Single superdamer

Er du jente og singel? Det er kanskje fordi du er altfor smart og vellykket, mener forskerne.

Er vellykkede kvinner altfor kresne? Eller er det slik at menn foretrekker anonyme og middelmådige kvinner som overlater rampelyset til dem selv?

Engelske og amerikanske forskere har undersøkt temaet og kommet frem til en klar konklusjon: Kvinner med høy intelligens er uønsket på ekteskapsmarkedet.

Ugift med IQ
Forskerne ved universiteter i Bristol, Edinburgh, Aberdeen og Glasgow målte IQen til 900 jenter på 11 år. 40 år senere ble jentene fulgt opp for å se hvordan de hadde klart seg i livet.

Intervjuene viste tydelig at de smarteste jentene også hadde hatt størst problemer med å finne en passende ektemann. Forskerne fant en direkte sammenheng mellom IQ og singeltilværelsen, hvor 16 poeng på IQ-skalaen tilvarte 40 prosent høyere risiko for å være alene.

Gutta som ble undersøkt på samme måte kunne derimot vise til helt andre resultater. For dem ville høyere IQ øke mulighetene for ekteskap, med omtrent 35 prosent bedre odds for 16 poeng på skalaen.

Foretrekker sekretæren
Forskerne har ikke noe klart svar på hvorfor smarte kvinner er så lite attraktive hos gutta. Men det mangler ikke på spenstige teorier.

En mulighet er at vellykkede kvinner rett og slett ikke finner noen menn på sitt eget nivå i kjærlighetslivet. Noen kynikere vil også hevde at smarte kvinner har forstått noe helt vesentlig - at de ikke trenger noen mann for å være lykkelig.

Forskere ved universitetet i Michigan, USA har en annen teori. De mener at menn foretrekker kvinner som har lavere risiko for å begå utroskap og dermed føde barnet til en annen mann.

- Våre undersøkelser bekrefter den populære oppfatningen om at mektige kvinner har en ulempe på ekteskapsmarkedet. Årsaken er at menn foretrekker å gifte seg med mindre vellykkede kvinner.

- Vår hypotese er at menn ønsker å minimere risikoen for å oppdra et avkom som ikke er deres eget, forteller forskningsleder Stephanie Brown til avisen Daily Mail.

[Forum: Hvorfor har smarte damer vanskeligere for å finne seg menn?]

LES HELE SAKEN HER: MENN FORETREKKER SEKRETÆREN

 

Mozon.no, 02.03.2005