Silikonpupper kan gi hudkreft

En ny studie hevder at silikon i brystene ikke øker risikoen for brystkreft. Men det kan øke faren for hudkreft, ifølge leger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere og flere kvinner velger å forstørre brystene sine. Noen opererer brystene av medisinske grunner, men de fleste gjør det for estetikkens skyld. Kvinner som vil føle seg mer kvinnelig med større bryster, velger å legge seg under kniven.

Men de ekstreme puppe-operasjonenes tid ser ut til å være over

Det er en viss helserisiko forbundet med silikonpupper. NTB har blant annet tidligere meldt at halvparten av alle silikonimplantater risikerer å sprekke etter sju til ti år, ifølge undersøkelser. Etter 20 år kan andelen sprukne silikonpupper komme opp i hele 95 prosent.

Danske leger hevder også at kvinner med brystimplantat har økt risiko for å få hudkreft, skriver Berlingske.

- En opplagt forklaring er økt soldyrkelse. De er ikke ingen homogen gruppe, men det er sannsynlig at flere kvinner som får brystimplantat, har økt eksponering for sol og solarier, sier Søren Friis, lege i Kræftens Bekæmpelse, Kreftforeningens danske søsterorganisasjon.

Lavere kreftrisiko
Det viser seg imidlertid at kvinner som får silikon i brystene sine ikke har økt risiko for å få brystkreft. Det viser en undersøkelse som Kræftens Bekæmpelse står bak. De har fulgt rundt 2800 kvinner med brystimplantat i opp mot 30 år.

Resultatene viser at kvinner med brystimplantat faktisk har lavere risiko for å få brystkreft. Forklaringen kan muligens være at kvinner som får brystimplantat har mindre bryst og dermed også redusert risiko for å få kreft.

Unge kvinner med en størrelse D-cup i bh har derimot større risiko for å utvikle brystkreft.

Så mange som opptil 100.000 norske kvinner har lagt seg under kniven og fylt brystene med silikon eller saltvann, i følge Statens helsetilsyn.

Norske leger etterlyser et nasjonalt register for brystimplantasjon

Visste du at ulike bryst øker kreftfaren?

 

Mozon.no, 24.03.2006