Setter pris på lokal mat

Lokal mat blir stadig mer populært blant norske forbrukere. I går mottok Rørosmat AS mottok Coops Matpris.

Nordmenn setter pris på lokale retter med norske råvarer. Og produsentene lykkes. I går fikk en av de største lokalmatprodusentene pris for engasjementet.

Det er første gang Coops Matpris deles ut. Den ble delt ut av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen på en matkonferanse arrangert av Coop i Oslo i går.

Prisen tildeles en person eller en virksomhet som har gjort en særlig innsats for å fremme bordets gleder.

Lokal mat
I år gikk prisen til Rørosmat AS. Rørosmat AS er en videreføring av initiativet Mat fra Fjellregionen.

Mat fra Fjellregionen ble dannet i 1999 i Røros kommune. Målet var å kvalitetsmerke lokale matvarer.

I 2003 stiftet Mat fra Fjellregionen, sammen med tre bedrifter på Røros, salgsselskapet Rørosmat AS. En rekke bedrifter produserer i dag varer med merket Rørosmat.

Rørosmat AS ble dannet for å ivareta en felles merkeordning, distribusjon og bistand til felles salgs- og markedsaktiviteter.

- Prosjektet på Røros er fortsatt unikt i Norge, med en imponerende bredde i produkter og med 28 deltagende produsenter. I en stadig mer globalisert verden, hvor mat med til dels ukjent opprinnelse fraktes langt for å havne på norske bord, er det viktig å få bevis på at det kan være økonomi i å satse på foredling og salg av lokale produkter, sier informasjonsdirektør i Coop NKL og juryleder Bjørn V. Kløvstad i en pressemelding.

Må gi tillitt
Ingulf Galåen, styreleder i Mat fra Fjellregionen og Rørosmat AS, tok i mot prisen på Grand Hotell.

- Jeg er takknemlig og stolt over prisen. Vi var tidlig ute med lokal mat, og vi har kommet ganske langt. Vi har skapt et miljø hvor det er lov å lykkes. Det skal være et fortrinn, ikke en trussel, med lokal mat, sa han under utdelingen.

Han og kollegene har brukt mye tid på å dele erfaringer med andre, og nå vil de bruke enda mer tid på dette.

- For å nå like langt, må man ha tillitt til hverandre og unne hverandre suksess, sa Galåen.

Coops Matpris består av 100 000 kroner.

Juryen besto av Aina Bartmann fra Bondens Marked, Jeanette Roede fra Grethe Roede AS, Stig Furuseth, chef ved restaurant Solsiden, Mette Tharaldsen som representant fra medlemmene og informasjonsdirektør Bjørn V. Kløvstad fra Coop NKL som juryleder.

 

Mozon.no, 29.09.2006