Shopper som aper

Er du glad i å handle på salg? Ønsket om et godt kjøp ligger dypere i oss enn vi aner.

Alle setter pris på en god handel. I en ny studie har forskere oppdaget at også apekatter har en god forståelse av hvordan shopping fungerer.

Ny markedsinnsikt
Apene som ble brukt i studien var capuchin-aper. Dette er intelligente aper som er vanlige som kjeledyr. En av de mest kjente apene av denne sorten er Marcel, apen til Ross i TV-serien Friends. Apene bor vanligvis i Sør-Amerika.

Forskerne mener at apenes økonomiforståelse gir ny innsikt i hvordan markedet fungerer i dagliglivet.

- Du kan ikke forklare alt som skjer i økonominen med markedskrefter. Du må se på de menneskelige dyrene, sier Frans de Waal, psykologiprofessor ved Emory University, til HealthDay.

Ligger dypt i oss
Mennesket har en tendens til å måle økonomien mot det som skjedde i går eller forrige måned, eller hvis naboen har suksess eller tap. Mange økonomer mener dette er en ulogisk tendens som kun er et produkt av menneskesamfunnet og at det fort kan forandres.

- Er dette virkelig riktig? Eller er det noe som er mye dypere i oss? sier Laurie Santos, forsker og psykologiprofessor ved Yale University, til HealthDay.

Hun var en av lederne for undersøkelsen. Først brukte hun og kollegene noen uker på å lære apene om konseptet penger. Som betaling brukte de mynter som ble byttet med mat.

- Selv om vi trente dem, forsto apene umiddelbart på egenhånd at markedet var flytende, at de kunne kjøpe alt med myntene: druer, epler, uansett hva som ble tilbudt, sier Santos til HealthDay.

Halv pris
Apene forsto også umiddelbart de enkle reglene i shoppingens verden. For eksempel ga selgerne tilbud om to druer for en mynt, i motsetning til eplebiter, der man kun fikk en bit per mynt. Et slikt 50 prosentsalg slo apene til på, og de brukte heller pengene sine der de fikk mest igjen.

Et annet eksperiment forskerne gjorde var å gi apene to muligheter. Den ene selgeren tilbød en eplebit, men noen ganger belønnet han kunden med en bonus-bit. Den andre selgeren tilbød to eplebiter, men noen ganger ga han dem bare én. Apene valgte da den første selgeren.

- Hvis de tror de skal få to biter av eplet, virker ikke bare en bit så bra. Men hvis de tror de skal få en bit, virker to biter virkelig bra, sier Santos.

Dette er likt menneskenes tankegang, ved å være mer redd for tap enn lyst på å vinne.

Vil ha like mye som naboen
En lignende undersøkelse ble gjort i 2003. Da kjøpte apene druer til fast pris. Men plutselig fikk en av apene ekstra druer. Resultatet var fullt kaos blant de andre apene. De apene som ikke fikk en ekstra belønning ble sinte og kastet både pengene og druene.

I følge de Waal er også dette likt oss. Når en annen får mer for pengene enn oss, blir ikke varen lenger like mye verdt.

Vil du lese mer? Også når det gjelder lykke er det viktig at andre ikke får mer enn oss.

LES HELE SAKEN: RIK OG LYKKELIG

 

Mozon.no, 18.08.2005