Sex under graviditeten

De fleste har lest eller hørt om det å ha sex før og etter et svangerskap. Men hvordan er det med sex under selve svangerskapet?

Man snakker om sex før og etter graviditeten. Men som mange vordende mødre, har du kanskje også spørsmål om sex under graviditeten. Er det sikkert? Hva er normalt? Her gir vi deg noen råd.

Om det er normalt eller ikke å ha sex mens kvinnen er gravid, vil variere veldig fra par til par. Dere bør imidlertid belage dere på forandringer i sexlivet ditt. Og nøkkelordet er kommunikasjon. På den måten vil dere på best mulig måte kunne tilfredsstille hverandre.

Trygt å ha sex?
Er det trygt å ha sex når du er gravid? Ja, har du et normalt svangerskap, så regnes det som trygt å ha sex under hele svangerskapet, i følge den oppslagsaktige nettsiden for foreldre og barn, Kidshealth.org.

Et normalt svangerskap er et svangerskap der det er liten fare for komplikasjoner, som spontan abort, fare for tidlig fødsel, at du ikke venter tvillinger eller flere barn og at du ikke har uforklarig vaginal blødning. Snakk med legen din dersom du er usikker på hvilken kategori du tilhører.

Men selv om det for mange er trygt å ha sex under graviditeten, betyr ikke det at du ønsker å ha det! Mange kvinner opplever at lysten for sex varierer gjennom de ulike stadiene av svangerskapet. I tillegg opplever mange kvinner at sex kan bli ubehagelig når kroppene deres blir større.

Da er det viktig at du og partneren din er åpne om deres seksuelle forhold. Snakk om hvordan dere kan oppfylle hverandres behov for intimitet på andre måter, som gjennom kyssing, kosing og klemming. Dere kan også eksperimentere med andre stillinger, og finne noen som er mer komfortable.

Mange kvinner opplever å miste både lysten og motivasjonen for sex sent i svangerskapet. Ikke bare fordi de har blitt større, men fordi de tenker mye på at de snart skal føde og det er mye spenning knyttet til det å snart skulle bli mor.

Når det ikke er trygt
Det er to typer sex som gravide kvinner bør være forsiktige med.

Den ene er oral sex (munnsex). Partneren din bør ikke blåse luft inn i vagina, da dette kan forårsake luftemboli, en blokkering av en blodåre på grunn av en luftboble. Dette kan ha fatale følger både for mor og barn.

Les også: Munnsex sprer herpes

Gravide kvinner bør ikke ha sex med en partner som de ikke kjenner. For dersom kvinnen blir smittet av en kjønnssykdom, som herpes, klamydia, kjønnsvorter eller HIV, kan sykdommen smittes videre til barnet.

Dersom legen din oppdager noen signifikante komplikasjoner under graviditeten, vil han eller hun mest sannsynlig advare mot seksuell omgang.

Sex skader ikke barnet
Sex kan ikke skade barnet direkte. Barnet har god beskyttelse i magen og av musklene rundt livmoren. Penis vil ikke komme i kontakt med fosteret under sex.

I svangerskap med liten fare for komplikasjoner skal det ikke være farlig for kvinnen å få orgasme. Dette skal normalt ikke føre til spontan abort eller farlige sammentrekninger. Sammentrekkningene som kjennes like etter en orgasme er forskjellig fra de som er forbunnet med en fødsel.

Noen leger anbefaler imidlertid kvinner som er i siste fase av svangerskapet å ikke ha sex. Kun for sikkerhetsskyld. Sperm inneholder nemlig en kjemikalie som kan stimulere sammentrekninger. Snakk med legen din om hva hun eller han anbefaler.

Her er 10 råd for å sikre deg et sunt svangerskap

Ønsker du å bli gravid? Her gir vi deg noen råd.

 

Mozon.no, 08.03.2006