Si ikke nei til kaffe

Takker du ofte nei til kaffe eller alkohol i sosiale tilstellinger? Du kan ødelegge stemningen og bli sett på som en tufs. Det er vitenskapelig bevist.

Kan man si nei til en kopp kaffe uten å virke kjip? Er det OK å drikke alkoholfritt i sosiale sammenhenger?

Svaret er enkelt i følge svenske Expressen: Det er opp til hver enkelt å velge hva man drikker, men vær forberedt på at ’galt’ valg kan få deg til å virke unormal.

Å drikke det samme som alle andre drikker er nemlig en viktig del av det sosiale fellesskapet, samt et uttrykk for samhørighet. Det hevder forskeren og etnologen Ingegerd Sigfridsson ved Göteborgs universitet, som har forsket på betydningen av drikke i sosiale situasjoner.

- Det finnes ingen unnskyldning for å ikke drikke kaffe. Serveres det alkohol kan du alltid si at du kjører bil eller er gravid, sier Sigfridsson.

Samværet rundt kaffekoppen
Sigfridsson hevder at kaffekoppen spiller en viktig rolle i kunderelasjoner og i jobbintervjuer. Det har hun selv erfart.

På et jobbintervju ble hun spurt om hun ønsket en kopp kaffe. Hun hadde mer lyst på en kopp te og takket nei. Men hun ble ikke tilbudt en kopp te.

Da Sigfridsson senere begynte å forske på dette oppsøkte hun personen som hadde intervjuet henne for å høre mer om hvilket inntrykk hun hadde etterlatt.

- Han sa jeg virket som en kompromissløs person, sier hun til svenske Dagens Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun fikk heldigvis jobben, og hun tror ikke det er vanlig at folk ikke får en jobb på grunn av sine kaffevaner.

- Det hadde i så fall vært en skam. Men det kan bli et problem om man stiller seg for mye på siden, sier hun.

Drikker uten å ønske det
En følge av det sosiale spillet er at mange drikker kaffe selv om de ikke vil. Sigfridsson sier ikke noe om hvor mange dette gjelder, men flere av de rundt 40 personene hun har intervjuet, innrømmer å ha gjort dette.

- I blant velger vi kaffe fordi det er enklest. Vi vil ikke være til besvær, hever de.

En annen god grunn til å drikke kaffe er at du husker bedre og holder kroppen frisk.

 

Mozon.no, 12.02.2006