Sex-prat med foreldre

Det er kanskje noe du helst vil utsette. Men mange tenåringsjenter snakker med foreldrene sine om sex – og det er lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en amerikansk undersøkelse, er ikke sex lenger tabu mellom foreldre og barn, melder WebMD.

Over halvparten
Forskerne undersøkte mer enn 1500 jenter under 18 år som hadde besøkt klinikker for familieplanlegging i USA. Over halvparten av disse hadde pratet med foreldrene sine om sex.

En klinikk for familieplanlegging tilbyr råd om prevensjon, graviditet, abort, kjønnssykdommer og andre sex-relaterte områder.

Blant tenåringene sa 60 prosent at en forelder visste om besøket på klinikken for familieplanlegging.

Studien er publisert er Perspectives on Sexual and Reproductive Health.

Bør være hemmelig
Studien viser at 42 prosent av jentene har pratet med foreldrene om hvordan si nei til sex, 32 prosent pratet med dem om hvordan de skal få resept til prevensjon og 33 prosent pratet med foreldrene om hvordan de skal unngå kjønnssykdommer.

Kun en av fem føler at foreldrene misliker at de har hatt sex og bruker prevensjon.

Jenter under 15 år forteller oftere foreldre om klinikkbesøket enn 17-åringer.

I USA har det blitt lagt frem lovforslag for å kreve at foreldre må involveres når umyndige barn besøker en klinikk. Andre mener det bør være konfidensielt, slik at ikke usikre tenåringer unngår helsesjekker. Ifølge en undersøkelse gjort av Journal of the American Medical Association, vil en av fem jenter foretrekke ubeskyttet sex hvis foreldrene ellers får vite om resept på prevensjon.

Det er imidlertid ikke alle tenåringer som forteller alt til foreldrene. En tidligere studie har vist at de fleste foreldre tror tenåringene er mer uskyldige enn de er.

LES MER: Hemmelig tenårings-sex

Prat med barnet
I Norge får jenter mellom 16 og 19 år gratis p-piller. Hvis tenåringen over 16 år gammel, trenger ikke foreldre informeres om p-pillebruken. Er de yngre, er det opp til legen å avgjøre om foreldrene bør få vite noe.

En studie gjort av Folkehelseinstituttet i 2003 viser at ungdom som kan mye om sex er mer positive til bruk av kondom. I tillegg venter de lenger med å debutere seksuelt enn de som ikke vet mye om sex. Dette viser at det lønner seg for foreldre å informere barnet sitt om sex.

For å ha en god samtale med barnet, er det først og fremst viktig at du ikke er negativ om sex. Allerede i barneskolealder kan du fortelle at det ikke er noe problem å komme til deg med spørsmål. Men du kan også si at det er greit å synes det er litt flaut.

Ifølge WebMD er kjønnssykdommer og graviditet de viktigste temaene du bør ta opp med tenåringen. Du bør også gi råd for å unngå sex-misbruk, som å holde seg til folkerike områder, ikke være redd for å si nei og å ha første stevnemøte på offentlige steder.

 

Mozon, 18.12.2005