Shopper identitet

Vi handler ikke lenger av nødvendighet alene. For hver ting vi nå kjøper, legger vi en stein til det store byggverket: Vår egen identitet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Pengedjevelen er overalt, sa dama på 45 år. Hun var verken religiøs fundamentalist, sleit med tunge tvangstanker eller så spøkelser i kjøkkenskapet.

Bekrefterne

Hun vokste opp i en annen tid, da penger ble brukt for å skaffe seg det man trengte for å overleve. I dag er det ikke nok bare å leve. Derfor har vi begrepet livsstil.

Shopper identitet

Moderne urbanister er på hvileløs jakt etter sin egen måte å leve på, sin personlige tolkning av virkeligheten.

Langs en akse med sosial bakgrunn, utdanningsvalg, politisk syn og livssituasjon søker de etter hvert sammen. Miljøer, kalles det da. Slik skaffer de seg referansepunkter i virkeligheten, likesinnede bekreftere av at de er verdt noe, at deres holdninger, verdier og meninger holder vann.

Bønder vs. Alfa Romeo

Kameratgjeng eller venninneflokk. Yrkesfellesskap – for eksempel journalister. Interessefellesskap – for eksempel rockere. Fellesskapene varierer i art og størrelse. Felles er at vi bruker ting, ytre symboler, for å vise vår tilhørighet, for å signalisere hvem vi er og hvem vi gjerne vil være.

Gunn-Helen Øye.
Gunn-Helen Øye. Vis mer

- Så tydelig er dette at ved å se på én ting som du har, kan jeg si hvilke andre ting du eier, sier trendanalytiker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye i Analysegruppen.

Studier av studentgrupper viser dette; studenter på tekniske fag og realfag kler seg gjerne mer ”streit” enn studentene på samfunnsvitenskapelige fag og kunstfag.

Sosialister går sjelden med Burberry-skjerf. Gjestene på rockeklubben Mono i Oslo kler seg ikke som gjestene på streitere Galleriet. Et FrP-hjem har ofte andre møbler enn et SV-hjem. Og få bønder kjører Alfa Romeo.

Les videre: Ytre symboler overtar

Gå eventuelt direkte til DinSides

shoppetest

, hvor du kan finne ut hvilken type shopper du er.