Siste frist for Husbank-kunder

KUPP: Du kan ennå skaffe deg billig fastrente hos Husbanken, men det begynner å haste. Fristen går nemlig ut på torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du boliglån er det ett spørsmål som stadig går igjen:

Skal du velge fast eller flytende rente?

Utgangspunktet er likevel enkelt: Rentebinding må forstås som en ekstra forsikring for å sikre nattesøvnen. For dette ønsker bankene naturligvis en premie, over tid vil derfor flytende rente være billigst.

Er du derimot i en situasjon der du vil få betalingsproblemer ved en eventuell renteoppgang, bør du likevel binde renta.

For deg med husbanklån bør imidlertid valget være enkelt i disse dager. Binder du husbankrenta i løpet av torsdagen kan du nemlig nyte godt av en lav fastrente i fem år.

Hva må du betale?

Fastrentetilbudet fram til torsdag er på 6,2 prosent, mens det fra fredag 1. mars stiger til 6,4 prosent. Venter du med å binde renta til 1. april blir det enda dyrere, da stiger den nominelle renta til 6.5 prosent.

Husbankens rentesatser
Nominell rente
1&2 kvartal
2002
FebruarMarsAprilMaiJuni
Flytende
rente
7,3 %7,3 %7,3 %7,3 %7,3 %
Fast
rente
6,2%6,4%6,5%  
Nominelle renter 1. og 2. kvartal 2002
*Effektiv rente vil normalt være 0,1 - 0,2 prosentpoeng høyere avhengig av lånets størrelse og nedbetalingsvilkår.
Kilde: Husbanken

Bind renta

- Jeg antar at rentene på lang sikt vil falle i hele verden. Dette henger sammen med eldrebølgen i industrilandene og et derav minsket behov for investeringer, sier Jon Erland Madsen, sjefredaktør i DinSide.

- Med de norske politikernes appetitt på å ta i bruk oljepenger innenlands, er det likevel lite sannsynlig at vi får et stort rentefall i Norge den nærmeste femårsperioden. Jeg ville derfor ikke nølt med å binde meg til 6,2 prosent for en femårsperiode, avslutter Madsen.

Hvordan gjør du det?

Dersom du vil gå over fra flytende til fast rente må du kontakte Husbanken i løpet av torsdagen.

- Det holder å ringe til Husbanken innen åpningstiden kl. 16.00, sier Eline Bjerke - rådgiver i Husbanken.

Telefonnummeret til hovedkontoret er 2296 1600, du finner direktenummerne til regionkontorene på Husbankens nettsider.

Dersom du har fått innvilget Husbanklån, men ennå ikke har fått det utbetalt vil du først få mulighet til å binde renta fra utbetalingsdatoen.

Hva med deg som har etableringslån?

Det er Husbanken som sitter på pengebingen, og dermed gir landets kommuner midler til å gi etableringslån.

Selv om kommunene stort sett holder seg til Husbankens satser, er det kommunene selv som fastsetter den endelige rentesatsen på etableringslånet.

Dagens fastrentetilbud fra Husbanken omfatter mao. ikke kunder med etableringslån fra kommunen, bekrefter Eline Bjerke fra Husbanken.