret eller ta kapsler med fiskefett. Hilsen Hanna

Eplesidereddik

Jeg har latt meg fortelle at det er veldig bra for systemet å starte dagen med et par spiseskjeer eplesider-eddik (evt blandet ut i vann el. lign) og lurer nå på hva eddik gjør med systemet? Er forebyggende? Eller rett og slett rik på stoffer som er godt for kroppen? På forhånd takk, Oda

Svar: Eddik er et gammelt husråd som har kommet på moten igjen. Jeg vet at noen helsehoteller anbefaler eplesidereddik for å roe ned et urolig magetarmsystem. Eddik stimulerer utskillelsen av spytt, noe som også er gunstig for fordøyelsen. Dessuten viser ny forskning at eddik får magesekken til å tømme seg saktere, dette kan være gunstig for fordøyelsen. Det er i alle fall ufarlig og bare å prøve seg fram. Saktere tømming av magesekken gir også jevne blodsukker og mindre behov fro småspising, derfor brukes eddik som støtte under en slankekur. Dette viser at gamle husråd i alle fall i noen tilfeller kan ha noe for seg. Hilsen Hanna.

Etter operasjon for hemorroider
Jeg har et spørsmål ang. kosthold etter en hemoroide operasjon. Jeg skal foreta inngrepet på torsdag, og lurer på hva det er lurt å spise rett etter operasjonen til sårene er grodd ? Har fått mangelfull informasjon fra sykehuset ang. tømming av tarmen før operasjonen, har du noe erfaring med dette? Håper du har anledning til å svare på dette! På forhånd takk! Hilsen Lise.
Svar: Jeg antar at du får klyster på sykehuset rett før operasjonen, slik at tarmen da blir tømt. Når det gjelder kostholdet etterpå, er det lurt å spise mat som gir myk avføring. Prøv gjerne loppefrøskall, loppefrø eller et av fiberproduktene som apotekene selger, disse inneholder såkalte løselige fiber som er ufordøyelige, men som suger opp væske og gjør avføringen myk. Før operasjonen kan du prøve ut hvordan dette virker på deg, og ta det med på sykehuset. Ellers er det lurt å drikke rikelig og å være i aktivitet så snart du får lov til å stå opp. Aktivitet stimulerer tarmbevegelsene. Unngå matvarer som du erfaringsmessig vet kan gi deg hard mage, mange får hard mage av fint brød og søt melk. Spis grovt brød, frukt, grønnsaker og fiberrik mat som havregryn og andre frokostgryn. Linfrø er bra, spis f eks litt hakkede linfrø med yoghurt. Du kan også bruke svisker og fiken. Lykke til med operasjonen! Hilsen Hanna.
Vil legge på meg
Jeg er 55 år og 160 cm høy, veier bare 41 kg. Har bare klart å legge på meg 1 kg fra i fjor. Jeg spiser meget og variert, mye karbohydrater (brød, pasta, melvarer), ost etc. Grønnsaker, frukt, fisk, også fet fisk, yoghurt, creme fraiche, etc. 3 måltider per dag. Jeg har ikke noe problemer med å spise, for jeg har gode appetitt og føler meg sulten hele tiden. Det er ikke noe unormalt med forbrenningen. Har manglende vektøkning noe med hormoner å gjøre? Min lege tilrår meg å bruke østrogen, da vil jeg gå opp i vekt. Men dette er jeg sterkt imot. Har heller ikke særlige plager med overgangsalderen. Jeg merker nesten ikke at jeg er i den, bortsette fra at mensen ble borte da jeg var ca 50 år. Jeg ser ungdommelig ut. Er det skadelig å begynne med kosttilskudd som de selger i helsekostforretninger? Jeg går mye tur, men er lei av å høre om alle som slanker seg. Fem-seks kilo ville gjort underverker. Hilsen Mia.

Svar: Et hjertesukk - jeg synes mange kvinner maser om vekta, går på kontinuerlige slankekurer og kommenterer hverandres vekt i det uendelige. Litt mindre slankemas kunne ofte vært av det gode. Kroppen er egentlig en privatsak. Gener, hormoner, alder, kosthold og mosjon bestemmer hva slags vekt vi har. Hvis du synes folk kommenterer at du er tynn, skal du svare at - ja, jeg har valgt mine foreldre med omhu! Fortsett å spise og mosjonere som du gjør. Du skriver at du alltid er sulten. Hvis dette betyr at du egentlig undertrykker sult mellom måltidene, bør du legge inn et mellommåltid eller to i løpet av dagen. Et sunt og kaloririkt mellommåltid er ganske enkelt nøtter og mandler - ha et glass hasselnøtter, mandler eller peanøtter stående og ta noen når du føler deg sulten. En annen mulighet er en brødskive eller baguette som mellommåltid. Ta deg tid til å spise mellommåltider, det er mitt råd hvis du tross alt ønsker å gå opp i vekt. Kosttilskudd er så mangt, noen av dem kan ha hormonelle virkninger. Du skal ikke bruke slike uten å vite hva du gjør. Hilsen Hanna.

