Sikring av barn i bil

En ny studie viser at barneseter kan gi barn pusteproblemer. Vet du hvordan du skal sikre dine barn i bilen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om studien som viser at barneseter kan barn pusteproblemer.

Man har for spedbarn fire ulike måter å sikre dem i bil, ifølge overlege Tor Einar Calisch, ved Barneintensiv avdeling ved Ullevål universitetssykehus:

1) Boxette
Her ligger barnet festet i en sele i et skall festet i bilens sikkerhetssele.

- Dette er en brukbar løsning for de aller minste, og opp til ca 5-6 kilo. Boxetten må alltid monteres slik at barnets hode er mot midten av baksetet. Sikkerhetsmessig er den ikke like bra som bakovervendt barnestol, men ikke noe som skaper problemer for barnets pust, sier Calisch.

2) Bag og nett
Her skal barnet ha en godkjent bag, som kan være vanskelig å finne. Her plasseres også barnet med hodet mot midten av baksetet. Det skal være polstring mellom barnet og bagen, slik at barnet ikke kan bevege seg sideveis.

- Innfesting av innretningen er noe vanskelig. Den festes i bilens trepunktssele, og er et alternativ til boxette, men også dette er mindre sikkert enn bakovervendt barnestol, sier overlegen.

3) Barnestol for spedbarn, klasse 0 eller 0 +, fra 0-10 eller 13 kg.
Disse har en flatere helning på ryggen enn setene under, et lite kompromiss hva gjelder sikkerhet, men bedre om barnet har tendens til pustestopp.

- Jeg anbefaler dog at barnet ikke forblir i setet om bilturen er ferdig. Da bør barnet ut. Dette vil jo hos de minste gjelde minimum hver 2.-3. time på langtur. De nyeste setene her er langt bedre enn de eldre, både hva gjelder skikkelig innfesting i bilen og hva gjelder støtte rundt barnet, og derved egnethet med tanke på de aller minste.

4) Bakovervendt barnestol for vekt 0-18 eller 25 kg.
Disse er de beste sikkerhetsmessig og bør brukes fram til barnet er mellom 4 og 5 år. Disse har en mer oppreist sittestilling enn setene i tredje punkt - noe som er bra sikkerhetsmessig, men lite egnet om barnet har tendens til pustestopp.

- Jeg vil understreke at vi anbefaler bakovervendt barnesete såpass lenge da dette sikkerhetsmessig er langt bedre enn forovervendt, på grunn av ungenes umodne skjelett og store hoder, på inntil 25 prosent av kroppsvekt.

Alle kan brukes fra dag én
Alle de fire løsningene kan brukes fra dag én, men bakovervendt barnestol er lite egnet for premature eller andre med tendens til pustestopp før de er blitt noe større.

- For å overvåke barnet i bilen, kan man enten ha en annen voksen i baksetet, eller bruke et skikkelig speil festet i bilens baksetenakkestøtter. Via dette kan du da se barnet i det vanlige sladrespeilet, eller man kan ha barnet i passasjersetet foran med skikkelig utkoblet kollisjonspute, sier Calisch.

 

Mozon.no, 12.12.2006