Sikker som banken?

Kundene slåss i køen for å hente ut sparepengene sine i England. Kan det samme skje i Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Northern Rock stengte dørene fredag ettermiddag, var det tilløp til slagsmål, ifølge Dagens Næringsliv. 300 kunder stod da i kø for å ta ut sparepengene sine, og et anslag fra bankens ansatte er at halvparten av det kundenes innestående beløp, til sammen 135 000 milliarder kroner kan bli tatt ut.

Bakgrunnen er at banken har fått problemer etter vanskene i det amerikanske boliglånsmarkedet og uroen på de globale finansmarkedene. Kursfallet var på 29 prosent da London-børsen åpnet i dag. Torsdag i forrige uke fikk den kriseherjede banken hjelp av Bank of England.

- Jeg har tatt ut 3.000 pund. Det er ikke mye, men det er alt jeg har i verden, sier en kvinne til den britiske avisen Guardian.

Kan det samme skje her?

Ingen grunn for å være redd for sparepengene sine i Norge.
Ingen grunn for å være redd for sparepengene sine i Norge. Vis mer


I Norge gjelder banksikringsloven. Den bestemmer at alle banker skal være medlem av Bankenes sikringsfond. Ordningen sikrer alle norske bankkunders innskudd med inntil to millioner kroner. Og fondet selv har i dag en verdi på 17 millarder kroner.

Slik starter du bank

Garantien gjelder for alle kontoer i en og samme bank, men har kunden innskudd i flere banker vil hvert forhold være dekket med to millioner kroner hver. Innskudd fra verdipapirfond og andre foretak for kollektiv investering, er ikke dekket av garantien. Ei heller omfattes innskudd fra andre selskaper i samme konsern som den havarerte banken eller utbytte fra straffbare handlinger eller regulære aksjer.

Den norske ordningen er betydelig bedre enn hva man finner i det øvrige EØS-området. I 2002 sikret de ulike lands garantiordninger kundene med 20.000 euro. Frankrike, Island, Danmark og Italia ligger også over snittet. Britiske kunders innskudd er kun sikret med 28.000 euro, men ikke mer enn 90 prosent av beløpet. Kanskje ikke rart britiske kunder er nervøse nå da Northern Rock-direktøren garanterer at alle som ønsker det skal få pengene sin ut, men ikke ikke like raskt som normalt. Dette fremgår av Northern Rocks nettsted.

Den rause norske ordningen er politisk bestemt.

«La meg forsikre dere. Pengene deres er sikre hos oss, og vil du ha noen av dem tilbake, så får du det. Men selv om du kanskje må vente litt lengre tid enn vanlig, så vil du få dem. Adam J. Applegarth, direktør i Northern Rock.»


- Ordningen virker beroligende overfor kundene, sier Leif Osland, informasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon og pressetalsmann i Bankenes sikringsfond til DinSide.

En gunstig bieffekt er at bankene beholder en jevn solvens.

Bankenes sikringsfond mener at det er liten grunn til å tro at man i Norge vil oppleve tilstander lik de man nå ser rundt Northern Rock.

- Norske banker er i liten grad berørt av uroen. Norske banker er solide og har hatt god vekst og lønnsomhet etter mange år med rekortlave tap på utlån, sier Osland videre.

Men en renteøkning vil være aktuelt:

- Bankenes finansieringskostnader har økt. Fortsetter uroen i pengemarkedet vil man se en renteøkning som overstiger Norges banks renteoppgang.

141 banker er i dag med i Bankenes sikringsfond.

Kilder: Bankenes sikringsfond

AKTUELT