Sexhjelp til menn over femti

- Det er slett ikke sjelden at godt voksne menn sier at det ikke er mye igjen av seksualiteten deres. Men det trenger ikke være slik, sier sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Publisert
Sist oppdatert

Sexhjelp til menn over femti
- Det er slett ikke sjelden at godt voksne menn forteller - liksom i en slags bisetning - at. Du vet, seksualiteten den er det ikke mye igjen av . Som rimelig kan være undrer jeg på hva de mener med det, og svarene deres blir ofte litt spørrende: De sier: Er det ikke slik for alle da? At den ikke virker lenger når vi godt har fylt seksti .

Av Esben Esther Pirelli Benestad

Jeg svarer i all oppriktighet at : Nei, slik er det slett ikke for alle og det er slett ikke nødvendig at de blir slik for noen. Rett nok forekommer det at det oppstår svikt både i selve penis, i hormonproduksjon, og i andre forhold som har med lyst og reisningsevne å gjøre. Slik svikt er imidlertid ikke vanlig, og skulle svikt oppstå, lar den seg oftest behandle. Hyggeligere er det når menn i seksti-, sytti-, ja, endatil i åtti-års alderen henvender seg for å snakke om seksuallivet sitt og søke råd for å få det bedre. De har på ingen måte den oppfatning at seksuallivet skal bli borte før de selv blir det.

Disse mennene kommer oftest alene, og de legger frem vanskeligheter av svært forskjellig karakter: Noen har det slik at de rett og slett ikke tenner på partneren sin lenger. Ettersom svært få ser det som noen løsning eller mulighet å finne noen ny partner, kan vi raskt slå fast at problemet egentlig ikke har så mye med alder å gjøre - det er snarere det sekuelle klimaet som ikke frembringer frukter.

Hva man så skal gjøre med det? Ofte lønner det seg å ta saken opp med partner på en skånsom måte. Det er ikke uvanlig at hun reagerer med å si noe slikt som at også hun har sluttet å tenne, men at hun slett ikke ser det som umulig å få tenningen tilbake. Det er selvfølgelig ikke noe som helst i veien for å erotisere hverandre - også i moden alder. Både kvinner og menn kan gjenoppfriske sine forføringskunster, sin lyst til å kle og te seg på en måte som kan blåse liv i et halvdødt seksualliv.

Hva så om hun ikke vil da? Hva så om hun sier noe slikt som: Nei, hør her da Hans, det der var vi vel ferdige med for lenge siden! Ja, da har Hans tre muligheter:

1: Han kan hemme seksualiteten sin og vite at lysten og evnen hans vil svinne inn etter hvert - omtrent som når man legger en arm eller et ben i
gips over lengre tid.

2: Han kan stimulere seg selv. I fantasien er det mulig å gjøre alt tenkelig, og onani er en utmerket måte til å ta vare på sin seksuelle evne.

3. Han kan søke ny partner. Det er selvfølgelig ikke lett, men noen velger faktisk også det alternativet.

Så er det de som tror at deres manglende lyst eller evne skyldes at hormonproduksjonen har gått ned. I overgangsalderen slutter kvinner å produsere det kvinnelige kjønnshormonet - østrogen. Det gjør dem tørre i skjeden og medfører hetetokter akkurat mens hormonproduskjonen blir borte. Det påvirker imidlertid ikke den seksuelle lysten direkte.

Menn har i regelen ingen slik hormonell overgangsalder. Vår hormonproduksjon varer ved, selv om også den langsomt og gradvis reduseres litt med årene. Vi fortsetter ikke bare hormonprodusjonen, vi blir også ved med å lage særdceller. (Tenk bare på Charlie Chaplin - han ble far for n`te gang i meget moden alder. )

Skulle det være slik for deg at du mener din hormonproduksjon er for lav, kan du bare henvende deg til legen din. Hun eller han sjekker dette enklet med en blodprøve. Vær imidlertid oppmerksom på at mange forhold påvirker hormonproduksjonen. Det er viktig å ta flere prøver - og skulle alle være lave, er det bør man finne ut hvorfor det - før hormonbehandling iverksettes.

Så er det alle dem som opplever sviktende reisningsevne. Årsaksmulighetene er mange. Noen ganger skyldes det lav hormonproduksjon, selv om den i moden alder nok er viktigere for lysten enn for evnen. Det kan også skyldes nerveskader en har pådratt seg, eller at blodtilførselen til penis av en eller annen grunn har blitt skadelidende. Hva enn årsaken måtte være: Det er ingen grunn til å godta sviktende potens enten en er tyve, førti seksti eller åtti.
Oppsøk lege, ikke gi deg før du har fått reisningevnen til bake - eller du og dine behandlere innser at alt er gjort som gjøres kan.

For resten av dere som måtte oppleve redusert seksualitet etter fylte femti, seksti eller sytti - er det føgende å si: Slik trenger det ikke være. Prøv å finne ut hva som kan ha gått galt. Til dere som tror at seksualiteten har kortere levetid enn dere selv, har jeg følgende å si: Det finnes ingen naturlov som sier at slik skal det være. Det ser snarere ut til at levealder forlenges ved et godt seksualliv.

Mannekroppen er en helhet som påvirkes av mange forhold. Seksualiteten er meget påvirkelig. Ikke minst lar den seg påvirke negativt av tror på at den skal bli borte med alderen.

Den blir ikke borte, den er meget levedyktig, og dess bedre du tar vare på den, dess mer levedyktig er den.

Mozon.no, 10.10.02.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer