Shopping og singelliv i Stockholm

Lei av å måtte kaste mat fordi du aldri får spist opp hele pakken? I Stockholm har to av ICAs butikker spesialisert seg på småhusholdningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shopping og singelliv i Stockholm

  1. Stockholms-mentalitet


Først på Södermalm

ICAs første butikk som siktet seg inn på singel- og småhusholdningsmarkedet var ICA Nära på Hornstull, et tidligere arbeiderstrøk på Södermalm. Området preges av små leiligheter, og det er en av de bydelene i Stockholm der flest av husholdningene er alenehusholdninger.

- Vi har bare anpasset oss til nærområdet, der 2/3 er singelhusholdninger. Det var naturlig å satse på ferdigmat og små forpakninger, sier butikksjef for Ica Nära Hornstull, Peter Wahlstedt.

Hornstull er et tett befolket område, og har ifølge Wahlstedt om lag 15.000 husholdninger.

Handler mindre, men oftere

Butikken, som på folkemunne kalles ICA-Singel, stengte for ominnredning for et år siden, og siden åpningen i fjor, har omsetningen steget jevnt og trutt. I dag er den 20 prosent høyere, enn den var før omleggingen.

Stor eller liten? Ica i Stockholm frir til singelkundene. Foto: Per Ervland
Stor eller liten? Ica i Stockholm frir til singelkundene. Foto: Per Ervland Vis mer


- Rett etter åpningen var det en viss nedgang i salget, men noe annet var heller ikke å vente, etter at vi hadde holdt stengt i 6 uker, sier Jørgen Sporre, distriktssjef for ICA Nära.

Når salget først tok seg opp, var salgsmønsteret tydelig endret. Nå handler kundene oftere, men mindre.
- Vi har 8.500 kunder i uken, noe som er betydelig mer enn før, sier Wahlstedet. - Men snittkjøpet er på 75 kroner gangen, sier Wahlstedt.

ICA Nära Hornstull omsetter for 30 millioner i året. Snitt for ICA Nära butikkene er 15 millioner i året.

Redd for å stemples

Selv om Wahlstedt har funnet sin nisje, er han redd for å skremme bort de ikke-single kundene. - Vi satser på singelmarkedet, men har selvfølgelig også litt større forpakninger, sier han.

Ferdigmat

Prissettingen i butikken er som en valing ICA Nära butikk i indre Stockholm. Mindre forpakninger er ofte litt dyrere enn de tradisjonelle familiepakkene - men så slipper kundene til gjengjeld å måtte kaste mat de ikke får spist. Likevel ligger prisnivået under de litt mer eksklusive nisjematbutikkene.

I tillegg selges det mye ferdigmat fra ferskvaredisken - smørbrød, baguetter, salater og deli-varer. Hver åttende kunde tar med seg en porsjon ferdigmat, noe som er langt høyere enn det som er vanlig i resten av Sverige.

- Single bruker mindre tid på matlaging enn andre husholdninger, sier Wahlstedt. - Samtidig vet vi at når de først lager mat, gjerne i helger, når de har besøk av venner eller familie, vil de lage litt ekstra god mat, så vi satser også på å ha et bredt sortiment, slik at når de først skal lage middag, skal vi være der og tilby de gode råvarene.

Ikke i Norge

Også ICA Nära på Östermalmstorg, ved T-banen, har satset på små forpakninger. Og distrikstsjef Sporre utelukker ikke at det vil dukke opp flere av disse nisjebutikkene.

Ifølge Terje Gulbrandsen i ICA Norge er det for øyeblikket ingen planer om å åpne lignende butikker i Norge. Men med 7-11 og Deli de Lucaer som skyter opp som paddehatter over de tettest befolkede områdene er det kanskje ikke så rart?

Hva synes du? Trenger vi egne butikker som retter seg mot enslige husholdninger? Si din mening i debatten under.