SFO til 950 eller 3.554 kroner?

Forbrukerrådet har sjekket månedsprisen på skolefritidsordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den månedlige prisen på SFO varierer med mer enn 2.600 kroner, fra 950 til 3.554 kroner, ifølge en undersøkelse av Forbrukerrådet.

Spar tusener på skolestarten

Av de 334 kommunene som svarte i undersøkelsen, var forskjellen størst mellom to småkommuner: Midsund i Romsdal topper med 3.554 kroner, mens Verran kommune har en langt hyggeligere pris: 950 kroner.

Det er altså en forskjell på 2.604 kroner, noe som betyr at de betaler svimlende 274 prosent mer i Midsund enn i Verran.

Under 2.000

SFO, litt lek, litt alvor. Ganske dyrt. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Foto: istockphoto.com
SFO, litt lek, litt alvor. Ganske dyrt. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Foto: istockphoto.com Vis mer


Heldigvis har majoriteten et tilbud som er billigere enn barnehagenes maksimumsbeløp.

SFOs månedspriser fordeler seg slik:
1.000 kr/mnd eller mindre: 7 prosent av kommunene.
1.001-1.500 kr/mnd: 21 prosent av kommunene.
1.501-2.000 kr/mnd: 54 prosent av kommunene.
2.001 kr/mnd eller mer: 18 prosent av kommunene.

Les også Kommentar: Elisabeth Realfsens lov om offentlig ressursbruk

Kan kreve tilbud, men ikke plass

Alle norske kommuner er pliktig å ha et SFO-tilbud både før og etter skoletid for 1.-4. klasse, samt for barn med særskilte behov. Det stilles imidlertid ingen krav til at å få plass.

Når det gjelder satsene som kreves kan kommunene kun kreve dekning av faktiske kostnader. De kan ikke tjene på SFO-ordningen.

Ifølge Forbrukerrådet kan du be om utvidet åpningstid, en rekke kommuner tar hensyn til dette, dersom det er et ønske fra foreldrene.

Søskenrabatt?

Har du flere barn i SFO-alder, kan det fort bli dyrt. En rekke kommuner gir søskenrabatt, men langt fra alle. Dette varierer fra 0 til 50 prosent. Noen kommuner gir søskenrabatt til det ene barnet, mens andre gir til begge barna.

Synes du det er for dyrt?

Du kan be om å få innsyn i SFOs regnskap for å sjekke om de krever mer enn selvkost. Ifølge Forbrukerrådet bør du være spesielt oppmerksom på husleien, da "kreative økonomisjefer i kommunene kan få foreldrebetalingen kunstig høy ved eksempelvis å kreve SFO for urimelig høy husleie".

Hele undersøkelsen og alle prisforskjellene kan du lese mer om på Forbrukerrådets nettsider.

Forbrukerrådet har innhentet informasjon om priser, søskenrabatter, åpningstider og vedtekter for skolefritidsordningen fra landets kommuner. Dette er gjort som en del av en mer omfattende udersøkelse av servicenivået i norske kommuner i regi av Forbrukerrådet.