SFO-priser

SFO øker mer i pris enn barnehage

Justert for generell prisutvikling har SFO blitt dyrere de siste åtte årene, mens barnehagene har blitt billigere.

SFO-PRISER: SFO-prisene har økt langt mer enn barnehageprisene de siste årene. Foto: NTB/Scanpix
SFO-PRISER: SFO-prisene har økt langt mer enn barnehageprisene de siste årene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

I perioden 2009 til 2017 er prisen på SFO økt med 33 prosent, mens prisøkningen for en kommunal og en privat barnehageplass er på henholdsvis 10,4 og 7,9 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Slik er utviklingen for barnehageprisene

Siden den generelle prisutviklingen, konsumprisindeksen (KPI), i samme periode har økt med 16 prosent, er barnehageplassene i realiteten gått ned i pris, til tross for at maksprisen for en plass ifra januar 2014 ble økt fra 2.330 kroner til dagens sats på 2.730 kroner.

En grunn til at den reelle snittprisen likevel ikke økte, er at det i 2015 ble innført regel om at ingen husholdninger skal betale mer enn 6 prosent av samlet inntekt for én barnehageplass. I tillegg kom gratis kjernetid for 4- og 5-åringer, og etter hvert 3-åringer, fra husholdninger med lav inntekt. Dette har bidratt til å trekke total prisøkning ned.

Dekker barnehagekostnader med SFO-betaling?

Prisøkningen for SFO kan delvis forklares med økte driftskostnader, særlig arbeidskraft har blitt dyrere. I tillegg betales store deler av SFO-driften av foreldrene, uten maksimumspris fra Stortinget. Økte kommunale kostnader til barnehageplassene kan ha blitt dekket inn ved å øke foreldrebetaling på SFO.

Samtidig er det som kjent store forskjeller på hvor mye hver kommune tar betalt for sitt SFO-tilbud. Da Dinside prissjekket 12 kommuner i fjor, var forskjellen over 600 kroner mellom billigste og dyreste kommune.

Også tall fra forrige skoleår fra Utdanningsdirektoratet viser at det er store forskjeller på landsbasis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer