- Sex-fokus skader unge jenter

Media fremstiller unge jenter som sexobjekter. Det gir både psykiske og fysiske skader, mener forskere.

- Sex-fokus skader unge jenter
Publisert
Sist oppdatert

Konklusjonen kommer fra amerikansk forskningsgruppe fra American Psychological Association.

Gruppa har analysert innholdet og effektene av TV, musikkvideoer, musikalske tekster, magasiner, filmer tv-spill og internett. Reklamekampanjer og produkter rettet mot jenter ble også gransket, skriver BBC News.

Les også: Fedre øker risikoen for bulimi

Ifølge forskerne kan medias seksualisering av jenter føre til mangel på selvtillit i forhold til kroppen, depresjon og spiseforstyrrelser.
- Vi har tilstrekkelig med bevis til å konkludere med at seksualisering har negative effekter på mange ulike områder, inkludert kognitiv funksjon, fysisk og psykisk helse og sunn seksuell utvikling, sier sjefsforsker Eileen Zurbriggen, som er førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i California.

Praktisk talt alle unge menn har sett porno på nettet. Men hva gjør jentene? Les mer her

Spiller på sex
Unge kvinner fremstilles ofte kun som et sexobjekt. Ett eksempel forskerne gir er en reklame som viser popstjernen Christina Aguilera kledd som en skolejente i oppkneppet skjørt og med kjærlighet på pinne i munnen.

Arbeidsgruppa advarer foreldre, rektorer og helsearbeidere om konsekvensene dette kan få for jenter og unge kvinner. Dessuten peker gruppa på at regjeringer også har et ansvar for redusere bruken av seksualiserte fremstillinger i media og reklamer.

- Heller salat enn kake- Dette er ikke nytt, men det er alvorlig. Tidligere undersøkelser har vist at barn helt ned i 7-årsalderen heller vil ha salat enn bløtkake i bursdagsselskap. Det handler om at de forsøker å få sitt kroppsbilde til å passe med det de har lært i media, og det er svært bekymringsfullt, sier Kari-Brith Thune-Larsen, spesialist i klinisk psykologi.

Hun har vært med på å jobbe frem Sosial- og helsedirektoratets nye rapport om forebygging og behandling av spiseforstyrrelser. Thune-Larsen er bekymret over at presset på ungjenter ikke ser ut til å stoppe.

- Barn i dag blir på mange måter fratatt barndommen sin. Det var sexobjektene Barbie og Ken som først kom og ødela for de gamle sovedukkene. Barndommens symboler har endret seg dramatisk, og skillet mellom barn og ungdom er i ferd med å viskes ut. Lek og aktiviteter blir nedprioritert til fordel for en tidlig ungdom og seksuell utvikling strekkes nedover i alder, sier Thune-Larsen.

Hun mener foreldre må være seg sitt ansvar bevisst.
- Gi barna flere bein å stå på. Gi dem verdier som ikke handler om hvordan kroppen skal se ut, sier hun.

Bekymret for spiseforstyrrelser? Les mer på Lommelegen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer