Sex er også godt for helsen

Mer og mer tyder på at sex holder oss friske.

Neivel, så er ikke bevisene helt bunnsolide - men en mer og mer tyder på at jo mer sex du har, jo bedre har du det.

Men det er noen forbehold:

- Vi har ikke gode nok data for å kunne bevise en direkte sammenheng mellom sex og god helse, sier Jennifer Bass, som leder Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction i Indiana, USA, til MSNBC Health.

- Vi vet at friske folk har mer sex, men vi vet ikke om de er friskere fordi de har mer sex eller omvendt.

Mens forskerne prøver å finne en sammenheng mellom sex og god helse er det en del helsefordeler som allerede er kartlagt:

1) Sex hindrer depressjon og stress
- Orgasme gjør mye godt for folk som vil slappe av. Det gjør det enklere å sove, og det gjelder både for sex med en partner og solo-sex, sier Janiffer Bass.

Og det er mer: En ny studie av universitetsstudenter tyder på at sæd virker som antidepresiva. Kvinner i studien som hadde sex uten kondom hadde færre tegn på depresjon enn kvinner som brukte kondom eller ikke hadde sex.

- Disse resultatene tyder på at sperm kan minske symptomer på depresjon, skriver forfatterne bak studien.

Og tidligere forskning viser at kvinner tar opp en rekke sunne komponenter fra mannens sperm som kan bli funnet i blodet etter noen få timer - blant annet sink, kalsium og proteiner.

2) Sex er smertestillende
Orgasme virker kraftig smertestillende. Oxytocin, et naturlig stoff i kroppen som skilles ut i store mengder før og etter en orgasme, får en del av æren. Litt ære får også andre stoffer, som endorfin.

Ifølge en studie gjort av sexolog og forfatter Beverly Whipple ved Rutgers University tåler også kvinner mer smerte når de masturberer.

3) Sex gir deg et sunnere hjerte
En ting til om sperm - det er mulig at det kan senke blodtrykket. En ny nedrelandsk studie viser at kvinner som gir mennene sine oralsex har mindre risiko for å ha farlig høyt blostrykk.

Også andre studier viser at sex senker blodtrykket, og det kan beskytte mot slag fordi det virker nedstressende.

4) Sex motvirker prostatakreft
De siste årene har flere tidsskrifter publisert studier som viser at jo oftere menn får utløsning jo bedre.

Sist ut er anerkjente JAMA, som melder at en høy frekvens av utløsninger har en sammenheng med resusert risiko for prostatakreft.

5) Sex gjør at sår gror raskere
Noen studier tyder på at sex kan ha en helende effekt på sår som ikke vil gro. Flere eksperimenter viser at oxytocin - som skiles ut når vi har sex - kan hjelpe i de tilfellene.

6) Sex gjør oss yngre
Sex er tross alt en form for trening, og som all type trening brenner det kalorier og kan hjelpe oss å holde oss yngre.

Men kan sex gjøre at vi lever lenger? Kanskje. Forskerne bak en engelsk studie fant 50 prosent mindre dødelighet blant de mennene som hadde mest sex.

Selvfølgelig kan det være noe i det Jennifer Bass sa tidligere - at disse mennene var friskere i utgangspunktet og at det var noe av grunnen til at de ville ha mer sex.

Men siden ingenting tyder på at mye sex er usunt - hva har du å tape?

 

Mozon.no, 08.10.2004