Si nei takk til spleiselaget!

Eierne må plukke opp regningen for de nye myndighetskravene, sier Forbrukerrådet.

Jorge Jensen, fagdirektør Finans i Forbrukerrådet, oppfordrer norske bankkunder til å avslå bankenes ønske om spleiselag.  Foto: Tuva Moflag
Jorge Jensen, fagdirektør Finans i Forbrukerrådet, oppfordrer norske bankkunder til å avslå bankenes ønske om spleiselag. Foto: Tuva Moflag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er allerede noen uker siden Danske Bank satt opp renten og fredag 8. mars kom beskjeden om at DNB setter opp renten med 0,2 – 0,3 prosentpoeng.

Forklaringen ligger i nye krav fra myndighetene, og DNB har ved flere anledninger uttalt at å dekke kostnaden for de nye kravene blir et spleiselag mellom kunder og eiere. For kundene betyr det at lånerenten går opp, mens sparerenten går ned.

– Si nei takk til dette spleiselaget, sier Jorge Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet til DinSide.

Selge? Dette øker verdien på boligen din

Bytt bank

Informasjon fra Finans Norge viser at de færreste av oss bytter bank. I fjor var det bare fem prosent som byttet hovedbankforbindelse. Men gevinsten kan fort bli god for deg som investerer noen timer på å flytte lånet ditt.

– Man kan bli litt avmektig når mange banker varsler renteoppgang. Men man må ikke gi opp. Bruk verktøy som Finansportalen og DinSides lånekalkulator for å finne de beste tilbudene. Det er slett ikke alle banker som må sette opp renten. Bankene som har vært moderate med sine utlån vil i mindre grad måtte heve renten, sier Jensen.

Informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson.  Foto: Skandiabanken
Informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson. Foto: Skandiabanken Vis mer


Settes opp for tidlig

Jorge Jensen peker på Skandiabanken som et eksempel blant banker som holder igjen. Skandiabanken bekrefter at det ikke kommer noe renteøkning fra den kanten i første omgang.

– Vi har ingen planer om å gjøre noe med renten nå. Vi må selvfølgelig gjøre en vurdering når de nye myndighetskravene blir avklart senere i år. Men vi ser ikke noe grunn til å sette opp renten før vi vet hvordan dette slår ut i praksis. Vi synes det er underlig at DNB setter opp renten allerede nå, sier Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken til DinSide.

Sjekk beste lånetilbud med DinSides lånekalkulator

Dette trenger du

Litt dokumentasjon må på plass for å få et tilbud fra bankene. Finn frem siste versjon av lønnslipp, siste selvangivelse og en oppdatert verdivurdering/takst av boligen. Noen vil be om to lønnslipper eller lønns- og trekkoppgave for å se at det ikke er tilfeldige utslag i lønnslippen du har sendt inn.

Eiendomsmeglere utfører vanligvis verdivurdering gratis og uforpliktende for deg (sjekk på forhånd). Har du gjort oppgraderinger og bodd i huset en stund, er sannsynligheten stor for at verdien har økt vesentlig. Det betyr at din egenkapitalandel har blitt større, og at du kanskje kan få tilgang til bankens beste renter.

Sjekk også DinSides boligverdikalkulator for å få en pekepinn på hvor mye din bolig har økt verdi