Sex gjør tenåringer eldre

Sex, alkohol og narkotika får ungdom til å føle seg eldre enn de egentlig er.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

Har datteren din akkurat feiret 15-årsdagen sin? I hodet kan hun allerede ha feiret både 16- 17- og 18-årsdagen. I alle fall hvis hun drikker alkohol eller har en eldre kjæreste.

De nye funnene viser nemlig at når tenåringer tar del i "voksenaktiviteter", føler de seg nærmere moden alder, ifølge nettstedet LiveScience.

Er tenåringen din helt uskyldig, sier du? Da bør du lese dette:

Jenter følte seg eldst
Tidligere forsking har vist at tenåringer oppfatter seg selv som litt eldre enn de faktisk er. Men hva med tenåringer som tar del i typiske voksenaktiviteter – føler de seg enda eldre enn sine jevnaldrende?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Det ville forskere ved University of Alberta og University of Victoria i Canada finne ut. De ba derfor rundt 650 tenåringer mellom 12 og 19 år om å angi hvor gamle de følte seg. Samtidig svarte de på spørsmål om sine kjæreste- og sex-erfaringer, om de røykte, drakk eller brukte narkotika.

Generelt sett svarte tenåringene at de følte seg eldre enn sin faktiske alder, og jenter følte seg stort sett eldre enn gutter.

DSART348894>Barn som kommer tidlig i puberteten, har høyere risiko for å bli rusmisbrukere. Les mer her:

- Naturlig sammenheng
Tenåringene som følte seg eldst sammenlignet med sine biologiske år, var mer tilbøyelige til å være sammen med noen som var eldre enn seg selv og til å ha hatt sex.

Forskerne fant også ut at tenåringer som drakk eller brukte narkotika, følte seg eldre enn de som var avholds. Røyking slo derimot bare ut på alderen hos guttene.

Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo, er ikke overraket over funnene.

- Sammenhengen høres ganske naturlig ut. Ungdom som røyker, drikker alkohol eller har debutert seksuelt, har tatt steget inn i en voksen verden med de vanene som hører til der. Da er det naturlig at de føler seg mer voksne, mener Gamnes.

Streng og overvåkende eller tenåringens beste venn? Les også: Foreldre vil være kule:

Jevnes ut
I Norge debuterer jenter seksuelt når de er rundt 17, mens guttene i gjennomsnitt debuterer ett år senere. Det henger sammen med at gutter kommer senere i puberteten og blir senere modne, ifølge Gamnes.

- De yngre jentene har ofte litt eldre partnere i starten, men etter hvert som de nærmer seg 20 år, jevnes det ut, forklarer hun.

Les også: 16 år og impotent:

Først publisert: 24.06.2007
Sist oppdagert: 28.08.2007