Sex for voksne

Mor og far har fortsatt full fart under dyna. Voksne mennesker har langt mer og bedre sex enn vi tror, viser en ny undersøkelse.

Litt snø på taket slukker ikke ilden i peisen. Det er konklusjonen i en stor internasjonal undersøkelse om sex-livet til voksne mennesker mellom 40 og 80 år.

- Et flertall av menn og kvinner har en aktiv seksualitet fra 40-årsalderen og helt opp til de runder 80 år. Antallet er overraskende høyt i alle land vi har undersøkt, sier forskningsleder Edward Laumann ved universitetet i Chicago til BBC News.

Mest for menn
Undersøkelsen som omfatter 27.000 mennesker fra 29 forskjellige land viser at tre av fire godt voksne mennesker har hatt samleie i løpet av det siste året. Men enda viktigere er det at overraskende mange forteller at kvaliteten på sengekosen er svært tilfredsstillende.

På toppen av listen ligger land som Australia og Spania, hvor tre av fire voksne menn forteller at de har svært stor glede av seksuallivet. Antallet fornøyde kvinner er derimot noe lavere i alle landene som ble undersøkt. Forskerne er ikke skråsikre på årsaken til dette, men antar at litt av forklaringen ligger hos menn med hastverk i sengehalmen.

- Mangel på forspill kan være en av forklaringene til at kvinner generelt er litt mindre tilfreds enn sine mannlige partnere. Langt færre kvinner enn menn får orgasme ved hvert samleie. I tillegg er kvinner mer sensitive til andre deler av samlivet og har mindre glede av sex når forholdet skranter, mener Laumann.

Overraskede forskere
En fersk norsk undersøkelse viser også at voksne menn her hjemme har god sving på sakene. Menn i femtiårene er mer fornøyd med sex-livet enn tredveåringer, til tross for at den seksuelle funksjonen ubønnhørlig faller med alderen.

- Vi er overrasket over at evnen til at funksjonen går ned, mens tilfredsheten fortsatt er såpass høy for menn i femtiårene. Resultatene viser en sterk sammenheng mellom alder og redusert seksuell funksjon, men ikke mellom alder og seksuell tilfredsstillelse. Sex blir altså ikke dårligere selv om man er gammel, sier forskningssjef Sophie Fosså ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til Mozon.no

Studien som ble presentert tidligere i år, er et samarbeid mellom forskere ved Radiumhospitalet i Norge og Harvard Medical school i USA.

Sex for alle
Sexolog og lege Esben Esther Pirelli Benestad er slett ikke overrasket over at eldre mennesker også har et aktivt sex-liv:

- Tenke seg til at de i utgangspunktet ikke trodde at eldre hadde sex! Alle mennesker i alle aldersgrupper har i prinsippet seksuelle ønsker og lyster. Heldigvis settes også disse ønskene og lystene ut i livet.

- Men fra tidligere undersøkelser vet vi at dess bedre sex en har i unge år, dess bedre blir det senere også. Det er altså all grunn til å holde seg aktiv, også for dem som ennå ikke har rukket å fylle 40 år, mener Benestad.

 

Mozon.no, 21.04.2006