Setter forsikringsverstingene i gapestokk

Lurer du på hvilket selskap som skal forsikre deg, din familie - og dine dyrebare eiendeler? Da bør du sjekke ut Forbrukerrådets nye svarteliste.

Svarteliste

Forsikringssvartelisten er heldigvis ikke så veldig lang. Ennå. Faksimile fra Forbrukerportalen
Forsikringssvartelisten er heldigvis ikke så veldig lang. Ennå. Faksimile fra Forbrukerportalen Vis mer


Forbrukerrådet ønsker å rydde opp i forsikringsbransjen, og denne måneden lanserte de en ny tjeneste for forbrukerne: Forsikringssvartelisten.

Heretter skal alle forsikringsselskap som ikke aksepterer vedtak fra nemndene underlagt Forsikringsklagekontoret (FKK) bli offentliggjort på den nylig opprettete svartelisten, med mindre de oppfyller noen gitte krav.

- Kundene fortjener å få vite om hvilke selskaper som ikke gjør opp for seg når de skal velge fremtidig forsikring, sier seniorrådgiver Terje Sørensen i Forbrukerrådet.

Ifølge Forbrukerrådet er forsikrings-bransjen den bransjen som er dårligst når det kommer til følge opp vedtak fra klagenemndene. Så mye som hver fjerde klager som får medhold får nemlig ingen utbetaling fra forsikringsselskapene. Det er dette som er bakgrunnen for opprettelsen av listen:

- Dette er å misbruke selve klagesystemet, som bransjen selv har vært med på å opprette, sier Sørensen.

De fire første

Da Forbrukerrådet presenterte tjenesten for første gang var det med fire forsikringsselskap på listen:

 • DSD Stavangerske: aksepterer ikke vedtak pga. strid om helseattest
 • Storebrand: aksepterer ikke vedtak om dårlig rådgivning
 • Vesta: aksepterer ikke vedtak om utbetaling for forsikring av stjålet bil
 • Vesta: aksepterer ikke vedtak vedrørende båtførers uaktsomhet
 • Accent: aksepterer ikke vedtak om utbetaling av yrkseskadeerstatning.
 • Ett av selskapene er til og med representert to ganger! Du kan lese mer om hver enkelt av disse sakene, samt sjekke om det har kommet til noen flere selskaper på Forsikringssvartelisten.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Forsikring mot forsikringsselskap

  Er du smart, kikker du innom listen med jevne mellomrom, selv om du allerede er forsikret. En ting er vilkårene i forsikringen du tegner - men det er en helt annen sak hvordan forsikringsselskapet behandler deg dersom ulykken skulle være ute.

  Viser det seg at det selskapet du bruker får flere klagesaker mot seg, bør du vurdere å bytte. En endring i forsikringsavtaleloven tidligere i år, forenkler denne prosessen, slik at du kan bytte forsikringsselskap så ofte du vil.

  En idé til etterfølgelse for flere bransjer

  DinSide har tidligere vært i dialog med Forbrukerrådet om å opprette en tilsvarende svarteliste for håndverkere. Et forslag har værte oppe til vurdering, men det eksisterer fremdeles ingen konkrete planer om en slik liste. Sveriges konsumentråd har nemlig hatt stor suksess med sin Svarta Listan.

  Forsikringssvartelisten er imidlertid et godt skritt på veien mot et mer oversiktlig marked for dem som har behov for å kjøpe tjenester.

  Bare begynnelsen

  Å offentliggjøre navn på forsikringsselskap som ikke godtar vedtak fra FKK er en god begynnelse på arbeidet med å rydde opp i forsikringskaoset. Om det å bli satt i en gapestokk på denne måten vil ha noen effekt, vites ennå ikke - men det er uansett nok et skritt i riktig retning.

  Listen over problemområder i forsikringsbransjen er imidlertid fremdeles lang. Her er noen av dem vi helst skulle sett at det ble grepet fatt i:

 • Forsikring kun for eliten
  Er du ikke 100 prosent sunn, frisk og med heldige gener er det ikke sikkert du får forsikre deg. Forbrukerrådet frykter A- og B-lag.
 • Verdiløse barneforsikringer
  De aller færreste får utbeltalt 100 prosent av forsikringssummen.
 • Reiseforsikringsfella
  Skal du bli syk på reise, må du for all del ikke bli ordentlig syk.
 • Trofaste kunder taper
  Nye kunder får hyggelige priser, mens de som trofast holder seg til et selskap må finansiere gildet.
 • Dårlige betalere får ikke forsikring
  Forsikringsselskap nekter betalingssyndere å tegne forsikring.
 • Forsikringsforrvirret? Her er

  DinSides forsikringsguide

  .

  Kilder: Forbrukerrådet, NTB.