Sinnatagger lever farlig

Møter du problemer i livet med sinne og raserianfall? Da lever du også kortere, viser nye undersøkelser.

Dårlig temperament gir dårlige lunger. Det er konklusjonen i en ny amerikansk undersøkelse som har sett på sammenhengen mellom aggresjon og lungekapasitet.

Tydelig sammenheng
Undersøkelsen har fulgt 670 menn over 15 år. Deltakerne var alle middelaldrende menn som gjennomførte psykologiske tester og som fikk målt lungekapasiteten. De mest skeptiske og sinte mennene hadde allerede ved begynnelsen av forsøket dårligere lungekapasitet enn andre menn. Og i løpet av perioden ble deres lunger mye dårligere enn hos menn som tok livet med et smil.

- Det er ikke vanskelig å forstå hvordan stress i sammenheng med kronisk sinne kan forårsake ubalanse og fysiske ødeleggelser på lungene. Det er helt greit å være sint av og til, men kronisk sinne kan bli et helseproblem, forteller forsker Paul Lehrer i en omtale av undersøkelsen som er publisert i fagtidsskriftet Thorax.

Slitent hjerte
En tidligere undersøkelse viser også at sinte menn har større risiko for å få høyt blodtrykk og hjertesykdommer. Det er spesielt de unge sinnataggene som står i størst fare for å utvikle høyt blodtrykk tidlig i livet.

Les saken her: Sinnatagger får hjerteproblemer

Påstanden kommer etter forskning på blodtrykk og aggresjon som er gjennomført av den amerikanske hjerteforeningen. De har fulgt 3.300 unge mennesker gjennom 15 år, alle var mellom 18 og 30 år gamle da undersøkelsen startet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Høyt blodtrykk er et sjeldent fenomen blant unge voksne. Men allikevel er denne alderen et kritisk tidspunkt for utvikling av høyt blodtrykk og hjerteproblemer senere i livet, sier den amerikanske forskeren Lijing Yan som har skrevet undersøkelsen.

Mark Gorkin er forfatter av boken ” Practice Safe Stress: Healing and Laughing in the Face of Stress, Burnout & Depression.

Her er hans fem råd for hvordan du bør håndtere aggresjon og konfrontasjoner på en god måte:

 

Mozon.no, 01.09.2006