Sex-vett reglene

For å få mest mulig ut av seksualiteten, trenger den visse kjøreregler. Her er del 2 i serien om de viktigste sex-vett reglene!

Seksualitet er en sentral drivkraft. Den påvirker følelsene våre, den påvirker hverdagen vår, store og små valg vi tar i livet, helsa vår og forholdet vårt til andre mennesker og til oss selv.

Seksualiteten er noe av det mest verdifulle vi har, den kan løfte oss opp, og den kan styrte oss ned. Men mange opplever også at seksualiteten blir frustrert, konfliktfylt eller smertefull.

Skal du få det beste ut av den, trenger seksualiteten visse kjøreregler, også for å unngå de negative konsekvensene seksualiteten kan få når den brukes med uvett.

I ukene fremover legger vi ut sex-vett regler, én for hver uke. Forrige uke snakket vi om å verdsette din egen kropp. Les hele saken her:

2) Skjeden må være våt før noe (penis, dildo eller fingre) føres inn i den!

Når kvinnen er seksuelt opphisset, svulmer kjønnsorganene opp og skjeden blir våt. Dette kalles lubrikasjon, som betyr smøring. Lubrikasjon tilsvarer mannens ereksjon.

På samme måte som mannen kan ha ereksjon uten å ville ha sex, kan kvinnen også være lubrikert (våt) uten å ha lyst på sex. Det er ikke riktig å regne med at om kvinnen er våt, så har hun lyst, til tross for at hun sier nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette argumentet har vært brukt utallige ganger for å forsvare voldtekt, og er en alvorlig misforståelse! En annen misforståelse er at kvinner kan ha sex uansett, uten å ha lyst og uten å være fysisk opphisset. Skjeden trenger smøring for å ikke bli sår.

Et fenomen som har oppstått de siste 15-20 årene er at stadig flere unge kvinner utvikler en kronisk smertetilstand ved inngangen til skjeden som gjør vaginal sex umulig. Denne tilstanden har fått mange navn, og det korrekte nå er lokalisert vulvodyni, men tilstanden er ofte kalt vestibulitt.

Mange av disse kvinnene har hatt sex uten at de har vært seksuelt opphisset, fordi de trodde de måtte når partneren deres ville det. Det viser seg at det er stor uvitenhet om kvinners seksuelle opphisselse, og at altfor mange bruker altfor liten tid og oppmerksomhet på å gjøre kvinnen fysisk klar for samleie.

Mens mannen kan være klar i løpet av et tiendedels sekund, kan kvinner trenge 10-20 minutters seksuell stimulering tilpasset henne før hun er klar og våt nok til at samleie kan finne sted uten å skade henne.

Her er de neste kapitlene i vår serie om sex-vett:

 

3) Vær oppmerksom på hygiene - vask deg!

4) Beskytt deg og din partner mot seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede svangerskap!

5) Det er ikke lurt å fortelle om sex med tidligere partnere!

6) Bruk hele kroppen!

7) Pass på sex-lysten!

8) Vær oppmerksom på at folk er forskjellige - omstill deg i forhold til en ny partner!

9) Unngå sex når du er påvirket av rusmidler!

10) Snakk om sex!

 

Mozon.no, 15.12.2006