Sex-vett reglene

Er det noe smart å kombinere sex og rusmidler? Her er del 9 i vår serie om sex-vett:

Seksualiteten er noe av det mest verdifulle vi har, den kan løfte oss opp, og den kan styrte oss ned. Mange opplever at seksualiteten blir frustrert, konfliktfylt eller smertefull.

Seksualiteten påvirker livene våre, men blir også påvirket av hvordan vi lever. Seksualiteten trenger kjøreregler for at vi skal kunne få det beste ut av den, og for å unngå de negative konsekvensene som seksualiteten kan få når den brukes med uvett.

Hver uke legger vi ut nye sex-vett regler. Forrige uke snakket vi om at folk er forskjellige og at omstilling er viktig. Les hele saken her:

I dag presenterer vi regel nummer 9:

Unngå sex når du er påvirket av rusmidler
Kroppen er en komplisert organisme, breddfull av kjemi, som utvikler mønstre som er av betydning for hva vi gjør, hvordan vi tenker, og hvordan vi føler oss. Denne kjemien fungerer gjennom assosiasjon, du har kanskje opplevd hvordan en lukt, eller en melodi kan få deg til å se for deg en situasjon du tidligere har vært i?

Rusmidler kan fungere på samme måte som en lukt eller en melodi, og skape assosiasjon til noe en har opplevd, for eksempel en seksuell opplevelse. Mange har opplevd at de har vært ekstra avslappet eller uten hemninger under påvirkning av alkohol, og vil gjerne gjenoppleve positive opplevelser i denne tilstanden. Dette høres kanskje ikke så ille ut, problemet er at en lærer å knytte seksuelle følelser til rus, og at det blir vanskeligere å hente frem de samme følelsene når en er edru. Dette skjer på det vanligvis uskyldige nivået der alkohol fremmer seksuell lyst.

Det blir langt mer komplisert og alvorlig dersom en er så beruset at en ikke er i stand til å passe på seg selv og sette grenser for hva en blir med på. Mange jenter har sine første, og ofte de fleste seksuelle opplevelsene i sterkt beruset tilstand. Det sier seg selv at de ikke alltid har så stor glede av dette, tvert imot er det mange som utsettes for regelrette voldtekter i denne tilstanden. Gutter som har sex med fulle jenter, mens de selv også er påvirket, lærer selvfølgelig lite og ingenting om seksuelle samspill, de lærer å bli egoistiske, hensynsløse og blir fort avstumpet i forhold til respekt for jenter.

Alkohol bidrar også til at en blir ensporet og mindre fleksibel, det kan være vanskelig å oppfatte signaler fra en partner som ikke har det så bra, og en kan komme til å gjøre overtramp som en aldri ville tenke på i edru tilstand. De fleste seksuelle overgrep forekommer da også under påvirkning av alkohol.

Her er listen over sex-vett reglene:

1) Verdsett deg selv og din egen kropp

2) Skjeden må være våt før noe (penis, dildo eller fingre) føres inn i den

3) Vær oppmerksom på hygienen - vask deg

4) Beskytt deg og din partner mot seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede svangerskap

5) Det er ikke lurt å fortelle om sex med tidligere partnere

6) Bruk hele kroppen

7) Pass på sex-lysten

8) Vær oppmerksom på at folk er forskjellige - omstill deg i forhold til en ny partner

9) Unngå sex når du er påvirket av rusmidler

10) Snakk om sex

Sex-vett reglene er laget av psykolog og spesialist i klinisk sexologi Elsa Almås.