Vannbehov

Hvor mye vann trenger kroppen pr.dag?

Svar: Du trenger minimum 0,9 liter per dag, men du bør drikke mer enn dette, minst to-tre liter, for å sikre deg. Anbefalt inntak er 1 ml per kcal. Hvis du forbrenner 2500 kcal per dag, bør du drikke 2,5 liter væske per dag. Hvis du svetter mye, det er varmt i været, du tar vanndrivende medisin eller har diare, bør du drikke betydelig mer enn anbefalt. Hilsen Hanna

Basisk mat

Kan dere sende meg en oversikt over mat som er basisk? Hilsen Anne K.

Svar: Grønnsaker, frukt (minus plommer og svisker) og melk er basedannende. Kjøtt, fisk, egg og kornvarer er syredannende fordi de inneholder svovelholdige aminosyrer. Vegetarmat er generelt mindre syredannende enn vanlig kost. Vær oppmerksom på at en strengt basedannende kost kan føre til proteinmangel. Hilsen Hanna.

Candidakuren
Jeg ønsker opplysninger om candidakuren, er den kjent? Hvilke erfaringer har dere ?

Svar: Candida er en sopp som finnes i kroppen. Noen hevder at det kan bli for mye av den og at man da blir syk med diffuse symptomer. Hvis man ikke spiser gjæret brød og andre matvarer som kan inneholde candida, skal man bli kvitt symptomene. I tillegg skal man unngå mye søt mat som kan være næring for soppen. Jeg stiller meg noe tvilende til at så mange skal ha candida-sykdom. Hvis man er allergisk, og har alvorlige reaksjoner på candida, må du bruke soppdrepende medisiner i tillegg til streng diett. Du skal i alle fall ha en god grunn og en sikker diagnose for å gå på så streng diett som det her kreves. Hilsen Hanna.

Hypothyreose og kosthold
Jeg er 45 år med fire barn og har hatt hypothyrose i 10 år. Legene har store problemer med å finne den riktige doseringen av thyroxin. Dvs. jeg svinger mellom overdosering og underdosering og med de plager det fører med seg. Er pt. 60 prosent sykmeldt og ønsker nå å vurdere flere muligheter for å bli friskere. Har hørt at kosthold/diett også her kan være med på å regulere verdiene. Men, hvordan? På forhånd takk, hilsen TFD.

Svar: Jeg har undersøkt litt om kosthold og hypothyreose, men det ser ut til at kostholdet i liten grad påvirker selve sykdommen og thyroksinverdiene. Jeg har også fått vite at skjoldbruskkjertelplager er langt mer variable både fra pasient til pasient og fra periode til periode enn vanlig antatt, og det betyr at medisindosene må justeres underveis. Noen ser ut til å trenge litt større doser i vinterhalvåret. Det gjøres også forsøk med endret medisinering, dvs. at man gir både tyroksin og trijodthyronin, jfr. en artikkel av Bunevicius og lederkommentar i tidsskriftet New England Journal of Medicine 11. februar 1999. Jeg har derfor ikke annet råd enn at du rådfører deg med legen når det gjelder medisinering. Lykke til! Hilsen Hanna .

Urinsyregikt

Jeg har hatt podagra (urinsyregikt) i ca 3 år. Har prøvd å oppspore via apotek og internett om hvilke matvarer jeg kan spise. Jeg må holde meg borte fra produkter som inneholder puriner. Jeg har vært hos lege å målt urinsyre i blodet uten å ha fått dårlig tilbakemelding. Det siste halve året har jeg hatt fem utbrudd. Da spiste jeg mat som jeg må holde meg unna (pølser og lasagne). Jeg spiser linfrøbrø med gulost, og det ser ut til å gå bra. Men det blir ganske ensformig i lengden. Hilsen AHS.

Svar: Du finner en kostveiledning på kostholdseksperten, . Hilsen Hanna.

Kosttilskudd

Jeg har lest at det er store forskjeller på ulike typer kosttilskudd når det gjelder hvordan disse er fremstilt, og hvor godt de tas opp i kroppen. Dette har med å gjøre om de er organiske eller uorganiske. De organiske tas best opp i kroppen, og disse organiske kosttilskuddene finnes det få typer av. Stemmer dette?

Svar: Jeg har også lest slike påstander, men det er sjelden å se at påstandene blir dokumentert. Jeg har inntrykk av at slike påstander i noen tilfeller brukes av markedsførere for å lure oss forbrukere trill rundt. De færreste kosttilskudd tas opp 100 prosent, enten de er organiske eller uorganiske. Hilsen Hanna.

mozon.no sist oppdatert 16.05.2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer