- Sinte menn beundres på jobb

...mens sinte kvinner ses på som ”ute av kontroll”.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann som blir sint på jobb kan godt bli beundret for det. Men en kvinne som viser sinne på arbeidsplassen kan fort bli sett på som “ute av kontroll”. I alle fall hvis vi skal tro resultatene i en ny amerikansk studie.

Les også: Jobbstress kan gi depresjon:

Studiens forfatter, stipendiat Victoria Brescoll ved Yale University, laget tre tester der tilfeldig utvalgte menn og kvinner så videoer av jobbintervjuer. Deretter skulle de rangere søkerens status og fastsette en lønn for dem. Det skriver ABC News på nett.

I den første videoen var manusene identiske, unntatt der kandidatene skulle beskrive om de var sinte eller triste over å ha mistet en kunde fordi en kollega kom for sent på et møte.

De som så videoen ga mest status til mannen som sa han var sint, nest mest til kvinnen som sa hun var trist, noe mindre til mannen som sa han var trist og klart minst av alt til kvinnen som sa hun var sint.

Lønnsgap

Gjennomsnittslønnen deltakerne ville gitt den sinte mannen var atskillig høyere enn det den sinte kvinnen ville fått. De to andre kandidatene ville begge fått litt høyere lønn enn den sinte kvinnen.

I den andre videoen var manuskriptet likt, men her skulle jobbsøkeren også beskrive hans eller hennes nåværende yrke som lærling eller toppleder.

- De kvinnelige administrerende direktørene ble rangert som klart mindre kompetente enn alle de andre, til og med den sinte kvinnelige lærlingen, skriver Brescoll.

Hun sier at deltakerne så på sinte kvinner som klart mer ”ute av kontroll”. Det fikk betydning for lønnsutmålingen. Ikke-sinte kvinner fikk over 100 000 kroner mer i lønn sammenlignet med de som viste sinne. Mannlige sjefer fikk mer enn lærlingene, uansett sinne, med et gjennomsnitt på over 100 000 kroner mer enn ikke-sinte kvinner.

Les også: Lav lønn gir dårlig helse:

Kollega som løy

Et tredje eksperiment testet ut hvorvidt en god grunn for sinnet gjorde noen forskjell. Manuskriptet var endret slik at noen sinte kandidater forklarte at kollegaen som møtte sent hadde løyet i forkant, noe som indikerte at han likevel hadde hatt adressen til møtet.

Den sinte kvinnen, med god grunn til å være sint, fikk mye mer lønn enn den sinte kvinnen uten grunn. Men det var fortsatt mindre lønn enn hva mennene fikk.

Studien, som ble presentert på forrige ukes årlige møte ved the Academy of Management, fant at kvinner og menn hadde lignende holdninger til sinne hos arbeidstakere.

- Det er holdninger som ikke er bevisste. Folk er nesten ikke klar over det, sier Brescoll.

Hun sier funnene avslører et ”vanskelig paradoks” for yrkeskvinner. Mens sinne kan fungere som et virkningsfullt verktøy for å oppnå status på jobb, må kvinner opptre rolig for å bli sett på som rasjonelle.

Brescoll eksemplifiserer forskningen sin ved å vise til at Hillary Clinton i fjor ble beskrevet av en republikansk toppsjef som “for sint til å bli valgt til president”.

- Gjelder også Norge

Professor og sosialantropolog Tian Sørhaug ved Universitetet i Oslo bruker, helt uavhengig av Brescoll, også betegnelsen ”ute av kontroll”:

- Dette er ikke overraskende. Når menn viser sinne viser de samtidig at de er modige, mens når kvinner viser sinne i en slik situasjon, ses de på som ”ute av kontroll”, sier Sørhaug til Mozon.no.

Les også: Mer privat på jobb:

Sørhaug tror de samme holdningene gjelder Norge.

- Så kvinner på jobbmarkedet bør holde seg rolige hvis de vil oppnå noe?

- Ja, jeg tror ikke det er lurt av kvinner å sprekke i et jobbintervju eller på jobb. Mens for menn kan det være lurt, så lenge det er kontrollert.

- Hjemme betyr sinne noe helt annet enn på jobb. Vi har hatt et veldig sterkt skille mellom offentlig og privat, hvor menn har vært fordelt i den offentlige delen og kvinner i den private. Dette er i endring, men vi snakker om lange trekk, så det går ikke over på en generasjon, sier Sørhaug, som mener dette er uheldig:

- Det er fint at folk som søker jobb kan være sinte uten at de mister respekt av den grunn, men forskjellen i vurderingen av menn og kvinner er problematisk, sier Sørhaug, som understreker at han ikke har sett forskningsstudien.

Tøff barndom kan gi mer sykefravær: